Belçikalı aydınlardan “direniş çağrısı”: Ülke yönetimi güvenlik birimlerine bırakılamaz

Onbinlerce Belçikalı, İklim Zirvesi’ne yönelik protesto gösterilerine katılmak için Paris’e gitmeye hazırlanıyordu. Ancak hükümet, terör tehdidi gerekçesiyle bunu yasakladı. Bunun üzerine Oostende kentinde bir protesto planlandı. Hükümet buna da aynı gerekçeyle izin vermedi.

Belçikalı aydınlardan ‘Terör politikalarına karşı direniş’ çağrısı

Yusuf Özkan Lahey, Hollanda
Belçikalı aydınlar, hükümetin Paris’teki terör saldırlarından sonra hayata geçirdiği ‘terörle mücadele önlemlerine karşı direniş’ çağrısı yaptı.

Bilim insanı ve sendikacılara göre, Belçika göz göre göre otoriter bir devlete dönüşüyor.

Ülkenin, güvenlik konseyi yönetimine bırakılmasının kabul edilemeyeceğini belirten aydınlar, bu önlemlerin ekonomiye de yük getirdiği görüşünde.

Belçika’daki VRT kanalının hesaplamasına göre bu yük günlük toplam 52 bin euro.

Paris’teki saldırılara karışanların bir çoğunun Brüksel’deki Molenbeek semti ile bağlantısı ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine hükümet, radikalleşmenin önlenmesi ve terörizmle mücadele amacıyla bir dizi karar aldı.

Bu önlemler arasında nefret suçu işleyenlerin sınır dışı edilmesi, Suriye’den dönen cihatçıların cezaevine konulması, internet faaliyetlerinin daha sıkı takibi gibi maddeler yer aldı.

Hükümet, “Cihatçıların başkenti” olarak adlandırılan Molenbeek semtindeki tüm evlerin tek tek aranmasını gündeme getirdi.

Geçen hafta sonu da ‘terör tehdit düzeyi’ en üst seviyeye çıkarıldı. Brüksel ve Vilvoort kentlerinde yaşam neredeyse tamamen durdu.

Bütün bu gelişmelere tepki gösteren Belçikalı bilim insanı ve sendikacılardan oluşan grup, “Korkudan direnişe” başlıklı bir bildiri yayımladı.

Bildiride “Gözlerimizin önünde doğan otoriter devlet yapısına hayır diyoruz” denilerek, hükümetin terör politikalarına karşı “direniş çağrısı” yapıldı.

Ekonomik yük

Bildiride, “uzun süre korku içinde yaşamaya” karşı çıkıldı. Ülke yönetiminin güvenlik kurulu ve terörle mücadele birimlerine bırakılmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Bilim insanı ve sendikacılar, alınan terör önlemlerinin etkili olacağı konusunda da şüpheliler.

Bildiride, hükümetin terörle mücadele için ayırdığı kaynağı nereden bulduğu sorusuna da yer verildi.

Aydınlar, bu hafta sonu Belçika’nın çeşitli kentlerinde yapılacak protesto gösterilerine destek vereceklerini açıkladılar.

Onbinlerce Belçikalı, İklim Zirvesi’ne yönelik protesto gösterilerine katılmak için Paris’e gitmeye hazırlanıyordu. Ancak hükümet, terör tehdidi gerekçesiyle bunu yasakladı.

Bunun üzerine Oostende kentinde bir protesto planlandı. Hükümet buna da aynı gerekçeyle izin vermedi.

O nedenle ülkenin bir çok kentinde küçük gösteriler düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Belçika’da Flaman dilinde yayın yapan VRT kanalının hesaplamasına göre ise bu önlemlerin ekonomiye getirdiği günlük yük 30 milyon euro. Brüksel’deki kafe, restoran ve eğlence yerlerinin günlük kaybı ise, 22 milyon euro.

Terör önlemleri yüzünden Belçika ekonomisine günlük ortalama 52 milyon euro yük biniyor.

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151128_belcika_cagri

**

Fransa, İnsan Hakları Sözleşmesi’ni askıya alıyor

Kişilik özgürlükleri konusundaki bazı maddelerini askıya alacak

27 Kasım 2015 Cuma 23:43
Fransa’nın başkenti Paris’teki IŞİD saldırılarının arından Fransız hükümeti güvenlik önlemlerini sertleştiriyor.
Fransa hükümeti üç aylık olağanüstü hal boyunca İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kişilik özgürlükleri konusundaki bazı maddelerini askıya alacağını Avrupa Konseyi’ne bildirdi.
Sputnik’te yer alan habere göre, İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi savaş ve toplumu tehdit eden büyük tehlikeler durumunda insan hakları sözleşmesinin bazı maddelerinin askıya alınabilmesine müsaade ediyor.
15. maddenin varlığına rağmen İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bazı maddeleri askıya alınamıyor bu maddeler yaşam hakkı ve işkence yasağı maddeleri.

AİHM’E BAŞVURU YAPILAMIYOR
Olağanüstü hal durumlarında uygulanan yasaklara karşı gelenler ve bu yüzden ceza alanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuramıyorlar.
Bildirgenin bazı maddelerinin askıya alınma süresi olağanüstü hal süresiyle eşit. İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bazı maddelerini askıya alma işlemi bugüne kadar en fazla İngiltere tarafından Kuzey İrlanda ile ilgili olarak kullanıldı.

http://www.demokrathaber.net/dunya/fransa-insan-haklari-sozlesmesi-ni-askiya-aliyor-h57892.html

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org