BM: Güneydoğu’ya gitmemize hala izin verilmiyor, adil bir yargılama hayal

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabalarının sürekli reddedildiğini” söyledi

6 Haziran 2017 13:03
HABER MERKEZİ – BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabalarının sürekli reddedildiğini” söyledi ve ekledi: “Türkiye’de her geçen gün adil bir yargılanmayı bekleyen insanların sayısı artıyor ve sayı arttıkça bu konuda adil bir yargılanmanın olacağını hayal etmek güçleşmektedir.”

23 Haziran’a kadar sürecek Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 35’inci İnsan Hakları oturumu Cenevre’de başladı.

Açılış konuşmasını yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabalarının sürekli reddedildiğini” söyledi.

dihaber’de yer alan habere göre Eylül 2016’da yaptığı konuşmadan günümüze kadarki süreçte hiçbir gelişme kat edemediklerini belirten Al Hussein, şunları ifade etti:

“Herhangi bir değişikliğin olmadığını üzülerek belirtmem gerekiyor. Türkiye’nin Güneydoğu’sunda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabamız sürekli olarak reddediliyor. Ve Türkiye’de her geçen gün adil bir yargılanmayı bekleyen insanların sayısı artıyor ve sayı arttıkça bu konuda adil bir yargılanmanın olacağını hayal etmek güçleşmektedir.”

Türkiye Özel Oturumu yapılacak

Oturumların ikinci haftasında, BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye’nin hazırlamış olduğu raporun okunacağı ve ülkede yaşanan hak ihlallerinin masaya yatırılacağı ‘Türkiye Özel Oturumu’ yapılacak.

‘Birçok ülkede yargısız infazlar yapılıyor’

Dünya genelinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Al Hussein, hala birçok ülkesinde insanların yargısız bir şekilde infaz edildiğini, insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını aktardı.

Konuşmasında yoğun hak ihlallerinin yaşandığı ülkeleri sıralayan Al Hussein, buradan gelen raporların endişe verici olduğunu söyledi.

İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline de değinen Al Hussein, ‘İsrail işgalinin sonlanmasının, 50 yıl süren düşmanlık sonrası her iki tarafa da yarar sağlayacağını’ söyledi.

Kaynak: Gazete Karınca

**

BM: Türkiye Kürt bölgelerinde demografik yapı ile oynuyor

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda Türkiye’nin Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde kentsel dönüşümle bölgenin etnik, sosyal, kültürel ve demografik yapısı ile oynandığı ifade edildi.

SERKAN DEMİREL CENEVRE Çarşamba, 7 Haz 2017
BM 35’inci İnsan Haklar Oturumuna sunulan BM Özel Röportörlerinden Annalisa Ciampi ve Koumbou Boly Barry tarafından kaleme alınan raporda Kürt bölgelerindeki yıkımın 2015’ten bu yana sürdüğünü ve etnik, sosyal ve demografik yapı ile oynandığı vurgulandı.

BM 35. İnsan Hakları Oturumlarında Türkiye’ye dönük eleştiriler gelmeye devam ediyor. BM Özel Röportörlerinden Annalisa Ciampi ve Koumbou Boly Barry, Türkiye’de toplanma ve örgütlenme hakkının tehdit altında olduğunu söyleyerek, AKP hükümetini uyardı.

Sabah saatlerinde BM Cenevre bürosunda başlayan BM İnsan Hakları Yüksek Konseyi 35. İnsan Hakları Oturumları ülkelerde yaşanan insan hakları ihlalleri konulu tartışmalarla sona erdi.

Oturumların bugün ki son bölümünde BM Özel Röportörlerinden Annalisa Ciampi ve Koumbou Boly Barry, ülkelerde yaşanan barışçıl toplanma ve örgütlenme hakkı ihlalleri raporunu açıkladı.

Birçok ülkede yaşanan toplanma ve örgütlenme hakkı ihlallerinin yansıdığı raporda Türkiye’ye de yer verildi.

‘TÜRKİYE’DE TOPLANMA VE ÖRGÜTLENME HAKKI TEHLİKE ALTINDA’

Türkiye’de toplanma ve örgütlenme hakkının büyük bir tehlike altında olduğunun ifade edildiği raporda, “İnsan hakları savunucuları, siyasiler, yasal bir şekilde hakları için sokağa çıkan insanlar büyük bir baskı ile karşı karşıya” denildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de ‘terörle’ mücadele adı altında birçok özgürlüklerin kısıtlandığının dile getirildiği raporda, şunlar ifade edildi: “Ülkede kritik anlamda görev yapan çok sayıda basın yayın organı kapatıldı. Çok sayıda gazeteci, akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve insan hakları temsilcisi ya tutuklandı ya da işlerini yapamaz konuma getirildi. Bu konuya ilişkin ülkede görev yapan birçok sivil toplum kuruluşundan özel bilgiler alındı.”

SUR’DAKİ YIKIM BM RAPORUNDA

Sur’daki devlet katliamına da değinilen raporda, Sur’daki yıkıma yönelik sokağa çıkmak isteyen insanlara karşı ‘terörle’ mücadele yasalarının uygulandığı ifade edildi.

“2015 yılından bugüne kadar Kürt nüfusunun yoğun bir şekilde yaşadığı Sur başta olmak üzere birçok bölgede tarihi binaların ve yerleşim merkezlerinin tahrip edildiğine yönelik çok sayıda iddia geliyor” denilen raporda, devamla şunlar dile getirildi: “Söz konusu bölgelerde yapılan kentsel dönüşüm ve kamulaştırma projeleri ile bölgenin etnik, sosyal, kültürel ve demografik yapısı ile oynanıyor.”

‘ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLER DİKKATE ALINMALI’

Türk hükümetine toplanma ve örgütlenme hakkını koruma çağrısının da yapıldığı raporda, “Türk devleti yetkililerine, insan hakları savunucularının, siyasilerin, barışçıl eylem için sesini duyurmak isteyenlerin haklarının korunması gerektiğini hatırlatıyor ve yetkilileri uluslararası yükümlülükleri dikkate almaya çağırıyoruz” denildi.

Kaynak: ANF

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org