Almanya inkar etse de Afrin Operasyonu boyunca Türkiye’ye silah sattı

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel “Suriye’nin kuzeyindeki çarpışmalarla bağlantılı olarak hiçbir askeri malzeme sevkiyatında bulunmadık. NATO müttefiki Türkiye dahi söz konusu olsa böyle durumlarda Almanya’nın askeri malzeme vermesi yasaktır” demişti.

Almanya, Afrin Operasyonu boyunca Türkiye’ye silah sattı

Alman hükümeti, Türkiye’nin 20 Ocak tarihinde başlattığı Afrin Operasyonu süresince Türkiye’ye askeri malzeme satışını sürdürdüğünü açıkladı.

Her ne kadar koalisyon partileri bu satışları inkar etse de, Yeşiller sözkonusu partileri kamuoyunu aldatmakla suçladı.

NATO müttefiki Almanya’nın, operasyon boyunca milyonlarca euro’luk silah satışına onay verdiği ortaya çıktı. Silah satışı, Alman Ekonomi Bakanlığının Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’un yazılı soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

Buna göre, Zeytin Dalı harekâtının başlamasından sonra Türkiye’ye 4 milyon 400 bin euroluk askeri malzeme satışı için Alman hükümetinden 20 ayrı izin alındı.

2017 yılında ise, silah satışı için alınan izin sayısı 14 ve Türkiye’ye satılan askeri malzemenin bedeli 3 milyon 600 bin euro.

Türkiye’ye satılan askeri malzemenin içeriğine dair detay verilmezken, tüfek, tank ve roket gibi silahlar dışında silahsız askeri araçlar ve keşif teknolojisi de askeri malzeme sınıfına giriyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, 14 Mart Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı görevi sona eren Sigmar Gabriel, Şubat ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye silah satışının durdurulduğunu açıklamıştı.

Hatta Gabriel, satışın yeniden başlaması için yine Şubat ayında tahliye edilen gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını şart koşmuştu.

Gabril o dönem yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Suriye’nin kuzeyindeki çarpışmalarla bağlantılı olarak hiçbir askeri malzeme sevkiyatında bulunmadık. NATO müttefiki Türkiye dahi söz konusu olsa böyle durumlarda Almanya’nın askeri malzeme vermesi yasaktır. Harekâttan önce silah dışında askeri malzeme gönderebilirdik. Ancak harekât nedeniyle buna da son verdik. Bu uygulamayı değiştiremeyiz ve değiştirmek de istemiyoruz.”

Almanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Machnig ise, 13 Mart’taki soru önergesine verdiği yanıt ile gerçeğin farklı olduğunu ortaya çıkardı. Bakan silahların, “NATO ittifakı” çerçevesinde verildiğini iddia ederken, soru önergesini veren Milletvekili Nouripour, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada büyük koalisyonu kamuoyunu aldatmakla suçladı ve “Almanya hükümeti kamuoyunu sistematik biçimde kandırmıştır. Bakanlıkça verilen ihracat izinleri, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki orantısız müdahalesi nedeniyle yeni hükümetin inandırıcılığına gölge düşürmüş ve silah ihracatını kısıtlama taahhütlerinin boşuna verilmiş sözler olduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.

Kaynak: Ahval

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org