2016 bütçesinin yüzde 11’ini oluşturan güvenlik harcamaları 62milyarTL’ye ulaştı

AKP hükümetinin savaştaki ısrarı yılın ilk üç ayındaki Mali Bütçenin 7 kat artarak 168 milyon TL’ye ulaşmasına neden oldu. Savunma ve güvenlik bütçesi de 11 milyar TL artarak 62 milyar TL’ye yükseldi.

Saray’ın savaş maliyeti şimdilik: 62 milyar TL

İZMİR / ANF – ÖZGÜR AYDIN /ANF 2016-04-18
AKP hükümetinin savaştaki ısrarı yılın ilk üç ayındaki Mali Bütçenin 7 kat artarak 168 milyon TL’ye ulaşmasına neden oldu. Savunma ve güvenlik bütçesi de 11 milyar TL artarak 62 milyar TL’ye yükseldi.

Yılsonuna kadar bu artışın katlanarak artması beklenirken, iktisatçı Mustafa Sönmez, ‘Ak faşizmi’ni sıkıştıracak ana unsurun ekonomiden ziyade siyaset ve dış basınçlar olacağını vurguladı.

Maliye Bakanlığı Mart Ayı Genel Bütçe Giderleri’ni açıkladı. Ocak ayında, 25 milyon TL harcanan Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Malzeme ve Hizmet Alımları, Mart ayında 7 kat artarak 168 milyon TL’ye ulaştı.

AKP hükümeti, Mart ayında silah, araç, gereç ve savaş teçhizat işlemeye 33 milyon 879 bin TL, mühimmat alımına 14 milyon 718 bin TL, güvenlik ve savunmaya yönelik hizmet alım giderlerine 41 milyon 778 bin TL, makine-teçhizat alımlarına 34 milyon 219 bin TL harcadı.

Savaş için 2016 yılının ilk üç ayında 297 milyon 746 TL harcayan iktidar, Şubat ayında 2 milyon 472 bin TL harcama yaptığı Barışı Destekleme ve Koruma Harekatı Giderleri kaleminde ise bu ay hiç harcama yapmadı.

Savunma ve güvenlik bütçesi de 11 milyar TL artarak 62 milyar TL’ye ulaşarak genel bütçenin yüzde 11’ini oluşturuyor. 2002’de bütçeden kamu hizmetlerine yüzde 42,3 pay ayrılırken AKP iktidarı sonrası bu oran 2016 bütçesinde yüzde 25’e kadar düşürüldü.

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan iktisatçı – yazar Mustafa Sönmez, savaş halinin devamında güvenlik ve savunmaya ayrılan bütçenin katlanarak artacağına dikkat çekerek, rejimin, ekonomik olarak sıkışacağı esnada dünya krizinin istikrarsız halinin, bütçenin soluk borularını açarak ekonomiyi rahatlattığını belirtti.

Burada kilit aktörün, yabancı yatırımcılar olduğuna vurgu yapan Sönmez, şunları aktardı:

“Şubat, Mart boyunca yabancı kaynak girişi yeniden artınca, dolar ucuzladı ve kısmi rahatlamalar yaşandı ama Nisan’da yeniden yabancı yatırımcı uzaklaşmaya başladı. Bu devam ederse, doların fiyatı yeniden 3 TL’ ye yönelebilir. Bu da ekonomide yeni rahatsızlıklara yol açabilir. Ancak, yine de ‘Ak faşizm’i sıkıştıracak ana unsur ekonomiden ziyade siyaset ve dış basınçlar olacaktır.

Kaçak saray, ters yönde ilerlemek zorunda olan bir otomobile benziyor. Sırtında önemli suç iddiaları var. Dolayısıyla duramaz, kural ihlaline, hukuksuzluklara devam etmek zorunda. Durursa, düşer. Bunun için başkanlık sisteminde umutsuzca da olsa ısrarlı.”

AKP hükümetinin, Haziran 2015 seçimlerinde tek başına iktidar imkanını elden kaçırınca acilen savaş iklimine geçtiğini belirten Sönmez, iktidarın, DAİŞ’i kullanarak katliamlar düzenlediğini söyledi. Sönmez şöyle devam etti: “Ardından da hem Batı’da hem Güneydoğu’da Kürt hareketine sistemli savaş açtılar. Burada amaçları korku iklimi yaratıp oy tercihlerini Kasım ayına kadar değiştirtmekti. Kısmen de başardılar hem bazı Kürt seçmen hem de Kürtleri sindirmeye sempati duyan sağ ve sol milliyetçilerin oylarını toplayarak yeniden iktidar yolunu açtılar. Devamında ise, bu taktiğin işe yaradığını görüp Kasım’dan bu yana sistemli savaş ve katliamı sürdürdüler; hedef Kürt siyasi hareketinin parlamenter ayağını göçertmek, muhalefeti iyice etkisizleştirip Başkanlığa giden meclis çoğunluğuna baskın bir seçim ile ulaşmaktır.

Zarrab mengenesini eline geçiren ABD’nin önümüzdeki günlerde bu mengeneyi nasıl, kimler için kullanacağını izleyeceğiz. Avrupa Parlamentosu raporu, Ak faşizme ağır eleştirilerle doludur. Mülteciler meselesini başta Almanya olmak üzere AB için şantaj olarak kullanan kaçak Saray’ın üstündeki dış basınçlar daha da artabilir. Suriye meselesinde çözümün kimyası, rejimi özellikle Kürt meselesinde iyice zorlayacaktır.”
ANF

http://www.bestanuce9.xyz/260800/sarayin-savas-maliyeti-simdilik-62-milyar-tl&dil=tr

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org