İngiliz savaş karşıtları, Suudi Arabistan’a füze satan Roxel’in fabrikasını bloke etti

“Bu blokaj eyleminin yapılmasına yol açan gelişme, SIPRI Silah Transferleri Veri Tabanı’nda görülen bin kadar füze siparişiydi.”

Aktivistler, Suudi Arabistan İçin Füze Üreten Bir İngiliz Füze Fabrikası Olduğu İddia Edilen Fabrikayı Bloke Etti

10.04.2018
Suudi Arabistan’a ihraç edilmek üzere büyük miktarda füze imalat edildiğine dair bulgular edindiklerini iddia eden aktivistler, Pazartesi günü Worcestershire’da Roxel şirketine ait olan ve roket malzemeleri üreten bir fabrikada blokaj eylemi gerçekleştirdi.

Paris merkezli Safran Grubu’nun ve Avrupa genelinde silah üreten MBDA’nın da ortağı olduğu Roxel; havadan havaya, havadan karaya ve karadan karaya fırlatılan füze sistemleri üretiyor. Savaş karşıtları da bunların Suudi Arabistan tarafından satın alınıyor olmasından korkuyor.

Son üç yıl boyunca bazı barış örgütleri, ülkenin başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’nin talebi üzerine Yemen’deki Houthi hareketine hava saldırıları düzenleyen uluslararası bir koalisyona liderlik eden Suudi Arabistan’a İngiliz yapımı bombaları ve füzeleri gönderiyor olduğu gerekçesiyle, İngiliz hükumetine baskılar yaptılar.

Hristiyan bir barış örgütü olan “Put Down the Sword”den Nicholas Cooper Sputnike konuştu: “Bu blokaj eyleminin yapılmasına yol açan gelişme, SIPRI Silah Transferleri Veri Tabanı’nda görülen bin kadar füze siparişiydi. Biz de Roxel fabrikasına giderek olan biteni protesto etmek için bir şeyler yapmanın önemli olduğunu hissettik.”

Fabrika Yönetimi ile Kısa Konuşma
Protestocular Roxel’e yerel saatle sabah 10:00 civarında ulaştılar ve fabrikanın ana girişini bloke ettiler.

Birçok başka aktivist de fabrikaya normal bir şekilde girerek üst düzey yönetimle görüşmek ve onlara Yemen’de işlendiği iddia edilen, bazılarında Roxel füzelerinin de kullanılmış olabileceğine inanılan, savaş suçları ile ilgili deliller sunmak istediler.

Cooper: “Biz tamamen barışçıldık ve insanların bize verdikleri karşılık da barışçıldı. Yine de, fabrikada yetkili bir kişiyle görüşebilmek bizi şaşırtmıştı. İnsan kaynakları yöneticisi, benim de dâhil olduğum üç kişiyle görüştü ve bizim endişelerimize kulak vermeye istekli görünüyordu.” dedi.

Aktivistler, şirketin İK yöneticisine Suudi Arabistan’la yapılan silah anlaşması ile ilgili delil sundular ve onunla Yemen’de işlenmekte olan savaş suçları hakkında konuştular. Cooper’a göre şirket çalışanı bu konuşmaya hiçbir tepki vermemişti.

Cooper: “Kendisine direk olarak ne ürettiğini ve üretilenin nereye gideceğini sorduğumda bize cevap veremedi. Bu konuda konuşamayacağını söyledi. Ayrıca konuştuğumuz savaş suçlarının hiçbirine hiçbir tepki vermedi.” şeklinde durumu ifade etti.

Yemen Çatışması – İngiliz Sorunu
Protestocular daha sonra, Yemen’e yapılan Suudi liderliğindeki askeri harekâtın 2015 yılında başlatılmasından bu yana öldürülenler için saygı duruşu yaptılar ve dua ettiler.

Cooper: “İngiltere Suudi Arabistan’a çok miktarda silah sattığı için, Yemen bana göre baya baya bir İngiliz sorunudur. Dolayısıyla, ben de bir İngiliz olarak bununla ilgili bir şeyler yapmak konusunda sorumluluk hissediyorum.”

Cooper’ın söylediklerine göre; kanlı bir kampanyada kullanılmak üzere Suudi Arabistan’a yapılan silah ihracatına son verilmesi için çok sayıda insan hakları örgütünün İngiliz hükumetine yaptığı itirazların görmezden gelindiğini izlemek onu üzmüştü.

“Suudi hava kuvvetlerinin sivilleri hedef almasının yanı sıra… İnanıyorum ki savaş suçlarının işlendiği çok sayıda durum var ve korkarım ki çatışmalar çok daha ciddi bir savaşa dönüşebilir.“

Londra’nın Suudi Arabistan’a destek vermeye devam ediyor olmasının İngiliz halkının önemli bir bölümü için tartışmalı bir konu olduğu, sadece İngiliz halkının yüzde altısının devam etmekte olan silah ihracatına destek verdiğini gösteren anketlerle ortadadır.

Uzun Mücadelenin Başlangıcı
İngiliz-Suudi Arabistan işbirliğine karşı halkta artan isteksizlik; Suudi Prens Muhammed bin Salman’ın Mart ayında İngiltere’ye yaptığı ziyaret esnasında, yüzlerce kişinin Downing Street’e inerek Başbakan Theresa May ile yapılacak olan görüşmeye karşı protesto yürüyüşü yapmasıyla kendini gösterdi.

Protestolar esnasında savaş karşıtı aktivistler Yemen bayrakları salladılar ve açıkça, hem Londra’yı hem de Riyad’ı, “insani bir felakete” yol açmakla suçladılar.

Stop the War Coalition’dan Stephen Bell, Sputnik’e protesto yerinde;” bu protestoların, uzun bir mücadelenin başlangıcına ve İngiliz politikalarının Suudi rejimine sorgusuz sualsiz destek vermekten uzaklaşacağına işaret ettiğini” söyledi.

Silah Ticareti Karşıtı Kampanya’nın (CAAT) derlediği bilgilere göre; Yemen’deki çatışmaların ilk başladığı üç yıl öncesinden bu yana, İngiliz hükumeti 4.6 milyon Sterlin’in üzerinde (6.4 milyar Dolar) askeri mühimmatın Riyad’a ihracatına onay vermişti.

İngiliz hükumeti bu tür satışların uluslararası kanunlara uygun olduğu konusunda ısrar etmeye devam ederken; artan sivil ölümleri, yardım gönderilmemesi ve Yemen’deki insani felaketi daha da kötü hale getiren kolera salgını giderek alarm verici bir hale geliyor.

Kaynak: Sputnik

Çeviri: VR

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org