1128 akademisyen, sokağa çıkma yasağına karşı bir araya geldi: Bu suça ortak olmayacağız

Yurtiçi ve yurt dışında 89 üniversiteden 1128 akademisyenin arasında Yrd. Doç. Nazan Üstündağ, Prof. Ali Akay, Prof. Baskın Oran’ın yanı sıra Noam Chomsky, David Harwey, Etienne Balibar, Judith Butler, Immanuel Wallertein gibi isimler de var.

“Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen son vermesini talep ediyoruz”

11 Ocak 2016 14:26
Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinde bir araya gelen yüzlerce akademisyen, bölgede süren sokağa çıkma yasaklarının beraberinde getirdiği hak ihlalleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasayı ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini söyledi. Akademisyenler açıklamasında, “Bu suça ortak olmayacağız” dedi.

Barış için Akademisyenler inisiyatifinde İstanbul ve Ankara’da bir araya gelen binden fazla akademisyen bölgedeki çatışmaların ve hak ihlallerinin sona ermesi için başlattıkları imza kampanyası ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu. Kürtçe metni akademisyen Dr. Yıldız Önen okurken, Türkçe metni Özyeğin Üniversitesi’nden akademisyen Doç. Alper Açık okudu. Açıklamada, “Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyoruz” dendi.

“Müzakere süreci başlasın”

Yurtiçi ve yurt dışında 89 üniversiteden 1128 akademisyenin imza attığı metinde, “devletin bölge halklarına karşı uyguladığı katliam ve sürgün politikalarından vazgeçmesi gerektiği ve sorumluların cezalandırılması” istendi.

İmzacılar arasında, Yrd. Doç. Nazan Üstündağ, Prof. Ali Akay, Prof. Baskın Oran’ın yanı sıra Noam Chomsky, David Harwey, Etienne Balibar, JudithButler, Immanuel Wallertein gibi akademisyenlerin de olduğu metinde müzakere koşullarının hazırlanması ve kalıcı çözüm yollarının kurulması, müzakere görüşmeleri sırasında bağımsız gözlemcilerin bulunması talep ediliyor.

Akademisyenler, “Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tüm ölümlerden devlet sorumlu”

İmza metninin okunmasının ardından İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Zeynep Kıvılcım, imza sürecine ilişkin bilgilendirme yaptı. Metine Şili’den Amerika’ya, Avusturya’dan Meksika’ya, Mısır’dan İtalya’ya 89 üniversiteden bin 439 akademisyenin destek verdiğini belirten Kıvılcım, kısa sürede bu kadar yoğun ilgi beklemediklerini söyledi. Kıvılcım, “Özellikle genç akademisyenler metni imzaladı. Sokağa çıkma yasaklarında 100’e yakın kişi yaşamını kaybetti. İnsanlığa karşı sistematik suç işleniyor. Bizler bu suçların cezalandırılmadığı sürece toplumdaki yaranın sarılmayacağını biliyoruz. Irkçı ve ayrımcı imha politikalarına son vermek için elimizden geleni yapacağız” dedi. Özellikle Türkiye’nin batısının sessiz kalması için baskı kurduğunu belirten Kıvılcım, “Tüm ölümlerden devleti sorumlu tutuyoruz. Devlet asker ve polis ölümlerinden de sorumludur” şeklinde konuştu.

Üniversitelerdeki baskıları Kürt illerindeki baskılardan ayrı görmediklerini söyleyen Kıvılcım, “Barış isteyenlerin hain ilan edilmesi de aynı bütünün parçalarıdır. Bütün bunlara karşı örgütleneceğiz. Barış ve direnme hakkını savunacağız. Muhalif kimlikleri nedeni ile tutuklanan arkadaşlarımız ve öğrencilerimizle dayanışmaya devam edeceğiz” dedi.

Önümüzdeki günlerde Kürt illerine giderek araştırmalar yapacaklarını ve oluşturulan raporları ulusal ve uluslararası kamuoyuna sunacaklarını söyleyen Kıvılcım, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugüne kadar Kürt sorunu olarak tanımlanan sorunun siyasi zeminde çözülmesi için kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz.”

http://t24.com.tr/haber/yuzlerce-akademisyenden-turkce-ve-kurtce-cagri-bu-suca-ortak-olmayacagiz,323755

**

Metnin tamamı şöyle:

Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız!

Türkiye Cumhuriyeti; vatandaşlarını Sur’da, Silvan’da, Nusaybin’de, Cizre’de, Silopi’de ve daha pek çok yerde haftalarca süren sokağa çıkma yasakları altında fiilen açlığa ve susuzluğa mahkûm etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak, yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan hemen tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir.

Bu kasıtlı ve planlı kıyım Türkiye’nin kendi hukukunun ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmaların, uluslararası teamül hukukunun ve uluslararası hukukun emredici kurallarının da ağır bir ihlali niteliğindedir.

Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz.

Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz. Müzakere görüşmelerinde toplumun geniş kesimlerinden bağımsız gözlemcilerin bulunmasını talep ediyor ve bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer almak istediğimizi beyan ediyoruz. Siyasi iktidarın muhalefeti bastırmaya yönelik tüm yaptırımlarına karşı çıkıyoruz.

Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/462120/1100_un_uzerinde_akademisyenden_baris_cagrisi__Bu_suca_ortak_olmayacagiz.html

Daha fazla bilgi için: http://barisicinakademisyenler.net/

**

AYŞE GÜL ALTINAY YAZDI: Hangi Suçlara Ortak Ediliyoruz? – Tıklayın

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org