Fizik kitabında savaş eğitimi

Birey Yayınları’nın, 11’inci sınıflar için hazırladığı İleri Fizik ders kitabında bulunan bir soruda, savaş uçağı ile tankın bulunduğu bir şema ve soru yer alıyor.

Fizik kitabında savaş eğitimi

19 Aralık 2016
Birey Yayınları’nın 11’inci sınıflar için hazırladığı İleri Fizik kitabında savaş uçağı ile tankın bulunduğu soruya tepki gösteren öğrenci velisi Semiha Güler Demir, çocuklarının pratikte savaşı yaşadıklarını ifade ederek, ‘Çocuklarımızın savaşa hazırlanmasını istemiyoruz’ dedi

AKP hükümetinin Kürt düşmanlığı sonucu başlatmış olduğu savaş konsepti eğitim, ekonomi, sosyal yaşam gibi her alanda hissediliyor. Son günlerde ilkokul ve lise çağındaki çocuklara öğretmenleri tarafından savaş kışkırtıcılığı aşılanırken benzer bir örnek de Amed’den geldi. Birey Yayınları’nın, 11’inci sınıflar için hazırladığı İleri Fizik ders kitabında bulunan bir soruda, savaş uçağı ile tankın bulunduğu bir şema yer alıyor. Şemanın altında “Yerden 500 m yükseklikte 200 m/s hızla uçmakta olan bir savaş uçağı kendisine 50 m/s hızla yaklaşan tankı vurabilmek için bombayı tank ile arasındaki yatay uzaklık kaç metre olduğunda bırakmalıdır?” sorusunun yer alması ailelerin tepkisine neden oldu.

Savaş ders kitaplarına da yansıyor

Oğlu Agit Demir’in ders çalıştığı sırada soruyu farkettiğini belirten Semiha Güler Demir, savaşı çağrıştıran sorunun çocuklarının psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Bölgede yaşanan savaşın ders kitaplarına kadar yansımasını kabul edemeyeceklerini aktaran Demir, savaşın çocuklar üzerinde yarattığı tahribatın kolay silinemeyecine dikkat çekti. “Savaşa bireyler yetiştiriliyor” diyerek tepkisini dile getiren Demir, sınav sorularında tank ve savaş uçakları üzerinden soruların sorulmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Çocuklar zaten pratikte yaşıyor

Kürdistan’da yaşayan çocukların savaşı pratikte zaten yaşadıklarını belirten Demir, devletin kontrolünde çıkarılan bu kitapların ne maksatla çıkarıldığını biliyoruz fakat çocuklarımızın bilinç altına savaşın kazılmasını asla kabul etmiyoruz. Demir, devletin yürüttüğü savaşı yaşamın her alanında açığa vurduğunu ifade ederek “Çocuklarımız geleceğini göremez hale geldi. Bu tür durumlar çocukları okuldan uzaklaştırıyor soğutuyor” dedi.

‘Bugün yine Sûr’dan ses geliyor’

Sûr ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında çocuklarının tankların top atışları ile uyandığını dile getiren Demir, “Kızım Beritan’ı yasak boyunca her okula gönderdiğimde, bana ‘îro dîsa deng ji Sûr’ê tê. (bugün yine Sur’dan sesler geliyor) diye soruyordu. Gerçekten zor bir süreçten geçirdiler. Çocuklar yaşanan savaşın yarınlarda canlı tanığı oldular” diyerek savaşın kendi çocukları üzerindeki olumsuz etkilerini aktardı. Savaşın son bulması gerektiğini vurgulayan Demir, “Çocuklarımızın savaşa hazırlanmasını istemiyoruz. Bu topraklar kana fazlasıyla doydu. Artık yeter, bu topraklara barış gelmeli” diye konuştu.

AMED

Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org