Çocuk oyunu “savaş ve şiddet karşıtı” denilerek yasaklandı

“ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemlerin çocuklarımıza sunulmasının sakıncalı olduğuna karar verildiğinden okullarımızda oyun tanıtımı ve afişlerinin asılması uygun görülmemiştir.”

Çocuk oyunu ‘savaş karşıtı’ olduğu için yasaklandı: ‘Bu hassas dönemde savaş karşıtlığı sakıncalı’

9 Şubat 2018 09:30
HABER MERKEZİ – İzmir Toprak Sahne Tiyatrosu tarafından hazırlanan çocuk oyunu ‘Çevreci Afacanlar’ın sergilenmesi ‘savaş karşıtı’ olduğu gerekçesiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandı.

İzmir Toprak Sahne Tiyatrosu Eğitim-Sen Manisa Şubesi’nin girişimiyle, Mart ayında çocuk ve yetişkinler için oyunlar sergilemeye hazırlanıyordu.

Oyunların sahnelenmesi için Akhisar Milli Eğitim Müdürlüğü’ne (MEB) başvuru yapıldı. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü oyun için gerekli izni vermedi.

MEB tarafından verilen ret kararında gerekçe olarak oyunun ‘savaş karşıtı’ olması sunuldu.

Oyunda ‘şiddet karşıtı’ ifadelerin de bulunduğu belirtilen gerekçeli kararda şöyle denildi:

“‘Çevreci Afacanlar’ adlı tiyatro eseri incelenmiş olup, inceleme sonucunda tiyatro metninin 6’ncı sayfasında ‘Bilgican’ adlı tiyatro karakterinin, savaş karşıtlığı ile ilgili sözlerinin oyunun konusuyla alakasız bulunduğu, yine aynı sayfada ‘Yeşil Ağaç’ adlı karakterin şiddet karşıtı sözleri ile çevre temizliği arasında bir ilgi kurulamadığı, ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemlerin çocuklarımıza sunulmasının sakıncalı olduğuna karar verildiğinden okullarımızda oyun tanıtımı ve afişlerinin asılması uygun görülmemiştir.”

MEB kararı tekrar değerlendirecek

Eğitim-Sen Akhisar Temsilcisi Engin Şengül, karara “Oyunda çevre duyarlılığı konu alınıyor. Şiddet karşıtı sözler var. Öğretmeniz. Öğrencilere şiddete şiddetle yanıt vermenin yanlış olduğunu anlatıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Akhisar Milli Eğitim Müdürlüğü ise kararı tekrar değerlendireceklerini duyurdu.

Kaynak: Gazete Karınca

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org