NATO Karadeniz’deki askeri varlığını güçlendirecek

Adının açıklanmasını istemeyen bir NATO temsilcisi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Karadeniz’de askeri varlığın güçlendirilmesinin Rusya’nın yerden havaya atılabilen füzeleri konusunda istihbarat toplama amaçlı olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İttifak’ın Karadeniz’deki askeri varlığını güçlendireceğini ilan etti. ABD Savunma Bakanı Mattis ise ortaklarına destek sözü verdi.

17 Şubat 2017 Cuma 01:11
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Karadeniz’deki askeri manevraların artırılacağını söyledi, ancak bu kararın Rusya’ya karşı bir provokasyon anlamı taşımadığını vurguladı. Stoltenberg, NATO’nun askeri varlığını artırıcı önlemler “makul, savunmaya yönelik ve hiçbir şekilde anlaşmazlıkları tahrik edici ya da gerginliği tırmandırıcı nitelikte olmayacağını da” sözlerine ekledi.

‘Askeri varlığın güçlendirilmesi istihbarat amaçlı’

Adının açıklanmasını istemeyen bir NATO temsilcisi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Karadeniz’de askeri varlığın güçlendirilmesinin Rusya’nın yerden havaya atılabilen füzeleri konusunda istihbarat toplama amaçlı olduğunu söyledi. Temsilci, NATO birliklerinin Polonya ve Baltık ülkelerinde güçlendirilmesinden sonra İttifak’ın güneydoğu kanadının da daha iyi güvence altına alınmasının hedeflendiğini de belirtti.

Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısının dünkü ilk aşamasında ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO üyesi ülkeler yıl sonuna kadar savunma harcamalarını artırmazsa ABD‘nin NATO’daki angajmanını düşüreceğini söylemişti. Mattis bugünkü açıklamasında ise bu ifadesinin ABD’nin gerektiğinde NATO üyesi ortaklarına askeri destek verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığını vurguladı.

‘ABD NATO Antlaşması’nın 5. maddesine harfiyen bağlıdır’

Mattis bugünkü kapanış konuşmasında, “ABD NATO Antlaşması’nın karşılıklı askerî yardımı içeren beşinci maddesine harfiyen bağlıdır” dedi. Mattis dün söylediği ABD’nin NATO’daki angajmanını düşürmesinin somut olarak nasıl olacağına ilişkin bilgi vermekten ise kaçındı.

Siyasi gözlemciler teorik olarak ABD’nin örneğin Rusya’ya gözdağı vermek üzere Avrupa’da konuşlandırdığı askerî birliklerinin sayısında azaltmaya gidebileceğine işaret ediyorlar. Bunun ise NATO üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını öngören NATO Antlaşması’nın beşinci maddesine aykırı düşmeyeceği belirtiliyor. (DW)

Kaynak: İlke Haber

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org