Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakları tehlike altında

“Darbe girişimi korkunç ve sarsıcı bir şiddet tablosunu gözler önüne sermiştir ve hukukdışı öldürmeler ve diğer insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlar adalet önüne getirilmelidir. Cuma gününden bu yana gözaltı ve açığa almaların sayısının yüksekliği korkutucu”

19.07.2016
Af Örgütü, darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’de insan hakları tehlike altında olduğunu belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, 15 Temmuz darbesi girişiminin ardından açıklama yaptı, Türkiye’de insan hakları tehlike altında olduğunu belirtti.

Açıklamada, bazı hükümet yetkililerinin başarısız darbe girişiminin sorumlusu olan kişilerin cezalandırılması için ölüm cezasının geri getirilmesini önerdiği ifade edildi.

Örgütün, Ankara ve İstanbul’da gözaltına alınanların, gözaltında kötü muamele ve avukatlara erişimin engellenmesi gibi ciddi ihlallere maruz kaldığına dair haberleri de soruşturduğu belirtildi.

“İnsan haklarının daha da kötüleşmesine ihtiyacı yok”

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen şunları söyledi:

“Cuma gününden bu yana gözaltı ve açığa almaların sayısının yüksekliği korkutucu, durumu çok yakından gözlemliyoruz.

“Darbe girişimi korkunç ve sarsıcı bir şiddet tablosunu gözler önüne sermiştir ve hukukdışı öldürmeler ve diğer insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlar adalet önüne getirilmelidir. Fakat ihtilâfı bastırmak ve ölüm cezasını geri getirmekle tehdit etmek adalet değildir.

“Türkiye yetkililerinden, gerekli soruşturmaları yürütürken hukukun üstünlüğüne bağlılık ve saygı göstermelerini, tutukluların adil yargılanmasının sağlanmasını ve suç unsuru taşıyan eylemlerde yer aldığına dair aleyhinde somut delil olmayanların salıverilmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin insan haklarının daha da kötüleşmesine ihtiyacı yoktur.

Gözaltı ve görevden almalar

“Darbe teşebbüsünü izleyen günlerde Türkiye hükümeti; orduda, yargıda ve İçişleri Bakanlığı’nın sivil birimleri üzerinde geniş ölçekli temizleme ve tasfiye faaliyetleri yürüttü: 7 bin 543 ‘darbe planlayıcısı’ gözaltına alındı, 318’i ise tutuklandı. 7 bin polis görevden uzaklaştırıldı ve tüm yargının neredeyse beşte birine tekabül eden 2 bin 700 hâkim ve savcı görevlerinden alındı. 450 yargı mensubu ise gözaltına alındı.

İdam

“Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından yapılan darbe teşebbüsünden sorumlu olanları cezalandırmak amacıyla, ölüm cezasının geçmişe dönük uygulanacak biçimde geri getirilebileceğine ilişkin söylemler ciddi biçimde endişe vericidir, zira bu hem Türkiye’nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerinin, hem de Türkiye’nin anayasasındaki güvencelerin ihlali anlamına gelecektir.

Baskılar

“Toplu gözaltı ve görevden almalar, Türkiye hükümeti tarafından barışçıl fikir ayrılıklarına yönelik giderek artan tahammülsüzlük bağlamında oldukça endişe vericidir, ayrıca bu baskının gazetecileri ve sivil toplum aktivistlerini kapsayacak biçimde uygulanması ihtimali de mevcuttur.

“Geçtiğimiz aylarda siyasi aktivistler, gazeteciler ile devlet görevlilerini veya hükümet politikasını eleştiren kişiler sıklıkla hedef gösterilmiş ve medya organlarına el konulmuştu.

“Türkiye hükümetinin, darbeye kalkışanların yaptığının aksine, insan haklarına ve hukuk devletine saygı göstermesi artık her zaman olduğundan daha da önemlidir”

BirGün

**

Darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin sayısı 240’a yükseldi

Ülke genelinde gözaltına alınanların sayısı 8 bin 660

19 Temmuz 2016 16:48
15 Temmuz darbe girişimi sonrası 210 emniyet mensubu, 6 bin 319 asker, bin 481 hakim-savcı ve 650 sivil gözaltına alındı, 990 kişi tutuklandı. Darbe girişimi sırasında 62’si polis, 5’i asker, 173’ü de sivil 240 kişi şehit oldu. Olaylarda bin 535 kişi yaralandı; darbecilerden 24’ü ölü, 50’si yaralı ele geçirildi.

FETÖ’nün darbe girişimi sonrası 210 emniyet mensubu ile 6 bin 319 asker, bin 481 hakim-savcı ve 650 sivil gözaltına alındı, 990 kişi tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sırasında 55’i Ankara’da, 5’i İstanbul’da, 2’si Muğla’da olmak üzere 62 polis, 4’ü Ankara, biri İstanbul’da 5 asker, 78’i Ankara, 94’ü İstanbul, 1’i Malatya’da 173’ü sivil toplam 240 kişi şehit oldu.

Darbe girişimi sırasında toplam bin 535 kişi de yaralandı. Hastanede tedavisi devam eden 623 kişi bulunurken, Ankara’da 96, İstanbul’da 23, Muğla’da 3, Sakarya’da 1, Bayburt’ta 1 olmak üzere 124 polisin, Ankara’da 18, Sakarya’da 2, İstanbul’da 1 olmak üzere 21 askerin, Ankara’da 800, İstanbul’da 589, Eskişehir’de 1 olmak üzere bin 390 sivilin yaralandığı öğrenildi.

Gözaltı sayısı 8 bin 660

Darbe girişimi sırasında ve sonrasında gerçekleştirilen operasyonlarda 115’i general, bin 350’si subay, 4 bin 854’ü diğer askeri personel olmak üzere toplam 6 bin 319 askere gözaltı işlemi uygulandı. Operasyonlar sonucu emniyetten aralarında rütbelilerin de bulunduğu 210 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, bin 481 hakim ve savcının yanı sıra Ankara’da 39, İstanbul’da 3, diğer illerde 608 olmak üzere toplam 650 sivile gözaltı yapıldı.

Gözaltına alınan şüphelilerden 990’ı tutuklandı. Bunlardan 34’ü polis, 17’si general, 65’i subay, 583’ü asker, 273’ü hakim ve savcı, 18’i sivillerden oluştu.

Şüphelilerden 80’i serbest kaldı, 215’i denetimli serbestlikle bırakıldı. Şüphelilerden hala gözaltında 7 bin 375 kişi bulunuyor.

Ayrıca, darbe girişiminde bulunanlardan Ankara’da 16, İstanbul’da 8 kişi ölü, İstanbul’da 48, Malatya’da 2 kişi yaralı ele geçirildi.

T24

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org