Dünya nüfusunun yüzde 12’sine sahip NATO ülkeleri, dünyadaki tüm askeri harcamaların yüzde 58’ini yapıyor

Batı tarafından zaman zaman bir tehdit olarak algılanan Rusya bile $43 milyar ile NATO’nun yüzde 5’inden az askeri harcama yapıyor.

Aşağıda, aktivist Medya Grubu FAIR’in, USA Today Gazetesi’nin “NATO Hesabı Ödemekten Kaçınıyor” manşetini değerlendirerek; gazete “militarizmi sorugulamaktan kaçınıyor” değerlendirmesini sizlere sunuyoruz.(VR)

Jim Naureckas
8 Temmuz 2016 günü çıkan USA Today gazetesindeki habere göre: Bazı batı ülkeleri savaş silahlarına yeterince bütçe ayırmıyor.
Manşette “NATO Hesabı Ödemekten Kaçınıyor” yazıyor. Online versiyonda ise, “Verilen sözlere rağmen, bazı NATO üyeleri hala harcamalarda geri kalıyorlar.” yazıyor. (7/7/16).

USA Today Beyaz Saray muhabiri Gregory Korte’nin yazdığı hikayede “ortak savunma için harcama yapanlar ile yapmayanlar arasındaki uçuruma” vurgu yapıldı. Sadece beş ülkenin; ABD, Yunanistan, Birleşik Krallık, Estonya ve Polonya’nın gereken eşik değerini sağlayacak şekilde, ülke ekonomisin yüzde 2’sinin savunmaya harcadığını belirtti ve hikaye şöyle devam etti:
Yine de genel anlamda bir gelişme söz konusu. Yirmi iki NATO üyesi, ittifak genelinde yüzde 2.65’lik bir artışla, geçen seneye göre ülke ekonomilerinin daha büyük bir yüzdesini savunma amaçlı harcıyor.

USA Today‘e göre ulusal kaynaklarını kitlesel şiddet potansiyeline yeterli miktarda ayıran ülkeler.
Hikayede artan askeri harcamaların katıksız iyi bir şey olduğuna dair en ufak bir şüphe dahi yer almıyor. NATO ülkelerinin toplam askeri harcamalarının miktarından da bahsedilmiyor: NATO ülkeleri dünya nüfusunun yüzde 12’sinden azına denk geldiği halde yılda $906 milyar ile dünyadaki tüm askeri harcamaların yüzde 58’ini yapıyor. Batı tarafından zaman zaman bir tehdit olarak algılanan Rusya bile $43 milyar ile NATO’nun yüzde 5’inden az askeri harcama yapıyor.
Makalede, yılda 3.1 milyon çocuğun yetersiz beslenmeden öldüğü bir dünyada belki daha öncelikli olarak yapılması gereken harcamalar olabileceği hiç sorgulanmıyor. Artan NATO askeri harcamalarının dünyayı daha güvenli bir yer yapacağına yönelik bir delil de sunulmuyor. Sadece, batının daha fazla askeri harcama yapması iyi bir şeymiş gibi davranan NATO Sekreteri General Jens Stoltenberg gibi yetkililerden alıntılar yapılıyor:
Geçen ay Brüksel’deki savunma bakanlarına “Bu geçek bir gelişimdir. Yıllarca yanlış yönde ilerledikten sonra, yavaş yavaş doğru yolda ilerlemeye başlıyoruz. Yine de hala olmamız gereken yerden uzaktayız ve daha fazlasını yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
USA Today‘in kelime tercihleri de militarist konuşmaya uygun şekilde: “Savunma” kelimesi makalede 11 defa geçiyorken, “ordu”, “savaş” ve “silahlar” gibi kelimelere hiç rastlanmıyor.

Kaynak: http://fair.org/home/usa-today-ducking-the-question-of-militarism/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org