DWQA QuestionsCategory: Vicdani Retçilerin yaşadıkları sıkıntılar1992 doğumlu bu insan sizden genel bazı bilgiler edinmek istiyor:
Anonymous asked 9 sene ago

Merhaba Sn. Yönetici,
1992 doğumlu birisi olarak -şu örneklemeden durumumu anlayın ki- zorunlu askerliğe katılıp katılmamak, vicdanî ret edip etmemek şöyle dursun; devlet yönetim sisteminin biz eril cinsiyetten bireylere dayattığı askerî hiçbir işlem için dahi herhangi bir faaliyette bulunmadım (askerî şubeye gitmek vb.) ve de bulunmayacağım ki ben kendimi vicdanî retçi olarak değil, ‘iradî retçi‘ (iradesiyle herhangi bir zorlamaya karşı çıkan) olarak tanımlamayı yeğlerim. Ağ (web) sayfanızda yer alan bir soruya verdiğiniz yanıtta “askeri şubede zorla kolunuzdan tutup sizi askere götüremezler” ifadesi yer almakta. O hâlde örneklerini gördüğümüz bunca askerî mahkeme duruşması ve hapsedilme süreçlerinin sebebi nedir? Elimden geldiğince ilgili makamlara “reddediyorum” demek şöyle dursun, başvurup herhangi bir işlem dahi yaptırmayı düşünmüyorum. “Zorla tutup sizi askere götüremezler” ifadenize istinaden, peki ileriki süreçlerde hapsedilme gibi bir durumla karşılaşıp karşılaşmayacağım veya beni ne gibi diktelerin bekleyebileceği ve bunlardan sakınmak için neler yapabileceğim hakkında kısaca bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrıca bilmenizi isterim ki -ihtimal dışı görsem de ülkeyi tehdit edebilecek büyük bir savaş vuku bulmadığı sürece- her ne şeraitte olursa olsun asker olmayacak ve de hiçbir askerî faaliyet ile ilgili bürokratik faaliyetler için elimi dahi kımıldatmayacağım ki hayattaki çoğu korkularını aşmış, ölümden dahi korkmayan (gerekirse intihar etme potansiyelim daima mevcut) ve her türlü dikteye “gülüp geçer” hâlde olan birisiyim. Zihnimi odakladığım daha mühim ve âlemşümul konular olduğu için nispeten sığ olarak gördüğüm “zorla belirli bir üniforma içine sokup askerî faaliyetlerde bulundurtma” konusu ister istemez ilgi alanım dışında kalıyor ve de ilgilenmiyorum. Umarım bu yazı aracılığıyla fikriyatımı doğru bir şekilde aksettirebilmişimdir.
Esen kalın.
T.B.
_
Huzur, korkularını yenebilenlerdedir.

5 Answers
Anonymous answered 9 sene ago

Merhaba. Şu anki uygulamada zorla askeri birliğe teslim etme diye birşey yok. Haberlerde duyduğunuz, hapis cezasına çarptırılan vicdani retçiler, eski uygulama döneminde (2008 öncesi diyebiliriz) zorla askere alınanlar ya da zamanında kendi iradesiyle veya toplumsal-ailevi vs. baskıyla askere başlamış daha sonra vicdani ret iradesiyle askerliği bırakmış olanlardır. 
Siz askere gitmediğinizde
1- Hakkınızda yakalama emri çıkarılır.
2- İlk yakalanmanızdan sonra idari para cezası kesilir ve size gönderilir. 
3- İdari para cezası kesinleştikten sonra gitmemeye devam ederseniz yoklama kaçağı-bakaya kalmaktan hakkınızda ceza soruşturması başlatılır. Bundan sonraki ilk yakalanmanızda bu soruşturma davaya döner ve hakınızda 3 ay hapis cezası istemiyle dava açılır. Bu dava sivil mahkemede görülür. Genelde 2 ay 15 gün hapis cezası verilip bu ceza 1500 TL para cezasına çevrilir. Bu para cezası sabıkanız yoksa hükmün açıklanmasının (5 yıl içinde suç işlememek kaydıyla) geri bırakılmasına karar verilir. Ya da cezanın ertelenmesine de karar verilebilir.
4- Bundan sonra bir daha yakalandığınızda hakkınızda yeniden 3 ay hapis cezası istemiyle bir dava açılır. Bu her yakalanmanızda farklı bir dava açılması şeklinde defalarca tekrarlanabilir. Ancak cezaevine gireceğiniz süre infaz rejimi de göz önüne alındığında çok kısa olacaktır. Çoğunlukla para cezaları verilecektir. Bir örnek için bakınız: http://aihmgunlugu.blogspot.com.tr/2011/11/aihmin-ercep-v-turkiye-karar-turkiyede.html

Anonymous answered 9 sene ago

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim. Yâni anladığım kadarıyla aşağıda maddelere ayırdığım süreçler -Türkiye’de zorunlu askerlik sistemi ortadan kalkmadıkça- devam edecek. Değil mi?

  • Yakalanma
  • 3 ay hapis cezası istemi
  • Hapis cezasının muhemelen para cezasına dönüşmesi

 
Hukukî olarak suç ve karşılığı olan ceza şeklinde düşünecek olursak, kişinin askerî birliğine teslim olmaması suç ve bunun karşılığı olan ceza da 3 ay hapis ve muhtemelen bu ceza para cezasına dönüştürülecek. Yâni ceza infaz edilmiş olacak. Suçun cezası infaz edilmiş olacağına göre aynı ceza sürekli nasıl tekrarlanıyor, anlayamadım? Kasten herhangi bir kişiyi yaralarsanız bunun cezası hukuk sistemi içerisinde verilir; cezanız gerçekleştikten sonra size “gel tekrar aynı cezayı veriyoruz” diyemeyeceklerine göre, askerlik için de aynı durumun geçerli olması gerekmiyor mu?

Anonymous answered 9 sene ago

Yazmayı unuttuğum bir soruyu sorayım. İkametgâhıma (kaldığım eve) günün birinde polis ekipleri gelebilir mi yoksa yalnızca herhangi bir yerde (otel, pasaport işlemi vb.) GBT (Genel Bilgi Tarama) sisteminde adımın aranması sonucu mu polis ekipleri ile karşılaşırım?

Anonymous answered 9 sene ago

Bana mail adresini yada ulasabilecegim ufak birsey birak senin sorunu kokten cozecez

Anonymous answered 9 sene ago

Zamanında baban o sorunu kökten çözseydi şimdi burada olmazdın.

VicdaniRet.org