AİHM’de 2 bin 400 davadan mahkum olan Türkiye, kararların bin 241’ini uygulamadı

Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) saygının pekiştirilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının etkili şekilde uygulanması için bir dizi önlem alma konusunda anlaştı.

Türkiye AİHM Kararlarını Uygulamayanlardan

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, 47 üye devlete Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni etkili uygulamada “ortak sorumluluğu” hatırlattı; Türkiye bin 241 kararı uygulamadı; biri de Hrant Dink kararı.

Strasbourg – BİA Haber Merkezi 30 Mart 2015, Pazartesi 09:49
Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) saygının pekiştirilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının etkili şekilde uygulanması için bir dizi önlem alma konusunda anlaştı.

Hükümet temsilcileri, Belçika’nın Avrupa Konseyi başkanlığı altında Brüksel’de düzenlenen iki günlük konferans sonunda, AİHM kararına saygıyı gözeten, bu konuda bir eylem planı da içeren Brüksel Deklarasyonu’nu kabul ettiler.

Türkiye bin 241 kararı uygulamadı

Ancak Türkiye, bu konuda pek de örnek bir ülke sayılmaz. Toplam 2 bin 400 davadan mahkum olan Türkiye, bu zamana kadar verilen kararlardan bin 241’ini uygulamadı. Türkiye, AİHM kararları uygulamamada İtalya’dan sonra ikinci ülke olarak gösteriliyor.

Dink kararı da uygulanmadı

Türkiye’nin AİHM mahkumiyet kararlarının ardından ihlal nedenlerini ortadan kaldırmadığı dosyalar arasında, gazeteci Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürüldüğünden beri sorumlu kamu görevlilerinin yargılamaması da bulunuyor.

Ayrıca, kimliklerde din hanesinin kaldırılması ve okullarda din eğitim derslerine katılımın tercihli olması da bulunuyor. Ayrıca, Kıbrıs’ta kayıp ve mülkiyet davaları olarak bilinen kararları da uygulamıyor.

AİHM’nin, 23 yıl önce “Lordos ve diğerleri”, davasında, Kuzey Kıbrıs’ta 1974’den önce mülkleri olan 13 Rum ile ilgili Türkiye’yi haksız bulmuş ve 100 bin ile 8 milyon avro arasında maddi ve manevi tazminat belirlemişti.

Jagland: Ortak bir sorumluluk var

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Avrupa’nın insan haklarının uluslararası düzeyde korunması için dünyanın en iyi mekanizmasına sahip olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Jagland, “Avrupa Konseyi ve üye devletlerinin, kıta genelinde 820 milyon kişinin haklarının korunması için sistemin etkili şekilde çalışmasını gözetmede ortak bir sorumluluğu vardır” dedi (EÖ)

http://www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/163387-turkiye-aihm-kararlarini-uygulamayanlardan

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org