Karıncalar – Boris Vian (Kitap): Anti-militarizm, şiddet, müzik ve aşk temalı öyküler

Boris Vian’ın anti-militarizm, şiddet, müzik ve aşk gibi temaları işlediği 11 çarpıcı öyküden oluşan kitabı Karıncalar, Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Karıncalar

Karıncalar, Boris Vian’ın yaşamı boyunca sanatın hemen hemen tüm dallarını kullanarak bize sunacağı, anti-militarizm, şiddet, müzik ve aşk gibi vazgeçilmez temaların işlendiği on bir çarpıcı öyküden oluşuyor.

Savaşın anlamsızlığından polis şiddetine, şiddetin sıradanlığından “saçma”nın anlamına dek uzanan son derece sarsıcı öykülerin arka planında derin bir mizah, içten bir insancıl sevgi arayışı, buruk bir hüzün ve kahkaha kendini hep hissettiriyor.

Boris Vian’ın külliyatının en has yanlarını içinde barındıran Karıncalar, bir mücevher kutusu gibi tekrar tekrar okunmaya ve ölümsüzleşmeye aday.

Tıpkı “Karıncalar” öyküsünün kahramanı gibi, ayağımızı kaldırırsak patlayacağını bildiğimiz bir mayın üzerinde iyice saçma bir hal almış hayatlarımıza alaycı bir kahkaha atmak isteyenlere…
Özgün Adı: Les Fourmis
Yazar: Boris Vian
Çeviren: Candan Keten
Editör: Işık Ergüden
Yayına Hazırlayan: Melisa Kesmez
Kapak Tasarımı: Gülay Tunç
Sayfa Sayısı: 192
Basım Tarihi: Şubat 2017 |
Fiyat: 16,00 TL
ISBN: 978-975-570-846-1

Kaynak: SEL Yayıncılık

Boris Vian
Savaş sonrası, Saint-Germain-Def-Pres’nin etkileyici(ama tanınmamış) yüzlerinden biri olan Boris Vian’ın dehası ölümünden sonra keşfedildi. Ecole Centrale’ın renkli ve karmaşık kişilikli öğrencisi, caz müzisyeni, senarist ve kısa film amatörü, oyun yazarı, düz yazının her alanında kalem oynatıcı, şair, mühendislik ve araba yapımına kadar varan geniş bir ilgi alanına sahipti. Alfred Jarry’nin büyük hayranlarındandı. 1946’da yazdığı ve Vernon Sullivan adlı hayali bir Amerikalının romanının çevirisi olduğunu iddia ettiği Mezarlarınıza Tüküreceğim ile büyük skandal yarattı. Olayın büyümesi üzerine kitabı İngilizceye çevirerek yeniden yazdı. Ateşli bir polisiye okuruydu. Daha sonra aynı hayali isimle üç roman daha yazdı ve hepsi tarafımızdan basılacaktır. Edebi alanda, -eleştirmenlere göre -asıl gücü kendi adıyla yazdığı dört romandan, -Günlerin Köpüğü, Pekinde Sonbahar, Yürek Söken ve Kırmızı Ot- gelir. Caz eleştirilerinden gazete yazılarına kadar oldukça geniş bir alana dağılan eserleri vardır. Bu eserlerin ortak noktasını zaman zaman şiirsel ve fantastik, zaman zaman kara mizah ve bazen saldırganlaşabilen stili oluşturur. Alışılmış kalıpların dışına çıkarak, Fransız dilinin cümle yapısını kırmış, yanyana gelmeleri olanaksız olan sözcükleri, şaşırtıcı bir şiirsellik ve uyumla birleştirip, tam bir özgürlük içinde -geriye bakmaksızın bir kerede, görüntüsü vererek-yazmıştır. Sözel fantazilerinin ötesinde, biçeminin ritmi, her sayfada, olaylara, heyecanlara, yalnızlık içindeki sayıklamalara dönüşür.

Mezarlarınıza Tüküreceğim adlı romanının sinemaya uyarlanmış halini izlerken, öngördüğü gibi, 40 yaşına varmadan ölmesi, Vian’ın hızını ve oburluğunu açıklar.

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org