Küresel silah tekellerinin geliri düşüyor

Rapora göre küresel savunma sanayi sektörü gelir ve kazançları düşüş gösteriyor. Bunun nedeni, başta Irak ve Afganistan’da çatışmaların azalması olmak üzere savunma teknolojilerinin pahalı olması ve yerel silah üreticilerinin devreye girmesi.

Türkiye küresel savunma harcamalarında üst sıralarda yer almaya devam ediyor. Altı kategori içinde üçüncü sırada yer alan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülke, küresel savunma harcamalarının yüzde 19’unu yapıyor.

DELOITTE’A GÖRE SAVUNMADA İLK 50 Deloitte’un 2014 Küresel Havacılık ve Savunma Sanayi Görünüm raporu yayınlandı. Rapora göre 2011 itibarıyla ABD tek başına küresel savunma harcamalarının yarıya yakınını, yüzde 41’ini yapıyor. İkinci grupta ise küresel savunma harcamalarında yüzde 23’lük pay alan Çin, Fransa, Japonya, Rusya ve İngiltere’nin oluşturduğu beşli grup yer alıyor. Avustralya, Brezilya, Kanada, Almanya, Hindistan, İsrail, İtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Türkiye’den oluşan üçüncü grup ise küresel savunma harcamalarının yüzde 19’unu yapıyor. Savunma harcamalarının yüzde 8’ini Cezayir, Şili, Kolombiya, Yunanistan, İran, Hollanda, Norveç, Pakistan, Polonya, Singapur, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri gerçekleştiriyor. Harcamaların yüzde 5’ini gerçekleştiren diğer grupta ise Azerbaycan, Mısır, Endonezya, Irak, Kuveyt, İsviçre gibi ülkeler yer alıyor.

SICAK BÖLGELER HARİÇ SAVUNMA SEKTÖRÜ DÜŞÜŞTE Rapora göre küresel savunma sanayi sektörü gelir ve kazançları düşüş gösteriyor. Bunun nedeni, başta Irak ve Afganistan’da çatışmaların azalması olmak üzere savunma teknolojilerinin pahalı olması ve yerel silah üreticilerinin devreye girmesi. Savunma harcamaları, Orta Doğu, Hindistan, Çin, Rusya, Güney Kore, Brezilya ve Japonya başta olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde artıyor. Bu ülkelerin çoğu, ordularını çağdaş savunma platform ve teknolojileriyle donatmak için gerekli zenginlik artışını sağladı. Bu ülkelerin kimileri ise sınır ya da coğrafyalarında, tümü de savunma harcamalarında artış beklentisine katkıda bulunan tehditler yaşıyor. Savunma şirketlerinin 2012’de yüzde 1.3, 2011’de yüzde 1.9 düşen küresel kazançlarındaki aşağı yönlü genel trendle birlikte, sektör için bu “fırsatların” azalması ihtimali sürüyor. 2013 rakamları henüz kesinleşmese de küresel savunma şirketlerinin geçen iki yılki eğilimi izleyeceği ve yüzde 2.5 gelir kaybıyla karşılaşacağı belirtildi.

TİCARİ HAVACILIK GELİŞECEK Rapora göre küresel ticari havacılık sektörünün, hem platform hem de tedarikçi temelinde genişletilmiş rekor üretim seviyelerinin vurguladığı gibi, önemli gelir ve kazanç artışını 2014’te de sürdürmesi bekleniyor. Bu büyümeyi öncelikle; özellikle Orta Doğu ve Asya Pasifik bölgelerinde artan seyahat talebinin yanı sıra, eski uçakların yeni nesil verimli enerji kullanan uçaklarla hızlandırılmış şekilde yenilenmesi destekleyecek.

TİCARİ UÇAK ÜRETİMİNDE ÜÇÜNCÜ ŞİRKET BEKLENTİSİ Küresel savunma sektörü için gelir ve kazançların azalmaya devam edeceği bir yıl öngörülüyor. Bu temelde; Irak ve Afganistan’da, askeri ekipmanların geleneksel alıcılarının daha düşük bütçe ayırmasına yol açan, uzun süreli silahlı çatışmanın durmasından kaynaklanıyor. Raporda, “Ancak örneğin Orta Doğu, Kuzey Kore ve Doğu ve Güney Çin denizlerinde için için kaynamaya devam eden bölgesel gerilimlerden etkilenen hükümetler gelecek nesil askeri ekipmanları artarak satın almayı sürdürecek” denildi.

YÜZDE 5 GELİR ARTIŞI Deloitte, küresel havacılık ve savunma sanayi için bu yıl; önceki iki yılda olduğu gibi, ticari havacılık sektörünün yükselen yıldızının katkısıyla yüzde 5 gelir artışı öngördü. Rapora göre gelecek 20 yılda ticari uçak üretiminde dramatik artış görülecek. 1997’den önce üç ya da dört firmanın egemenliğinde bulunan ticari uçak üretimi sektörü, bu tarihten itibaren “duopol” oldu. Gelecek yirmi yılda en az bir uçak üretim şirketinin daha sektöre başarılı şekilde girebileceği belirtildi. Kaynak: haberler.com Daha fazla bilgi için:

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org