Türkiye, vicdani ret konusunda BM’den en düşük notu aldı: E

Uluslararası Uzlaşma Birliği temsilcisi Derek Brett, vicdani ret konusunda ise hükümetin lafı hiç dolandırmaya ihtiyaç duymadan “Bu konuda bir çalışma yapmıyoruz, yapmayı da planlamıyoruz” dediğini, bu yüzden komisyon tarafından vicdani ret alanında mümkün olan en düşük not olan E notu verileceğini belirtti.

AKP’ye BM’den düşük not geldi

Birleşmiş Milletler insan hakları alanındaki izleme raporunda vicdani reddi tanımaması nedeniyle Türkiye’ye en düşük notu verdi. ‘Namus’ cinayetleri ve LGBT’lerin durumu da düşük notlar aldı

ONUR EREM
Türkiye, insan hakları konusunda Birleşmiş Milletler’den mümkün olan en düşük notu aldı. BM’nin Türkiye’den izleme listesine aldığı üç konu olan ‘namus’ cinayetleri, LGBT’lerin durumu ve vicdani rette hiçbir ilerleme sağlanamaması BM tarafından eleştirildi. BM İnsan Hakları Komitesi dün Türkiye’nin izleme raporunu hazırlamak için Cenevre’de STK temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Türkiye’nin, imzalamış olduğu Kişisel ve Siyasal Hakları Uluslararası Sözleşmesi’nin şartlarını yerine getiremediği konusunda fikir birliğine varıldı.

Toplantıya katılan STK’ler arasında yer alan ve Vicdani Ret Derneği’ne bilgi veren Uluslararası Uzlaşma Birliği temsilcisi Derek Brett, Türk Hükümeti’nin BM’nin sorularına yetersiz yanıtlar verdiğinin raportörlerce saptandığını aktardı: “Türkiye ‘namus’ cinayetleri ve LGBT’lerin durumuyla ilgili gönderdiği cevaplarda soruları yanıtlamaktan kaçınarak alakasız bilgiler verdi. Bu nedenle bu iki alanda Türkiye’ye düşük notlardan biri olan C2 notu verilmesi kararlaştırıldı.”

TALEP İLERLEME, SONUÇ GERİLEME
Brett, vicdani ret konusunda ise hükümetin lafı hiç dolandırmaya ihtiyaç duymadan “Bu konuda bir çalışma yapmıyoruz, yapmayı da planlamıyoruz” dediğini, bu yüzden komisyon tarafından vicdani ret alanında mümkün olan en düşük not olan E notu verileceğini belirtti. E notu, komisyonun talep ettiği değişikleri yapmayan, aksine durumu daha da kötüleştiren uygulamalar yapan ülkelere veriliyor.

‘NOTLAR GERÇEĞİ YANSITIYOR’
Bu notları vicdani retçi ve LGBT aktivisti Mehmet Tarhan’a sorduk. Tarhan, bu düşük notların Türkiye’deki insan hakları durumunu gösterdiğini söylerken “Demokratikleşme ve insan hakları alanındaki performansına bakınca kesinlikle sürpriz değil” dedi. Tarhan’a göre, BM’nin Türkiye’de LGBT’lerin durumu ve vicdan reddi izlemeye aldığı 2012 yılından beri bu alanlarda hiçbir yasal gelişme olmadı. “LGBT’lerin örgütlülüğü ve güçleri arttı” diyor Mehmet Tarhan, “Ama devletin, hükümetin baskıcı tutumu aynı şekilde sürüyor.”

‘YILMADAN MÜCADELE EDECEĞİZ’
Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Merve Arkun ise kararı şöyle değerlendirdi: “Bu not hükümetin demokratikleşme söylemine ayna tutuyor. Yıllardır vicdani retçiler yıldırılmaya, korkutulmaya çalışılıyor. Ancak davalardan, GBT kontrollerinden korkmadan savaş karşıtı mücadeleyi toplumsallaştıracak, temel bir insan hakkı olan vicdani reddi savunacağız.”

birgun.net

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org