Arjantin’de binlerce kişinin ölümünden sorumlu Cuntacılara müebbet hapis cezası

1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük dönemi boyunca gizli bir gözaltı, iskence ve zorla kaybetme merkezi olarak kullanılan ESMA’nın ‘ölüm meleği’ olarak da bilinen Astiz, “İnsan hakları örgütleri zulüm ve intikam gruplarıdır. Asla af dilemeyeceğim” şeklinde konuştu.

Binlerce kişi öldürülmüştü: ESMA’daki işkenceciler yargılandı, 29’u müebbet aldı

1 Aralık 2017 12:51
BUENOS AIRES – Arjantin’de 1976-1983’teki askeri diktatörlük boyunca ‘işkence merkezi’ olarak kullanılan ESMA’daki işkence ve zorla kaybetme suçlarını işleyenlerin yargılandığı dava sonuçlandı. 54 sanıktan 29’una mübbet hapis cezası verildi.

Zelal Pelin Doğan
Arjantin’de son askeri diktatörlük sırasında Donanma Mekanik Okulu’nda (ESMA) hukuka aykırı gözaltı, işkence ve zorla kaybetme suçlarını işleyen sivil ve askerlerin yargılandığı dava sonuçlandı.

Yargıç Daniel Obligado, Adriana Palliotti, Leopoldo Bruglia ile savcı Abel Còrdoba’dan oluşan Federal Sözlü Mahkeme, davanın 29 Kasım’daki duruşmasında 54 sanık hakkında kararını verdi.

Yaklaşık 4 saat süren duruşma halka açık yapıldı.

Duruşmada davacılar, kayıp yakınları, insan hakları örgütleri ve basın duruşma salonuna alınırken; salona giremeyenlerin adliyenin önüne kurulan ekran ile duruşmayı izleyebilmesi sağlandı.

54 sanıktan 29’una müebbet

ESMA davası 2012’de, 789 mağdurun öldürülmesinden sorumlu 68 sanığın yargılanmasıyla başlamıştı.

Bugüne kadar sanıklardan 14’ü hayatını kaybetti.

5 yıl sonra sonuçlanan davada yargılanan 54 sanıktan 29’u hakkında müebbet hapis, 19’u hakkında 8 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası verilirken; sanıklardan 6’sı ise beraat etti.

‘Ölüm Meleği’ lakaplı cuntacı Alfredo Astiz

Ömür boyu hapis cezası alanlar arasında ESMA’nın üst düzey yetkilileri Jorge El Tigre Acosta ve Alfredo Astiz ile Ricardo Cavallo, Alfredo Donda Tiguel, Joreg Radice, Juan Carlos Rolon ve Antonio Pernias da bulunuyor.

Duruşma sırasında ‘ölüm meleği’ olarak da bilinen Astiz, “İnsan hakları örgütleri zulüm ve intikam gruplarıdır. Asla af dilemeyeceğim” şeklinde konuştu.

Gerekçeli karar Mart’ta açıklanacak

789 mağdur ve 830’dan fazla kişinin tanık olduğu, Arjantin’in en büyük adli süreçlerinden biri olan davanın gerekçeli kararı ise Mart’ta açıklanacak.

ESMA hakkında

1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük dönemi boyunca gizli bir gözaltı, iskence ve zorla kaybetme merkezi olarak kullanılan ESMA (Espacio Memoria y Derechos Humanos) 2004’te hafıza mekanına dönüştürülmüştü.

30.000 kişinin zorla kaybedildigi bu dönem içerisinde 5.000 kişi ESMA’da kaldı, birçoğu zorla kaybedildi ve “ölum uçuşları” olarak adlandırılan yöntemle canlı halde denize atılarak öldürüldü.

Bununla birlikte burada doğan 35 çocuğun yaşadığı halde akıbeti hala bilinmiyor.

ESMA arşivlerin büyük bir kısmı yok edildiğinden zorla kaybedilenler, doğan çocuklar, akıbeti bilinmeyen kayıplar için kesin sayılardan bahsedilemiyor.

Kaynak: Gazete Karınca

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org