Uluslararası Savaş Karşıtları(WRI)’ndan AB’ye dilekçe: Türkiye’de artmakta olan şiddete karşı harekete geçin!

Uluslararası Savaş Karşıtları 2016 yılının bahar aylarında Türkiye’de artmakta olan şiddete odaklanan bir kampanya başlattı. Bu kampanyanın bir parçası olarak da AB’yi temsilen AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye bir dilekçe verdi.

Türkiye’deki Şiddet Döngüsünü Durdurun: İmzalar AB’ye İletildi

Uluslararası Savaş Karşıtları 2016 yılının bahar aylarında Türkiye’de artmakta olan şiddete odaklanan bir kampanya başlattı. Bu kampanyanın bir parçası olarak da AB’yi temsilen AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye bir dilekçe hazırlandı. Dilekçe, AB’nin Türkiye’deki duruma seyirci kalmamasını ve ülkede artmakta olan şiddete karşı harekete geçmesini talep ediyordu.

Son zamanlardaki gelişmeleri ve Türkiye’deki şartların değişmiş olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak Eylül 2016’da dilekçe kampanyamızı sonlandırma kararı aldık. Bugüne kadar vermiş olduğunuz; Türkiye’ye yapılan heyet ziyareti, Türkiye’deki insan hakları savunucuları tarafından Avrupa’ya yapılan ziyaret, konu üzerine yapılan yayınlar ve AB’ye hitaben yazılmış olan dilekçe kampanyası gibi çalışmalarımızda bizi motive etmiş olan destekleriniz için teşekkür ederiz.
Aşağıda WRI Başkanı Dr. Christine Schweitzer’in dilekçe ve “Türkiye’deki Şiddet Döngüsünü Durdurun” kampanyasındaki gelişmeler ile ilgili mektubu yer alıyor:

Sevgili arkadaşlar,
Sizlere “Türkiye’deki Şiddet Döngüsünü Durdurun” kampanyamızdaki gelişmelerden bahsetmek istiyoruz. Bu mektubu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye yazılan dilekçeyi imzaladığınız için alıyorsunuz. Mart ayında ilk olarak şikayet dilekçesi hazırladığımızda Türkiye’deki durum uluslararası medyada çok az yer buluyordu. Özellikle de Temmuz ayındaki darbe girişiminden sonra bu durum değişti. Güneydoğu Türkiye’deki devam etmekte olan çatışmalar halen yeterince ilgi çekememiş olsa da şikayet dilekçesi kampanyasını sonlandırma kararı aldık. İmzalayan herkese teşekkür ederiz. İmzalar Federica Mogherini’nin makamına iletildi ve cevap bekleniyor.
Bu konuda WeMove sitesinde bizim de desteklediğimiz yeni bir imza kampanyası yer alıyor. https://act.wemove.eu/campaigns/turkey

Lütfen 130,000 kişinin imzalamış olduğu bu yeni kampanyaya siz de destek verin:
“Avrupa Birliği derhal Türkiye yönetimi ile tüm üyelik görüşmelerini askıya almalıdır ve Türkiye’de insan hakları ve hukukun korunması yönünde somut adımlar atmalıdır. Bu adımlar; sivil toplumun güçlendirilmesi, yapıcı diyaloga geçilmesi ve AB’nin ülkedeki temel insan hakları ve hukukun durumunun takip edilmesi üzerine bir heyet görevlendirilmesini kapsamalıdır.”

Sizlere ayrıca Türkiye’de sürmekte olan şiddeti sonlandırmak için yapmış olduğumuz diğer çalışmalardan da bahsetmek isteriz.

Başarılı Geçen Ziyaretler
Haziran ayının ikinci yarısında, Türkiye’deki insan hakları örgütlerinden iki temsilci –İnsan Hakları Kurumu yürütme kurulu üyesi Çoşkun Üsterci ve İnsan Hakları Derneği yürütme kurulu üyesi Gamze Yalçın – Cenevre, Vien, Brüksel ve Strazburg’a gitti. Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE), Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’ndan üst düzey insan hakları uzmanlarıyla görüşmeler yaptılar. Fikir alış-verişinin yanısıra Türkiye’deki insan hakları kurumlarının Avrupa kurumlarıyla nasıl daha iyi işbirliği yapabileceği üzerine tartıştılar. Mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda, zamanla bu tarz bağlantıların kurulması son derece önemli.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Kararı

Coşkun Üsterci ve Gamze Yalçın’ın Strazburg’da Avrupa Konseyi’ni ziyaretinden bir gün önce olumlu bir gelişme yaşandı. 22 Haziran günü Parlamenter Meclisi (not: bunlar 15 Temmuz darbe girişiminden önce oldu) Türkiye’deki insan hakları ihlallerini detaylı olarak listeleyen bir karar çıkardı. Bu karar “basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün engellenmesi yönündeki gelişmeler, hukukun üstünlüğünün kaybolmuş olması ve ülkenin güneydoğusunda terör karşıtı güvenlik operasyonları dahilinde yapılan insan hakları ihlalleri ülkenin demokratik kurumlarının görevlerini yapmasına ve ülkenin Avrupa Konseyi’ne karşı sorumluluklarını yerine getirmesine engel oluşturmaktadır.” cümlesi ile bitiyor. Tam metne bu linkten ulaşabilirsiniz: http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-DocDetails-EN.asp?FileID=22957&lang=EN Ne yazık ki, Türkiye bu karara aldırış etmediği gibi Temmuz ayının ortasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin altındaki imzasını da askıya aldı.

Güneydoğu Türkiye’deki Durum ile İlgili Yapılan Almanca Yayınlar
Almanca dilini kullananlar için Connection e.V, Sosyal Savunma Federasyonu ve Uluslararası Uzlaşma Birliği (IFOR) Avusturya Kolu Güneydoğu Türkiye’deki savaşla ilgili yazılar yayınladılar. Bu yazılar Türkiye’deki çeşitli kurumlardan raporlar, savaşın analizi ve savaşa karşı şiddet içermeyen aktiviteleri içeriyor. Yayınlara bu linklerden ulaşılabilir: http://www.connection-ev.org/article-2298 ve http://bit.ly/29ZHUe4.

Türkiye’de Yürüttüğümüz Çalışmamızdaki Gelecekte Atılması Planlanan Adımlar
Şikayet kampanyasını başlatan Uluskararası Savaş Karşıtları ve ortaklaşa çalıştığı örgütler yeni aktiviteler planlıyor. Eylül ayının ortasında küçük bir grupla Türkiye’deki bazı örgütlerle onlara mücadelelerinde nasıl destek verebileceğimiz üzerine konuşmak için bir görüşme yapıldı. Çalışmalarımız hakkında bilgilendirilmek isterseniz [email protected] adresine e-posta göndererek aylık WRI haberlerimize (İngilizce) veya www.connection-ev.org/enews-tuerkei-form linkinden Connection e.V. tarafından hazırlanan haberlere (Almanca) abone olabilirsiniz.

Saygılarımla,
Christine Schweitzer
Uluslararası Savaş Karşıtları ve Türkiye Çalışma Grubu Adına.

Kaynak: WRI

Çeviri: VR

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org