Azavad Hareketi, 15 Mayıs’ta imzalanacak barış anlaşmasının çıkmaza girmediğini belirtti

Mali’nin kuzeyinde etkili olan silahlı Azavad Hareketleri Koordinasyonu’nun (CMA) Sözcüsü, geçen hafta hükümet ile bazı silahlı gruplar arasında Cezayir’de silah bırakma konusunda varılan anlaşmanın iyi bir temele dayandığını ancak CMA’nın talepleri doğrultusunda bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Mali’deki Barış Müzakereleri

21 Nisan 2015 Salı 13:56
Mali’nin kuzeyinde etkili olan silahlı Azavad Hareketleri Koordinasyonu’nun (CMA) Sözcüsü Muhammed Osman Ag Muhamedun, ülkenin kuzeyindeki diğer silahlı grupların diyalog içinde olduğunu ve barış sürecinin çıkmaza girmediğini belirtti.

Muhamedun, AA muhabirine açıklamasında, geçen hafta hükümet ile bazı silahlı gruplar arasında Cezayir’de silah bırakma konusunda varılan anlaşmanın iyi bir temele dayandığını ancak CMA’nın talepleri doğrultusunda bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Silahlı grupların istediği gibi anlaşmada sosyo-kültürel öneme sahip Azavad bölgesinin özerk statüye sahip olmadığını, Azavad’daki bölgelerin parça parça olsa da bağımsızlıklarını koruduğunu ifade eden Muhamedun, bu bölgeleri kapsayacak “Azavad” adlı özerk bir bölge oluşturmak amacıyla müzakerelere katılmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Sözcü, “Barış süreci çıkmaza girmedi. Anlaşmaya imza atmak müzakere sürecinin sonu anlamına gelmiyor” dedi.

Müzakerelerin zoraki değil, herkesin kabul ettiği bir anlaşmaya varma amacı güttüğünü belirten sözcü, sorunun sadece silahlı gruplarla hükümet arasında kalmadığına dikkati çekerek, Afrika Birliği’nin koyduğu sınırların dokunulmazlığına ilişkin maddenin de anlaşmanın taraflar arasında imzalanmaması konusunda etkili olduğunu kaydetti.

Mali’nin kuzeyi, Ocak 2012’de ordu ve Tuareg isyancıları arasındaki çatışmalardan sonra radikal gruplar tarafından işgal edilmişti. Çatışmalar yüzbinlerce kişinin ayaklanmasına neden olmuş, hükümet Fransa’dan askeri yardım istemişti.

Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014’te başlattığı müzakerelerden sonra bölgede kendini savunan hükümet yanlısı gruplarla 1 Mart’ta anlaşmaya varmıştı. Ancak aralarında kuzeydeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi’nin bulunduğu 5 silahlı grubu kapsayan CMA anlaşmayı reddetmişti.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu, geçen ay anlaşmanın mevcut halini reddettiklerini, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek, Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi statüye sahip olmasını istemişti.

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubacar Keita, geçen hafta Cezayir’in arabuluculuğunda yapılan müzakerelerden sonra barış anlaşmasının Mali’nin başkenti Bamako’da 15 Mayıs’ta imzalanmasına karar verildiğini belirtmişti.

Silahlı gruplar ile hükümet arasında arabuluculuk görevini üstlenen Cezayirli yetkililer, mevcut haliyle anlaşmanın ulusal birlik ve toprak bütünlüğünü korumak amacıyla “bağımsız” ve “federal” gibi kavramları içermediğini açıklamış ancak kuzeydeki halkın ulusal kurumlarda daha çok ön planda olmasını hedeflediğini bildirmişti.

http://www.haberler.com/mali-deki-baris-muzakereleri-7220293-haberi/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org