Finlandiya, Hollanda ve Danimarka’dan sonra Almanya da Suudi Arabistan’a silah satışını durdurdu

Bu karar; gazeteci Cemal Kaşıkçı suikastini ve Birleşmiş Milletler’in yaptığı “Yemen dünyanın yüz yıldır gördüğü en kötü kıtlığı yaşıyor” açıklamasını takiben alındı.

Finlandiya, Danimarka ve Hollanda Suudi Arabistan’a silah satışını durdurdu

Foto: Birleşik Krallık’taki aktivistler Suudi Arabistan’a silah satışını protesto ediyor.

27 Kasım 2018
Finlandiya, Hollanda ve Danimarka’dan sonra Almanya da Suudi Arabistan’a silah satışını durdurdu. Bu karar; gazeteci Cemal Kaşıkçı suikastini ve Birleşmiş Milletler’in yaptığı “Yemen dünyanın yüz yıldır gördüğü en kötü kıtlığı yaşıyor” açıklamasını takiben alındı. Birleşmiş Milletler’in derlediği veriye dayanarak; Save the Children, 2015’te başlayan savaştan bu yana Yemen’de açlıktan veya hastalıklardan 85.000 kadar çocuğun ölmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bir araştırma kurumu olan Saferworld’e göre, Finlandiya 2017’de Suudi Arabistan’a yaklaşık 6 milyon dolar değerinde silah sattı. Danimarka’nın silah satışını durdurması, askeri ve gözetleme ekipmanları ile bazı çift kullanımlı ekipmanları kapsıyor. Suudi Arabistan’a silah satışını engelleyen yasanın geçmesi üzerine, Hollanda Dışişleri Sekreteri Stef Blok benzer bir yasağın Birleşmiş Milletler tarafından uygulanması için de uğraşacağını açıkladı.

Kasım ayında Avrupa Parlamentosu Avrupa’dan Suudi Arabistan’a yapılan silah ihracatına daha fazla kısıtlama getirilmesi çağrısında bulundu. Avrupa Parlamentosu’nun bildirisinde şu ifadeler yer aldı: “AB ülkelerinden ithal edilen savaş gemileri Yemen’in kuşatılmasında kullanılıyorken, savaş uçakları ve bombalar da insan trajedisini derinleştiren hava saldırılarında kullanılıyor.”

Kasım’ın ortalarında ABD Senatosu; Senatör Rand Paul’ın tasarladığı, ABD’den Bahreyn’e yapılacak 300 milyon dolarlık füze ve fırlatıcı nakliyatını durduran yasayı reddetti. Bahreyn Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun üyelerinden birisi ve Eylül ayında ABD Dışişleri Bakanlığı Bahreyn’e 110 taktik füze sistemi (ATACMS) ile 120 çok namlulu roketatar satma niyetinde olduklarını açıkladı. ATACMS’ler, Lockheed Martin şirketi tarafından üretiliyor, 227 kg sınıfı güdümlü füzelerden oluşuyor ve 300 km menzile sahip.
Fotoğraf: CAAT/Flickr

Kaynak: WRI

Çeviri: VR

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org