Dünya Silahlanıyor: Silah Ticareti Son Beş Yılda Yüzde 16 Arttı

Ekonomik krizler ve tasarruf önlemleri sürerken küresel silah ticareti son beş yılda yüzde 16 oranında arttı. Dünyanın en fazla silah satan ülkesi ABD’nin silah satışları yaklaşık yüzde 25 oranında, Rusya’nın ki de yüzde 37 oranında arttı.

Dünya Silahlanıyor

16 Mart 2015 Pazartesi 14:09
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI küresel silah ticaretiyle ilgili son rakamları açıkladı.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI küresel silah ticaretiyle ilgili son rakamları açıkladı. Ekonomik krizler ve tasarruf önlemleri sürerken küresel silah ticareti son beş yılda yüzde 16 oranında arttı. ABD dünyanın en fazla silah satan ülkesi unvanını rakiplerine kaptırmadı. Son beş yılda dünya ülkelerine yapılan Amerikan silah satışları yaklaşık yüzde 25 oranında arttı. Eskiden silah satışlarında siyasi ve stratejik düşünceler rol oynarken, SIPRI raportörlerinden Simenon Wezeman, artık silah satışlarının artmasında başka faktörlerin de rol oynadığını söylüyor:

“Amerikan savunma bütçesi makaslanıyor ve silah sanayi sadece daha fazla para kazanmak için değil ama işletme politikasının önemli bir unsuru olduğu için ihracat imkanlarını arttırmaya çalışıyor.”

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün silah satışlarıyla ilgili çalışmalarında, kamuya açık verilere dayanarak ağır konvansiyonel silah ticareti temel alınıyor. Örneğin, savaş uçakları, savaş gemileri, tank ve uçaksavar sistemleri gibi.

Uçak gemisiyle savaş tankı karşılaştırılamayacağı için farklı silah sistemlerini karşılaştırmada bilgisayar oyunlarındaki gibi puan sistemi uygulanıyor.

“Esas itibariyle türsel bir silahın stratejik önemini yansıtmada puan sistemi kullanıyoruz.”

Silah sistemleri arasındaki fark

Böylece aynı silah sistemleri arasındaki muhtemel fiyat farkını elediklerini belirten SIPRI uzmanı, aynı silah sistemleri arasında muazzam fiyat farkı olabileceği gibi bu silahların hibe yoluyla da ihraç edilebileceğini hatırlatıyor.

Bonn’daki Uluslararası Dönüştürme Merkezi’nden Jan Grebe Stockholm’deki meslektaşlarının çalışma metotlarını takdir ettiğini, kamuya açık verilerin kaynak olarak kullanılması her ne kadar tartışma götürse de bu istatistiklerin önemli ipuçları içerdiğini vurguluyor: “Bütün eleştirilebilecek noktalarına rağmen SIPRI’nin istatistikleri uluslararası silah ticaretindeki gelişmeler, yeni trendler ve muhtemel tehlikeler hakkında fikir veriyor.”

Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporlarında kısa vadeli dalgalanmaların etkisini ortadan kaldırmak için hep beş yıllık dönemler karşılaştırılıyor.

Enstitünün son raporu da, geride kalan yılların eğilimlerini doğrular nitelikte. ABD silah satışlarındaki ilk sırayı koruyor ama son beş yılda silah satışlarını yüzde 37 oranında arttıran Rusya arayı hızla kapatıyor.

“Rusya, 2008 yılındaki Gürcistan savaşından sonra hem silah endüstrisinde hem de silahlı kuvvetler bünyesinde kapsamlı bir modernizasyon programı başlattı.”

Rusya silah ihracatında atağa geçti

Jan Grebe Rusya’nın silah ihracatında atağa geçmesinin ekonomik nedenleri olduğunu da söylüyor. Alman uzmana göre, Rusya dışarıdan teknoloji ithal edebilmek ve aynı zamanda milli silah endüstrisine para kazandırmak için Afrika ve Asya ülkeleriyle dünyanın diğer bölgelerindeki müttefikleriyle savunma işbirliğini geliştirmeye çalışıyor:

“Rusya hatırı sayılır mali problemlerle boğuşmak zorunda olduğundan modernizasyon stratejisini kısmen uygulayabiliyor.”

Çin, savunma bütçesine ABD’den sonra en fazla kaynak ayıran ülke konumuna geldi. Çin hem silahlanıyor hem de daha fazla silah satıyor. Son beş yılda Çin’in konvansiyonel silah ihracatı yüzde 143 oranında arttı. Çin silah ihracatçıları sıralamasında Almanya’yı yerinden ederek üçüncülüğe yükseldi. SIPRI raportörü Simeon Wezeman Çin’in tenzilatçı olduğunu ve her türlü silahı diğer ülkelerden daha ucuza satabildiğini belirtiyor:

“Rusya gibi Çin de silah ihracat iznini kolay veriyor. Avrupa ve ABD’nin siyasi nedenlerden dolayı silah satmaktan çekindiği ülkeler kolayca Çin malı konvansiyonel silah ithal edebiliyor.”

http://www.haberler.com/dunya-silahlaniyor-7080585-haberi/

**

ABD, Rusya ve Çin Dünya’ya En Çok Silah Satan Ülkeler Oldu

16 Mart 2015 Pazartesi 14:29
Çin, silah ihracatında ABD ve Rusya’nın ardından gelerek üçüncülüğe yükseldi. Işıd silah satıcılarının yüzünü güldüren örgüt oldu. En çok silahı ise Arabistan aldı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI), dünyanın en büyük silah ihracatçılarıyla ilgili raporunda, ilk üçe sırasıyla ABD, Rusya ve Çin yerleşti. Raporda, Çin dikkat çekti.

ÇİN PAYINI YÜZDE 143 ARTTIRDI

Çin’in, küresel silah pazarındaki payının, 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde yüzde 143 arttığına ve daha önce üçüncülüğe sahip olan Almanya’yı geride bıraktığına, öte yandan ABD ve Rusya’nın önemli ölçüde gerisinde kaldığına dikkat çekildi.

KONVANSİYONEL SİLAH PAZARI BÜYÜDÜ

Raporda, 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde dünya genelinde konvansiyonel silah ihracat hacminin yüzde 16 büyüdüğü, bu dönemlerde ABD’nin silah satışının yüzde 23 arttığı, 2010-2014 arasında küresel silah pazarındaki payının yüzde 31 olduğu belirtildi.

RUSYA’NIN PAYI

Rusya’nın 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde silah ihracatının yüzde 37 artış gösterdiği, 2010-2014 döneminde küresel silah pazarındaki payının yüzde 27 olduğu kaydedilen raporda, Asya ve Körfez ülkelerinin de silah ithalatının arttığı ifade edildi.

EN ÇOK SİLAHI ARABİSTAN ALDI

Raporda, silah ithalatında, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerde 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde yüzde 71, Ortadoğu ülkelerinde 2010-2014 döneminde yüzde 54 artış görüldüğü belirtilirken, Suudi Arabistan’ın 2010-2014 döneminde dünya çapında en fazla silah ithal eden ikinci ülke olduğu, 2005-2009’a göre silah ithalat hacmini dört kat arttırdığı vurgulandı.

TÜRKİYE’NİN SİLAH İHTİYACI ARTACAK

SIPRI’nin Silah ve Ordu Masrafları Programı uzmanı Pieter Wezeman, KİK ülkelerinin, başta ABD ve Avrupa’dan silah ithal ederek ordularını hızla büyüttüklerini ve modernize ettiklerini ifade etti. KİK ülkelerinin yanı sıra Ortadoğu’da Mısır, Irak, İsrail ve Türkiye’nin gelecek yıllarda silah taleplerinin daha da artmasının beklendiği kaydedildi.

EN ÇOK SİLAH İTHAL EDEN ÜLKELER

Raporda ayrıca 2010-2014 döneminde dünyada büyük silah ithalatçılarının ilk onunda Asya ülkeleri Hindistan (yüzde 15), Çin (yüzde 5), Pakistan (yüzde 4), Güney Kore (yüzde 3) ve Singapur’un (yüzde 3) bulunduğu, bu beş ülkenin alımının, dünyada toplam silah ithalat hacminin yüzde 30’una karşılık geldiği bildirildi.

SIPRI’nin raporunda dikkat çeken diğer unsurlar şöyle sıralanıyor:

Avrupa’da 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde silah ithalatı yüzde 36 düştü. Ukrayna ve Rusya’daki gelişmeler nedeniyle Rusya sınırındaki ülkelerin silah ithalatlarını artırmasıyla bu eğilimin tersine dönebileceğine işaret ediliyor.

ALMANYA’NIN SİLAH SATIŞI AZALDI

2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde Almanya’nın silah ihracatı yüzde 43 azaldı. Öte yandan Almanya, 2014 yılında Ortadoğu ülkelerinden birçok büyük silah siparişi aldı.

AZERBAYCAN DİKKAT ÇEKTİ

Azerbaycan, 2005–2009 ile 2010-2014 dönemlerinde silah ithalatını yüzde 249 arttırdı.

AFRİKA’DA EN ÇOK SİLAH ALAN ÜLKE

2005–2009 ile 2010-2014 arasında Afrika’nın silah ithalatı yüzde 45 artış gösterdi.

Cezayir, 2005–2009 ile 2010-2014 dönemlerinde Afrika’daki en büyük silah ithalatçısı olurken, Cezayir’i, silah ithalatı 11 misli artan Fas izledi.

Kamerun ve Nijerya, Boko Haram ile mücadelede duyulan acil silah talebini karşılamak için birçok ülkeden silah aldı.

IŞID SİLAH SATICILARININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Irak, Işıd ile mücadele için 2014 yılında ABD, Rusya ve İran gibi çok çeşitli ülkelerden silah temin etti.

Özellikle KİK ülkelerinde ve Kuzeydoğu Asya’da 2010-2014 aralığında balistik füze savunma sistemi siparişleri ve teslimatları önemli ölçüde arttı.

http://www.haberler.com/abd-rusya-ve-cin-en-cok-silah-ihrac-eden-ulkeler-7080686-haberi/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org