Putin’in ‘Yeni START’ anlaşmasını askıya alma kararına NATO’dan tepki: Tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yeni START anlaşmasını askıya alma kararını değerlendiren Stoltenberg, Moskova yönetiminin kararı gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

NATO ve ABD’den Putin’e ‘Yeni START’ tepkisi: Kararını gözden geçirsin

21 Şubat Salı 2023
DUVAR – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını tüm silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek Rusya’ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu. Stoltenberg, NATO karargahında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuştu.

AA’nın aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yeni START anlaşmasını askıya alma kararını değerlendiren Stoltenberg, bu karardan üzüntü duyduğunu söyledi. Stoltenberg, “Son yıllarda Rusya kilit önemdeki silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti veya bunlardan ayrıldı. Yeni START hakkındaki bugünkü kararla tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür. Rusya’ya kararını gözden geçirmesini ve mevcut anlaşmalara saygı göstermesini kuvvetle tavsiye ediyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Putin’in söz konusu kararının ‘sorumsuzca’ olduğunu dile getirdi.

Putin, bugünkü konuşmasında, Rusya’nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki katılımını askıya alacaklarını söylemişti.

YENİ START ANLAŞMASI NEDİR?
ABD’nin Sovyetler Birliği ile 1991’de, Rusya Federasyonu ile 1993’te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmalarının (START 1 ve START 2) devamı olan Yeni START Antlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor. 2010 yılında imzalanan Yeni START Antlaşması, Rusya ve ABD’nin konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını maksimum 1550 ile sınırlandırıyor. Antlaşma ayrıca rampaların ve nükleer kapasiteli ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 ile sınırlandırıyor.

5 Şubat 2011’de yürürlüğe giren 10 yıllık antlaşmanın süresi 5 Şubat 2021’de sona eriyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmayı 5 yıllığına uzatma kararını 29 Ocak 2021’de imzalamıştı. ABD Başkanı Joe Biden de anlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021’de bildirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu hafta Rusya’nın iki ülke arasındaki anlaşma kapsamında kendi topraklarındaki denetim faaliyetlerine izin vermediğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Putin’den Batı’ya: Savaşı onlar başlattı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna savaşının yıldönümü öncesinde Federal Meclis’te yaptığı konuşmada savaşın gidişatını ve ABD ile Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya askeri yardımlarını değerlendirdi.

Kaynak: Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org