BM: İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez mülteci sayısı 50 milyonu aştı

“Hiç bitmeyen savaşın ve önlenemeyen çatışmaların muazzam zararını görüyoruz” diyen BMMYK Temsilcisi Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin dünyadaki pek çok krizde tepkisiz kaldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler açıkladı

Bir yılda 50 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı

20 Haziran 2014 Cuma 11:18
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek mülteci sayısının 2013’te görüldüğünü açıklayan Birleşmiş Milletler, önceki yıla göre sayının 6 milyon artarak 50 milyonu aştığını ilan etti.

BMMYK geçen yıl 25 bin 300 çocuğun yanlarında kimse olmadan sığınma talebinde bulunduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), geçen yıl dünyada 50 milyondan fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en yüksek sayı.

Suriye ve Güney Sudan gibi krizlerin yaşandığı bölgelerden kaçan 50 milyon kişinin yarısı çocuk. Yıllık Küresel İstatistikler Raporu’nu açıklayan BMMYK Temsilcisi Antonio Guterres, “Dünya çapında mültecilerin sayısında devasa bir artışla karşı karşıyayız” dedi.
Evlerinden ayrılmak zorunda kalan insanların sayısı, geçen yıla göre 6 milyon artarak 51 milyon 200 bine ulaştı. 16 milyon 700 bin kişi başka ülkelere sığındı, 33 milyon 300 bin kişi ülkeleri içinde yer değiştirdi ve bir milyon 200 bin kişi de sığınma taleplerinin yanıtlanmasını bekliyor.

BMMYK, bu yılki artışın iki buçuk milyonunun Suriye’de devam eden çatışmalardan kaçanlar olduğunu aktardı. 2013 yılında toplamda yaklaşık 3 milyon Suriyeli; Lübnan, Türkiye, Irak ve Ürdün sınırlarını aştı. Altı buçuk milyon Suriyeli de ülkeleri içinde yer değiştirdi.
BMMYK bünyesindeki 11 milyon 700 bin mültecinin yüzde 53’ünün Afganistan, Somali ve Suriye uyruklulardan oluştuğu açıklandı.
“Hiç bitmeyen savaşın ve önlenemeyen çatışmaların muazzam zararını görüyoruz” diyen Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin dünyadaki pek çok krizde tepkisiz kaldığını söyledi.

Antonio Guterres, Batılı ülkelerin aklında sığınmacıların asıl hedefinin korunmak değil daha iyi bir hayata ulaşmak olduğuna dair bir yanılgı olduğunu söyledi. Guterres “Mültecilerin kuzeye doğru kaçtığı sanılıyor ancak gerçekte dünyadaki mültecilerin yüzde 86’sı gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor” dedi.

BMMYK, geçen yıl 25 bin 300 çocuğun yanlarında kimse olmadan sığınma talebinde bulunduğunu söyledi. Göç yollarında yalnız başlarına görülen çocukların sayısına dikkat çeken Guterres, “Kimsesi olmayan çocukları her yerde görüyoruz. Akdeniz ve Karayipler yoluyla ABD’ye, Afganistan yoluyla İran, Türkiye ve Avrupa’ya geçiyorlar” dedi.

demokrathaber.net

**

Af Örgütü: BM yüzünden milyonlarca insan göçe maruz kalıyor

HABER MERKEZİ 20.06.2014 13:08:07
Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla bir açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi dünyadaki barış ve güvenliği sağlama görevini açık bir şekilde yerine getirmediği için milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını kaydetti.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, “Güvenlik Konseyi’nin başarısızlıkları milyonlarca kişinin yer değiştirmesine yol açıyor” dedi. Af Örgütü, “BM Güvenlik Konseyi dünyada barış ve güvenliği sağlama görevini açık bir şekilde yerine getirmedi” diye ekledi

Açıklamada, “Güvenlik Konseyi veya BM Sekreteryası’nın Suriye’yi, Güney Sudan’ı, Orta Afrika Cumhuriyeti’ni ve Irak’ı kasıp kavuran çatışmalara etkisiz veya gecikmeli cevapları şiddetin alan kazanmasına ve sayısız toplumu kırıp geçirmesine yol açtı” ifadeleri kullanıldı.

Af Örgütü’nün uluslararası sorunlarla ilgili müdür yardımcı Sherif Elsayed-Ali, “Güvenlik Konseyi kararlar alırken, gevşeklik, siyasi ittifaklar ve stratejiler artık insan hakları kaygılarını ikinci plana atmamalı” dedi.

“Diplomatlar bir yandan prosedür önergelerini tartışırken, evler yakılıyor ve yok ediliyor, aileler kaçmaya zorlanıyor. Vetolarla yapılan ertelemeler ve bloke olan kararlar, BM’nin sözde ‘silahlı kolu’nu kangrenleştiriyor” diyen Af Örgütü

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde BM’nin barışı sağlama askerlerinin gecikmeli gönderilmesi nedeniyle binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Af Örgütü, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımada bir çok fırsatı kullanmaması ve hesap sorma zorunluluğunun yerine getirilmemesinin büyük bir göç krizi yaşanmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

RUSYA VE ÇİN KENDİ TOPRAKLARINA TEK BİR MÜLTECİ YERLEŞTİRMEDİ

Paralel olarak, Suriye’ye tüm müdahaleleri engelleyenlerin dünyadaki mülteci krizine hiçbir yararlarının olmadığı tepkisinde bulunan Af Örgütü, Çin ve Rusya’nın 2013 yılında kendi topraklarına tek bir mülteci yerleştirmediğine dikkat çekti.

BM’nin çağrısıyla Suriye için, BM tarihinin en önemli fonlarının toplandığına işaret eden Af Örgütü, Rusya’nın 2013’de sadece yüzde 0.3, 2014’te yüzde 0.1’lik bir katkı yaparken, Çin’in 2013’te yüzde 0.1, 2014’te ise yüzde 0.4’lük bir katkıyla sınırlı kaldığı eleştirisinde bulundu.

EN AĞIR BEDELİ BEŞ ÜLKE ÖDÜYOR

Af Örgütü, göreceli olarak ekonomileri uygun olmayan gelişmekteki ülkelerin bu krizin bedelini en ağır şekilde ödeyenler olduğunu söylerken, İran, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Pakistan’ı sıraladı. Af Örgütü, bu beş ülkenin en fazla mülteci kabul eden ülkeler olduğunu belirtti. Örgüt, 2013 yılında Ürdün, Lübnan ve Türkiye’ye toplam 1.524.979 Suriye kökenli mültecinin geçtiğini kaydetti.

EN FAZLA MÜLTECİ KABUL EDEN AB ÜLKESİ, ALMANYA OLDU

Bununla birlikte ABD’nin 2013’te sadece 36 Suriyeli göçmeni ülkesine yerleştirdiğine dikkat çeken Af Örgütü, buna karşın ABD’nin diğer ülkelerden binlerce göç aldığını söyledi. Avrupa Birliği’nin 28 devletinin ise 30 bin 498 Suriyeliyi kabul etmeye angaje olduğu ifade edilirken, Almanya’nın 25 bin 500 mülteciyi alarak en fazla Suriyeliyi kabul eden ülke olduğu belirtildi. Ayrıca, 2013 yılında AB’de 435 bin kişi iltica talebinde bulundu, bunların sadece 136 bini için bu talepler kabul edildi.

Sherif Elsayed-Ali, “Kendilerini dünya liderleri olarak görenler, küresel mülteci krizinin yükünü üstlenme sözkonusu olduğunda kalkınmakta olan ülkelere göre kayda değer bir gecikme yaşıyorlar” tespitinde bulundu.

‘BİZ’ VE ‘ONLAR’ DEMEKTEN VAZGEÇİN

Yoksul ülkeler üzerindeki ekonomik avantajları göz önüne alındığında zengin ülkelerin ortaya koyduğu bu tutumun, şok edici olduğunu kaydeden Af Örgütü, bu duruma son verilmesini istedi.

Mültecilere yönelik kötü muamelelere de tepki gösteren Af Örgütü, “Kalkınmış ülkelerin hükümetlerinin ‘biz’ ve ‘onlar’ şeklinde düşünmekten vazgeçmesinin zamanı geldi. Mülteciler ve iltica talepçileri genellikle korkunç sınavlardan geçtiler, korunmayı, insanca ve onurlu bir muameleyi hakkediyorlar” dedi.

firatnews.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org