VR-DER’in de destek verdiği, Af Örgütü’nün “Kore bize gaz verme!” kampanyasına katılın!..

Güney Kore’de üretilen yaklaşık 1,9 milyon biber gazı fişeği ve gaz bombasının ilk bölümünün bir Güney Kore firması tarafından Ocak 2015’in ortasında, kalanının ise Mayıs ortasında Türkiye hükümetine teslim edilmesi planlanıyor.

Bu kampanyanın teslim edileceği kişi: Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Sangkyu Lee

#KoreBizeGazVerme!
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi

Türkiye’de, barışçıl protestolar sırasında toplumsal olaylara müdahale teçhizatı sıklıkla kötüye kullanılıyor. Son günlerde, Kore Cumhuriyeti’nden büyük miktarda öldürücülük düzeyi az silahın ihraç edileceğine dair haberleri kaygı ile izliyoruz.

Uluslararası Af Örgütü’nün 15 Aralık 2014 tarihli basın açıklamasında detayları kamuoyuyla paylaşılan sevkiyat, Kore Cumhuriyeti’ndeki bir firma tarafından üretilen yaklaşık 1,9 milyon adet biber gazı kartuşu ve gaz bombasından oluşuyor. Sevkiyatın ilk bölümünün 2015’in Ocak ayının ortasında Türkiye hükümetine teslim edilmesi planlanıyor.

Türkiye’de güvenlik güçlerinin protestolarda biber gazını kötüye kullanma ve protestoculara sıklıkla doğrudan gaz bombası atma konusunda kötü bir sicili bulunuyor. 2013 yılının yaz aylarında gerçekleşen Gezi Parkı eylemleri sırasında, güvenlik güçleri barışçıl protestoculara yönelik defalarca, kimi zaman ölümcül sonuçları olacak şekilde, aşırı ve keyfi bir biçimde güç kullandı. Yakın mesafeden atılan gaz bombalarının başlarına isabet etmesi sonucu ölen 15 yaşındaki Berkin Elvan ve 22 yaşındaki Abdullah Cömert’in de aralarında bulunduğu en az dört kişi doğrudan polisin aşırı güç kullanımı sonucu öldü. Bazıları çok ciddi olmak üzere 8000’den fazla kişi yaralandı. Güvenlik güçleri 1 Mayıs 2014’te de Taksim Meydanı yakınlarında barışçıl protestoculara yönelik aşırı güç kullandı.

Türkiye yetkilileri bu tür eylemlerin bir daha yaşanmayacağını güvence altına alıncaya ve güvenlik güçlerinin geçmişte gerçekleştirdiği hak ihlallerine yönelik kapsamlı, tarafsız ve bağımsız soruşturmalar yürüteceğini taahhüt edinceye kadar, ülkeye biber gazı ve diğer öldürücülük düzeyi az silahların sevkiyatı durdurulmalıdır.

İnsan hakları savunucuları olarak Wassenaar Düzenlemesi’nin katılımcılarından olan Kore Cumhuriyeti yetkililerini, Türkiye’ye bu tür silahların sevkiyatını durdurmaya çağırıyoruz. Sorumluluk sahibi hiçbir hükümet, bu şartlar sağlanana kadar, Türkiye yetkililerine barışçıl protestoları bastırmak amacıyla kullanılan bu araçları sağlamamalıdır.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi

Adalet için Hukukçular

Batman Barosu

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği

Gündem Çocuk Hakları Derneği

Helsinki Yurttaşlar Derneği

İnsan Hakları Derneği (İHD)

İnsan Hakları Gündemi Derneği

İstanbul Tabip Odası

İstanbul LGBTT

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)

KAOS GL

Lambda İstanbul

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK)

Taksim Dayanışması

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)

Vicdani Ret Derneği

Yeryüzüne Özgürlük Derneği

İmza kampanyasına katılmak için:

change.org/korebizegazverme

**

BASIN AÇIKLAMASI DAVETİ

“Kore bize gaz verme!”

Kore Cumhuriyeti’ni, Türkiye’ye biber gazı kartuşu ve gaz bombası sevkiyatını durdurmaya çağırıyoruz.

Tarih: 16 Ocak 2015
Saat: 11.00
Yer: Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Alaçam Sok. No:5 Cinnah Caddesi, Çankaya ANKARA

Merhaba,

30 Aralık 2014 tarihinde başlattığımız “Kore Bize Gaz Verme” kampanyasına katılımınız için bir kez daha teşekkür ederiz. Desteğinizle 13 Ocak itibarıyla 40,000’den fazla imza topladık.

İmza toplamanın yanı sıra, 11 Ocak’ta Birgün Gazetesi’nde açıklamamızı yayınlattık. Posta, Hurriyet Daily News ve T24’ün de aralarında bulunduğu birçok gazete ve haber sitesi de kampanyanın haberini yaptı. Yine desteğinizle The Huffington Post Korea’da da kampanya haberimiz yer aldı.

Tüm bu çalışmalara ek olarak, 16 Ocak 2015 tarihinde (Cuma günü) Ankara’da Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği önünde saat 11:00’de bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz ve imzalarımızı elçiliğe teslim edeceğiz.

Bir kez daha desteğinizi ve katılımınızı rica ediyoruz.

Sevgiler,

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org