2013 yılında Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan 2 milyar 242 milyon dolar harcandı

Kurum hazırladığı faaliyet raporunda, Fon’un kullanımında planlama eksikliği olduğu, birçok askeri projenin gizlilikle yürütüldüğü kurumda “Çalışan bağlılığı düşük” denildi.

Kritik kurumun raporunda ilginç ayrıntı

Cengizhan ÇATAL/ANKARA
13 Mayıs 2014
SSM’nin raporunda ilginç ifadeler
SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) kurum hazırladığı faaliyet raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.

İmzalanan projelerin son durumlarının anlatıldığı ve teknik verilerin yer aldığı raporda, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kullanımında planlama eksikliği olduğu bildirildi. Raporda, birçok askeri projenin gizlilikle yürütüldüğü kurumda “Çalışan bağlılığı düşük” denildi.

SSM, Türkiye’nin en kritik savunma Sanayii alımlarını ve ihalelerini yönetiyor. Çoğu askeri projede firmalarla imzalanan sözleşme bedelleri ve alım miktarları bile üst seviyede “gizli” tutuluyor. Kurumun yönettiği askeri projelerin 10 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Kurumun her yıl kendi içinde hazırladığı ayrıntılı raporda, bu yıl yer alan ifadeler dikkat çekti. Geliştirilmesi gereken eksik yönler, raporda şu şekilde sıralandı:

KÜLTÜR EKSİK, BAĞLILIK DÜŞÜK

“Proje gruplarında mali-finansman yönetim kültürü eksikliği, proje gruplarında iş yükü paylaşımı sistematiği eksikliği, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kullanımına ilişkin planlama eksikliği, Çalışan Bağlılığının düşük olması. Ayrıca yürütülen proje sayısının 334’e ulaştığı kurumumuzda, yeterli sayıya ve donanıma haiz personel yapısına sahip olmak ve yetenekli işgücünü elde tutabilmek üzere tedbirler geliştirilmelidir.”

MÜSTEŞAR İMZALADI

Raporu, Savunma Sanayii Müsteşarlığı görevine geçen Nisan ayında atanan İsmail Demir de imzaladı. Demir ayrıca raporda, “Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu kabul ederim. Bu güvence üst yönetici olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç denetçi raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayanmaktadır. Burada raporlanmayan müsteşarlığın menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim” ifadelerini kullandı.

SAVUNMANIN KALBİ FON

Raporda “kullanım planlaması eksik” olarak değerlendirilen Savunma Sanayii Destekleme Fonu, bir çok askeri projede kaynak olarak kullanılıyor. Savunma sanayiinin geliştirilmesi görevleri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanı olduğu Savunma Sanayii İcra Komitesi, SSM ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu tarafından yürütülüyor. Fon, TSK’nın yanında MİT ve Emniyet’in de acil ihtiyaçları için kullanılıyor. Bu acil ihtiyaçların fondan karşılanması için Müsteşarın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın uygun görüşü ve Başbakanın onayı gerekiyor. 1986’da kurulan fona, vergi gelirinden Milli Piyango’ya ve bedelli askerliğe kadar pek çok kalemden kaynak aktarılıyor.

2 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Müsteşarlığın hazırladığı rapora göre, 2013 yılında Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan 2 milyar 242 milyon dolar harcandı. 2012’de ise 2 milyar 161 milyon dolar harcama yapıldığı raporda aktarıldı. Savunma ihalesinin açılması için ilk önce TSK’nın bu konudaki talebine ve stratejik ihtiyaçlara bakılıyor. TSK, istediği savunma ürününü nerede, nasıl kullanacağını ve ihtiyaçlarının ne olduğunu Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) bildiriyor. Müsteşarlık da firmalara çağrıda bulanarak yeterliliklerini ispatlamalarını ardından da teklif vermelerini istiyor. Firmaların verdiği teklifler SSM’nin Kara, Hava veya Deniz Daire Başkanlıklarında değerlendirildikten sonra Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne sunuluyor. Her yıl iki defa toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne Erdoğan başkanlık ediyor ve son kararı o veriyor.

hurriyet.com.tr

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org