Maliyeti %60 Artan F-35’ler İçin Sadece 2 Adet Sipariş Verildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, 2018 yılında teslim alınması planlanan ilk 2 uçağın sipariş edilmesine karar verdi. Türkiye proje ortağı olduğu F-35’lerden toplamda 100 adet alacak. 100 adet F-35’in maliyeti 16 milyar dolar.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Başbakan Erdoğan Başkanlığında Toplandı

06 Mayıs 2014 İHA
Başbakan Erdoğan başkanlığında Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndaki toplantıya, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir katıldı. Toplantıya ilk gelen Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Demir ile birlikte Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özel’i kapıda karşılayarak toplantı salonuna geçti. Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu ve savunma sanayi altyapısının geliştirilmesine yönelik Müsteşarlık tarafından yürütülen proje ve faaliyetlere ilişkin en yüksek karar organı Komiten’in gündemindeki konuların değerlendirilmesi bekleniyor. – Ankara

haberler.com

**

Beklenen havacılık kararları çıkmadı

Türkiye F35 JSF uçak siparişini bir kez daha “belirsiz” bıraktı, yerli savaş uçağı projesi startı verilmedi Çin’in aldığı füze savunma sisteminde iptal ya da yeni gelişme yok

07.05.2014 10:03
Mehmet KAYA
ANKARA – Savunma Sanayii İcra Komitesi, özellikle hava savunma ve uçak projelerinde kritik kararların beklendiği toplantısında, MİLGEM’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tersanesinde inşa edilecek 2 adetiyle ilgili STM ile görüşmelerin başlaması kararı alındı. Denizcilik sektörünün bir diğer önemli projesi olan Lojistik Destek Gemisi’nde ise Salah Tersanesi seçildi. Havacılıkla ilgili önemli karar ise F35 uçağının motoru olan F-135’in Türkiye’de montaj hattının kurulmasıyla ilgili SSM’ye çalışma yetkisinin verilmesi oldu. F-135 motoru için Kale Havacılık ve motorun üreticisi Pratt and Whitney İzmir’e ortak yatırım kararını ilan etmişti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na atanan İsmail Demir’in ilk komite toplantısı olması ve kritik kararların beklenmesi nedeniyle dikkatleri çeken toplantıda, havacılığa ilişkin olarak yerli savaş uçağı modellerinden birinin seçilerek tasarım fazına geçilmesi, JSF programı kapsamında ilk yüksek miktarlı F35 savaş uçağı siparişinin verilmesi ve Çin firması ile görüşmeye başlanan uzun menzilli hava savunma füzesi sistemine ilişkin olası bir iptal ya da net bir devam kararı bekleniyordu.

Buna karşılık havacılıkla ilgili kararlar ertelendi. Türkiye ile ABD ve Avrupa ülkeleri arasında sıkıntılara neden olan hava savunma füzesi konusunda “mevcut durumla ilgili bilgi alındığı” bilgisi verilmekle yetinildi. Türkiye, Çin firması ile görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, diğer teklif sahipleri olan ABD’li Raytheon (Patriot füzesi) ve Thales ile birlikte hareket eden İngiliz, ABD, İtalyan ortaklığı MBDA’dan tekliflerini ikinci kez uzatmalarını istemişti.

F35 siparişi de çıkmadı

Toplantıda F35 siparişi de çıkmadı. Türkiye, aşırı birim fiyat yükselişleri ve proje maliyetlerindeki artışlar nedeniyle pahalı olarak nitelenen yüksek birim bedelli faz 1 siparişlerinde 2 uçaklık siparişini tuttu. İcra Komitesi toplantısının ardından F35 için yapılan basın açıklamasında, F-35A siparişinin Blok-3F konfigürasyonuna yükseltilerek verilmesi kararı alındı. Açıklamada, Türkiye’nin toplam 100 uçak almak istediği öngörüsünün sürdüğü vurgulandı. Sipariş edilen 2 uçağın 2018’de Türkiye’ye teslim edileceği tahmin ediliyor.

Diğer yandan, Kale Havacılık ve Pratt and Whitney’in Türkiye’de JSF uçaklarında kullanılacak F135 motorlarının üretimi için SSM’ye görev verildi. Açıklamada, “Savunma Sanayii Müsteşarlığı, F135 motoruna ilişkin Türkiye’de yerli sanayii ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde motor nihai montaj hattı ve Depo Seviyesi Bakım tesisinin kurulumuna yönelik çalışmaların yapılması hususunda da ayrıca yetkilendirilmiştir. Türkiye, kurulacak bu tesisler ile bölgesinde bulunacak tüm F-35 kullanıcılarına hizmet vermeyi amaçlamaktadır” denildi.

Denizcilikte önemli kararlardan biri verildi

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısından denizcilikle ilgili önemli kararlar alındı. Başta akaryakıt olmak üzere Deniz Kuvvetlerinin acil ihtiyaçları için yürütülen 2 adet Lojistik Destek Gemisi üretilmesi projesinde Selah tersanesi seçildi. Yaşanan tartışmalı sürecin ardından iptal edilen MİLGEM seri üretim projesinde de (MİLGEM-S) daha önce verilen karar doğrultusunda ilk adım atıldı. MİLGEM’in seri üretim projesinde özel sektör tersanesi seçimi ya da bu seçime yönelik ihale süreçlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmaksızın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda üretilecek 2 adet daha MİLGEM korveti için daha önceki prototiplerin koordinatörü olan ve MİLGEM’in “koordinatör şirketi” olarak seçilen Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı iştiraki Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) ile görüşmelere başlanması kararı verildi.

Yerli uydu için ilerleme

İcra Komitesi toplantısında TUSAŞ’ta (TAI) kurulan uydu üretim ve test merkezinde üretilecek yeni nesil uyduyla ilgili adım da atıldı. Yapılan açıklamada, Göktürk uydu serisi kapsamında ön tasarım için TUSAŞ ile görüşmelerin başlatılması kararı alındı.
Toplantıda, teslim aşamasında bulunan ve test çalışmaları süren milli piyade tüfeğiyle ilgili bilgi de verildi.

dunya.com

**

Türkiye iki adet F-35 savaş uçağı alıyor

Türkiye en gelişmiş savaş uçaklarından biri olarak kabul edilen F35’lerden iki adet almayı kararlaştırdı.

07 Mayıs 2014 Çarşamba 09:21
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, 2018 yılında teslim alınması planlanan ilk 2 uçağın sipariş edilmesine karar verdi.

Türkiye proje ortağı olduğu F-35’lerden toplamda 100 adet alacak.

100 adet F-35’in maliyeti 16 milyar dolar.

F-35’ler ABD’nin son gelişmiş pilotlu uçağı olarak görülüyor.

Havadan havaya vurma yeteneğiyle F-22’lerden sonra gelen ikinci avcı uçağı.

Helikopter gibi dikine inip havalanabiliyor. Uçağın üretim projesinde Türkiye dahil 9 ülke yer alıyor.

Türkiye dışında İtalya, Kanada, Norveç, Avustralya ve İngiltere’nin de ortaklığı bulunuyor.

ABD de projenin hem müşterisi hem de destekçisi.

Uçağın radara yakalanmama derecesi ABD ve ABD dışındaki müşterilere göre yeniden tasarlandı.

ABD’nin kullanacağı F-35’ler ‘hayalet uçak’ seviyesindeyken, ABD’den sonra radara karşı en duyarlı F-35 modelini Avustralya alacak. (Reuters)

ilkehaber.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org