Failler bulunamadığı için ‘intihar’ kabul edilen Er Yüksel’in davası AYM’ye taşınıyor

ELAZIĞ’da askeri üs bölgesinde ölen Komando Er Ali Yüksel’le ilgili soruşturma dosyası kapandı. Önce şehit, sonra intihar ve daha sonra da cinayet denilen ölümle ilgili, Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi oyçokluğuyla intihar kararı verdi. Mahkeme başkanı karara muhalif kaldı.

Asker ölümü ilk kez Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor!

Önce şehit, sonra intihar sonra da cinayet denildi, intihar kararı çıktı

11 Aralık 2014 Perşembe, 02:48:51Güncelleme: 02:54:56
Hilal ÖZTÜRK / HT GAZETE
ELAZIĞ’da askeri üs bölgesinde ölen Komando Er Ali Yüksel’le ilgili soruşturma dosyası kapandı. Önce şehit, sonra intihar ve daha sonra da cinayet denilen ölümle ilgili, Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi oyçokluğuyla intihar kararı verdi. Mahkeme başkanı karara muhalif kaldı.

6 yıllık soruşturma süreci Yüksel’in 8 Eylül 2008’de birliğinin üs olarak kullandığı Kızıltaş Tepesi’nde silahla vurularak ölmesiyle başladı. Süreç şöyle devam etti:

Önce şehit, 5 ay sonra intihar dediler

-Aileye oğullarının şehit olduğu bildirilirken, ölümle ilgili de soruşturma başlatıldı. Elazığ Karakoçan Savcılığı, 13 Kasım 2008’de “takipsizlik”le soruşturmayı askeri savcılığa gönderdi.

-Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturmasını Şubat 2009’da tamamladı ve Er Yüksel’in intihar ettiğine karar verildi. Yüksel Ailesi bunun üzerine karara itiraz etti, oğullarının severek komando olmayı seçtiğini bildirdi.

-Ailenin itirazını Malatya 2. Ordu Askeri Mahkemesi inceledi. Yüksel’e müdahale eden askerlerin “Ölmeden önce ilerideki çalılığı parmağıyla gösterdi” ifadesi, askeri mahkemenin kanaatini oluşturdu. Er Yüksel’in terörist ya da üçüncü kişiler tarafından öldürüldüğü görüşüne varan askeri mahkeme, 22 Mart 2009’da dosyayı yeniden Elazığ Askeri Savcılığı’na gönderdi.

-Ancak askeri savcılık da “intihar” görüşünde ısrar etti ve dosya uyuşmazlığın giderilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık da dosyayı Ağustos 2010’da Askeri Yargıtay’a havale etti.

-Askeri Yargıtay, yaklaşık 1 yıl inceledikten sonra “intihar” olasılığını eleyerek cinayet soruşturması yapılması için dosyayı Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Özel yetkili savcılık, olayın askeri bölgede olduğu, dolayısıyla yetkili olmadığını bildirerek, faili meçhul asker ölümü soruşturmasını yaklaşık 3.5 yılın sonunda bir kez daha askeri savcılığa devretti.

-Elazığ Askeri Savcılığı üçüncü kez Er Yüksel’in intihar ettiği kararı vererek, dava açmaya gerek olmadığını bildirdi.

-Yüksel’in ailesi 3 yılın sonunda bir kez daha askeri mahkemeye itiraz etti. Malatya 2. Ordu Askeri Mahkemesi, savcılığın takipsizlik kararını ikinci kez bozdu ve Er Yüksel’in intihar etmediği görüşüyle, cinayet şüphesiyle kapsamlı soruşturma istedi. Askeri mahkeme, kararında “Failleri bulmadan dosyayı kapatma” uyarısı da yaptı. Dosya 19 Eylül 2011’de askeri savcılığa geri döndü. Soruşturma 5 yılını doldurduğunda Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi intihar kararı verdi.

TAZMİNAT DAVASI SÜRÜYOR

Er Ali Yüksel’in avukatı Hikmet Delebe, mahkeme başkanının intihar olduğunu düşündüğü, 2 hâkim üyenin görüşünü yansıtan intihar kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacaklarını açıkladı. Bu başvuru ile Anayasa Mahkemesi ilk kez bir asker ölümünü görüşecek. Bu arada ailenin açtığı 395 bin TL’lik tazminat davası halen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde devam ediyor.

http://www.haberturk.com/gundem/haber/1018004-asker-olumu-ilk-kez-anayasa-mahkemesine-gidiyor

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org