Leopard-II tanklarının Efrîn’de kullanılması, Alman kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor

Efrîn’e saldırıda kullanılan tankların görüntüsünü Alman ZDF kanalı “Türkiye saldırıyor, biz de silahlarımızla işin içindeyiz” şeklinde yorumladı. Almanya Federal Parlamentosu milletvekilleri de hükümete çağrıda bulundu: Suça ortak olma!

ZDF: Türkiye saldırıyor biz de işin içindeyiz

Türk devletinin çeteleriyle birlikte Efrîn’e işgal saldırısı Almanya’nın Türk devletine sattığı Leopard-II tanklarını tekrar gündeme getirdi. Efrîn’e saldırıda kullanılan tankların görüntüsünü Alman ZDF kanalı “Türkiye saldırıyor, biz de silahlarımızla işin içindeyiz” şeklinde yorumladı.

25 Ocak 2018 Perşembe | Dünya
Almanya’nın Türkiye’ye sattığı Leopard-II tanklarının Efrîn’de sivil halka ve YPG’ye karşı kullanılması, Alman medyası ve kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor.

Alman devlet kanalı ZDF’in yayınında “Türkiye Suriye’de Kürt güçleri YPG’ye saldırıyor ve biz de silahlarımızla bu işin işindeyiz” ifadeleri kullanıldı. Önceki gün Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr’in “Şimdiye kadar aldığımız bilgilere göre Leopard tanklarının kullanıldığına dair elimizde somut bir bilgi yok”

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Holger Neumann ise basın mensuplarının konuyla ilgili sorusunu “Medyada yer alan, sizin de bildiğiniz görüntülerin dışında, Leopard tanklarının kullanıldığına dair bilgimiz yok” şeklinde yanıtladı.

Neumann fotoğrafların nerede ve ne zaman çekildiğine dair bilginin bulunmadığını ileri sürse de Alman Haber Ajansı (dpa) Alman Federal Ordusu’ndan bir uzmanın bu işgal saldırısında Leopard II A4 panzerlerinin kullanıldığını doğruladığını duyurmuştu. Söz konusu fotoğraflar, Anadolu Ajansı’nın yanı sıra uluslararası diğer haber ajansları tarafından yayınlanmıştı.

Adebahr ve Neumann “Haberimiz yok” deseler de konu Berlin’in gündeminden düşmedi.

Söz konusu Leopard-II tanklarının ise 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye satıldığı ortaya çıktı.

ANF’nin haberine göre 2004 yılında dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in ısrarıyla Almanya silah ticaretinde zirveye çıkmış ve kontrolsüz şekilde silah satışlarına izin verilmeye başlanmıştı. İşte o dönem Türk ordusuna da toplam 354 Leopard II tankı satılmıştı.

2011 yılında ise Almanya Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’in “Hangi sartlarla tank satışı yapıldı” sorusuna dönemin Merkel hükümeti şu yanıtı vermişti: “NATO üyesi Türkiye’ye bu tankların kullanımı için hiçbir şart koşulmamıştır.”

Bu tanklar 1982, 1984, 1990 ve 1993 yıllarında ise Türkiye’ye herhangi bir saldırı olduğu takdirde savunma amaçlı kullanılabileceği şartları konulmuştu.

‘Satışlar şartlara bağlanmalı’

Krauss-Maffei Wegman firması tarafından şimdiye kadar toplam 3 bin adet üretilen Leopard II tanklarının en iyi müşterisi Türkiye. Diğer ülkelerin aksine Almanya’nın Türkiye’ye satışta kolaylık sağlaması ve kullanımda sınırlama getirmemesi de Efrîn’e yönelik saldırıyla gündeme geldi. Alman medyasında öne çıkan yorum ve analizlerde Berlin yönetimine bu konuda ciddi eleştiriler var.

NDR televizyonun yorumcusu Andreas Flocken “Türkiye’nin Alman panzerleriyle Kürtlere karşı harekete geçmesi NATO üyesi bile olsa silah ihracatı doğru ele alınmalı. Silah ticareti hiçbir şeye benzemiyor, çünkü yaptığınız ticaret başkalarını öldürüyor. Bu yüzden Alman panzer, silah ve savaş gemilerinin kime gönderildiği kontrol edilmeli” çağrısını yaptı.

Flocken, Alman tanklarının Efrîn’e yönelik saldırıda kullanılması karşısında Berlin yönetiminin aciz kaldığını ve sesini çıkartamadığını belirtti.

Alman tanklarının Efrîn’de kullanılması konusu devlet televizyon kanalı ZDF’de akşam saatlerinde yayınlanan ‘Heuteplus’ programında da ele alındı.

ZDF sosyal medya hesabından yayını “Türkiye Suriye’de Kürt güçleri YPG’ye saldırıyor ve biz de silahlarımızla bu işin işindeyiz” sözleriyle paylaştı. Televizyon kanalına konuşan uzman ve siyasetçiler, Almanya’nın 90’lı yıllarda yine benzer şekilde Türkiye’ye verdiği silahların Kürtlere karşı kullanıldığına dikkat çekerek, silah satışlarının kontrol edilmesini istedi.
HABER MERKEZİ

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

**

Almanya hükümetine çağrı: Suça ortak olma!

Almanya Federal Parlamentosu milletvekilleri, Türk ordusunun Efrîn’e yönelik işgal harekatında Alman yapımı Leopard-II tanklarının kullanılmasına tepki gösterdi.

25 Ocak 2018 Perşembe | Dünya
FEHMİ KATAR / BERLİN
Almanya Federal Parlamentosu milletvekilleri, Türk ordusunun Efrîn’e yönelik işgal harekatında Alman yapımı Leopard-II tanklarının kullanılmasına tepki gösterdi. Gazetemize yapılan açıklamalarda vekiller Alman hükümetine açık mesaj verdi: “Efrîn savaşına karşı net tavır al, Kürtlere karşı yürütülen savaşa ortak olma, Türkiye ile silah anlaşmasını ve ticaretini hemen durdur.”

Sol Parti Parlamento Grup Başkanvekili ve Dışişlerinden Sorumlu Milletvekili Sevim Dağdelen, Almanya’nın Türk devletinin Kürtlere açtığı savaştaki pozisyonu ile ilgili şunları söyledi: “Alman hükümeti insansız hava uçakları ve Tornado’lardan aldığı bilgileri paylaşarak, Erdoğan’ın Suriye’de tansiyonun yükselmesi ve daha fazla kan akıtılması suçuna ortak oluyor. Silah şirketi Rheinmetall aracılığıyla Leopard-II panzerlerini modernize etme planı da olmak üzere Türkiye ile yapılan silah anlaşmaları hemen durdurmalı.”

Sol Parti İçişleri Politikaları Sözcüsü Ulla Jelpke de Türkiye’nin Efrîn işgal harekatında Lepord II tankları ve Alman silahlarının kullanıldığına işaret ederek, “Bu da Alman hükümetinin politikasının ne kadar ikiyüzlü olduğunu gösteriyor” dedi. Jelpke “Alman hükümeti Türkiye’nin uluslararası hukuku çiğneyerek Efrîn’e yaptığı saldırıya karşı, Türkiye’nin sözde güvenlik ihtiyacı hakkında saçmalamak yerine net tutum almalıdır” mesajı verdi.

Efrîn’deki sivil kayıplara işaret eden Jelpke, “Alman panzerinin kullanılması, Alman hükümetinin bu saldırıda payını gösteriyor. Alman hükümeti Erdoğan rejiminin uluslararası hukuka aykırı saldırısının karşısında durmalı ve silah satışını sonlandırmalı. Bir başka sinyal ise YPG/YPJ sembol yasağının Almanya’da kaldırılmasıyla olur. Yoksa Alman hükümeti saldırının yanında olur” ifadelerini kullandı.


Erdoğan’ın kolu olmaktan vazgeç

Sol Parti Milletvekili Martina Renner, “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rojava’da cihatçı terör ile Rusya’nın desteklediği Esad rejiminin terörü karşısında duran demokratik yapıları yıkmak istiyor. Alman hükümeti Türkiye ile tüm silah pazarlığını durdurmalı. Ayrıca Erdoğan rejimin uzun kolu olup, Kürt örgütlerini hedef almaktan vazgeçmeli. Umarım Alman hükümeti diğer NATO devletlerinin de ateşkes ilanı için taraftar olur ve yardım örgütlerinin güvenli bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için uğraşır. Sonuçta Kürt savaşçıları DAİŞ’in ilerlemesine engel oldu ve Suriye’nin bazı bölgelerinde insan haklarını korudu.”

Batı Kürtlere ihanet ediyor

Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer, “Siviller ölüyor ve Batı sadece seyrediyor, daha kötüsü Ortadoğu’da teröre karşı yürütülen savaşta birlikte savaştığı Kürtlere ihanet ediyor” diyerek tepkisini gösterdi. Leopard II panzerlerinin modernizasyonu onaylanırsa, Türkiye’nin Kürtlere karşı yürüttüğü savaşını aktif olarak desteklemiş olacağı uyarısı yapan Sommer, Almanya’nın Türk devletinin işlediği suça ortak olma tehlikesi olduğunun altını çizdi. “Alman panzerleri ile insanlar öldürülüyor” diyen Sommer, “Alman hükümeti, Türkiye’ye yaptığı bütün silah ihracatlarını derhal durdurmalı ve Erdoğan Suriye’de ve kendi ülkesinde Kürtlere karşı savaş yürüttüğü sürece Türkiye ile her türlü silah anlaşmasını iptal etmelidir” çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’nin Efrîn gündemiyle toplanmasının yerinde olduğunu ifade eden Sommer, “Ancak beklenti içine girmemek lazım. Kürtler sonuç olarak yine kendi özgüçlerine dayanmak ve kendi başlarının çaresine bakmak zorundalar” dedi.

Uluslararası hukuk ihlali

Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko ise şu açıklamayı yaptı: “Türk devletinin Suriyeli-Kürt şehri Efrîn’e yaptığı istila ağır bir uluslararası hukuk ihlalidir, net olarak kınanmalı ve bir an önce durdurulmalıdır. Geçici hükümet koltuklarında oturanların, ‘çay partisi’ sembolik zirvesi, Erdoğan rejimi ile tekrardan ahbap Çavuşluğa dönmeleri hiçbir şekilde kabul edilemez. Alman hükümetinin Efrîn saldırısını açık olarak kınaması ve bir an önce panzerlerini geri çekmelerini talep ediyorum. BM ve AB de suç işleyen Türkiye’nin saldırısını açık olarak kınamalıdır. Sol Parti olarak Avrupa Parlamentosu’nda da konuyu gündemleştirecek ve kınayacağız.”

Akbulut: Gelecek hafta soru önergesi verilecek

Öte yandan Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi önünde önceki gün yapılan bir eyleme katılan Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut da, Sol Parti’nin Türkiye’nin kirli savaşını protesto ettiğini ve Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz hafta Alman hükümetine Rheinmetall şirketinin Türkiye’ye sattığı silahlar üzerine bir soru önergesi sunduklarını hatırlatan Akbulut, gelecek hafta ise Efrîn’e yönelik parlamentoda bir önerge getirileceği bilgisini verdi. Alman hükümetinin silah satışlarına ilişkin cevaplandırmadığı sorularının önümüzdeki hafta yeniden gündeme geleceğini söyleyen Akbulut, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile AKP’li mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmesine dikkat çekti. Akbulut, bu görüşmeden sonra Almanya’da Kürt kurumlarına yönelik baskıların arttığını belirtti.

Alman siyasetçilerden NATO’ya çağrı

Almanya Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt ve Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) Dış Politika Uzmanı Rolf Mützenich, Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı Harekatı’ olarak kamuoyuna sunduğu işgal girişimi karşısındaki endişelerini dile getirdi.

Türk devletinin saldırılarının uluslararası anlaşmazlıkların büyümesine de yol açabileceğini belirten Mützenich ve Jürgen Hardt, NATO’nun harekete geçmesini istedi. DW Türkçe’de yer alan habere göre Jürgen Hardt bir radyoya verdiği mülakatta, tek başına Almanya’nın baskısının yetmeyeceğini, NATO müttefiklerinin birlik halinde hareket etmelerini istedi.

Hardt, “Terörizm ile mücadelede orantısızlık söz konusu olabileceğinden, harekatın devletler hukukuna aykırı olabileceği kanaatine vardıklarını” söyledi.

Hardt kara saldırısına katılan araçlar arasında Alman savaş tanklarının da bulunduğuna dair haberlerle ilgili olarak ise “Türkiye’ye silah ihracatı konusunda yeni kararlar alınmadan önce gelişmelerin tam analizinin yapılıp, Türk hükümetinin yapacağı açıklamayı beklemenin daha doğru olacağını” söyledi. Hardt, “Normal olarak NATO’daki müttefiklerimizin desteklenip silahlandırılmasında eli açık davranıyoruz. Ama bu olayda Türkiye’nin terörizm ile mücadelede orantılılık ilkesine uyup uymadığı önemlidir” dedi.

‘BM çatısı altında çözülmeli’

Jürgen Hardt Efrîn ile ilgili gazetemizin demeç talebine ise yazılı açıklamasını gönderdi.

Hardt “Suriye’nin Efrîn şehrinin üzerinde yükselen şiddetten oldukça endişeliyim. Efrîn’deki siviller daha şimdiden büyük acılar çekiyor. Bu kesinlikle daha fazla artmamalıdır” dedi. Alman hükümetinin bu konudaki sorumluluğuna ilişkin açıklama yapmayan Hardt, “Ben Türkiye’nin atacağı askeri adımları NATO üyesi taraflar ve DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’a danışarak atmasını bekliyorum. Suriye’deki çatışma BM’nin çatısı altında çözülmeli ve Türkiye’de bunun için sorumluluk taşımalıdır” ifadesini kullandı.

Öte yandan SPD Dış Politika Uzmanı Rolf Mützenich ise Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, Türkiye’deki ‘Leopard II’ tipi Alman tanklarının mayınsavar sistemiyle teçhiz edilmesine karşı çıkarak “Aksi takdirde Türkiye’ye yanlış mesaj vermiş olacaklarını” söyledi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel iki hafta önce görüştüğü Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na Alman malı savaş tanklarının mayınsavar ile donatılmasıyla ilgili talepleri inceleyeceklerini söylemişti. Gabriel, “Bu talebi geri çevirmek için herhangi bir neden göremediğini” ifade etmişti.
BERLİN

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

**

Alman devleti tank modernizasyonu anlaşması kararını durdurdu – ANHA

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org