Afrin’de test edilip pazarlanan “yerli ve milli” silahlar ve sahibi olan sermaye grupları

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) silah ticaretine ilişkin açıkladığı rapora göre, artış gösteren silah satışında Türkiye de boy gösterdi. Silah satan ilk 100 firma içinde Türkiye’den 3 şirket yer aldı.

Sermayesi silah pazarlıyor

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın sermaye gruplarının oluşturduğu “Savunma Sanayii Havuzu” palazlandırılıyor.

20 Mart 2018 Salı
DENİZ NAZLIM/MA/ANKARA
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın sermaye gruplarının oluşturduğu “Savunma Sanayii Havuzu” palazlandırılıyor. “Yerli ve milli” adıyla Türkiye’de montajı yapılan silahlar, Efrîn’de test edilirken, ihracat cirosu yüzde 16.6 artışla yılın ilk iki ayında 258 milyon 916 bin dolara ulaştı.

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın damadı ve dünürlerinin de içinde olduğu iktidara yakın sermaye grupları tarafından oluşturulan “Savunma Sanayii Havuzu”nun montajını yaptığı silahlar Efrîn’de test ediliyor. Dünyadaki silahlanma yarışından montaj ve yedek parça üretimiyle pay kapmak isteyen Türkiye, 60 gündür Efrîn’e yönelik saldırıda adına “yerli ve milli” dediği silahların denemesini yapıyor. Aynı zamanda Suriye’de söz sahibi olmak, “bölgede askeri ve politik gücünü göstermek” isteyen Türkiye, montajını yaptığı silahlar için yoğun diplomasi gerçekleştiriyor.

Silah ihracatı arttı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) silah ticaretine ilişkin açıkladığı rapora göre, artış gösteren silah satışında Türkiye de boy gösterdi. Silah satan ilk 100 firma içinde Türkiye’den 3 şirket yer aldı. Silah sanayisi ihracatını bu yıl yüzde 16.6 artıran Türkiye, 2017’nin Ocak-Şubat aylarında 222 milyon 79 bin dolarlık ihracat yaparken, 2018 için bu rakam 258 milyon 916 bin dolara ulaştı.

Kürtler üzerinde test ediliyor

İhracatı yapılan montaj silahlar 20 Ocak’tan bu yana süren Efrîn saldırısında test deldi. Aynı zamanda hükümetin ihracatı için yoğun diplomasi yürüttüğü ve Efrîn’de kullanılan silahlar şunlar:

* ATAK T-129: İtalyan AgustaWestland şirketi tarafından üretilen helikopter, Türkiye’nin ürettiği parçalarla entegre edildi. Roketsan’ın ürettiği Cirit füze sistemini kullanıyor. Helikopterin motoru Türkiye üretimi değil. Efrîn’de sıklıkla kullanılan bir ATAK T-129, YPG tarafından düşürüldüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu.

* FIRTINA OBÜSÜ (T-155): 40 kilometre menzile sahip obüsün atış kontrol sistemi ASELSAN tarafından geliştirildi ve NATO standardı her cins 155mm obüs mühimmatını kullanabiliyor. Obüsün güç paketi ise Türkiye’de üretilmiyor. “Otomatik yükleyici” ve “komple 155mm/52 kalibre silah sistemi” tedarikine yönelik olarak Güney Kore ile Türkiye arasında anlaşma var.

* T-122 ÇINRA: 122 mm Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi: Roketsan tarafından geliştirilen sistem kamyon üzerinde kullanılıyor. 500 metrekarelik bir alanı yok etmek için tasarlandı. 40 kilometre menzili var ve 40 füzeyi, 80 saniyede ateşliyor.

* Bayraktar TB2: Silahlı ve silahsız insan hava aracı 2015’te kullanıma başlandı. Roketsan tarafından üretilen MAM-L güdümlü füze taşıyor. Bayraktar TB2, Gever’de 4 Kürt köylüsünü katlederek işe başladı. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın damadının sahibi olduğu Bayraktar TB2, Efrîn’de sıklıkla kullanılırken, ihracatı için Katar ile anlaşma imzalandı.

* MPT-76: Türkiye’de üretilen piyade tüfeği MPT-76, geçen yıl törenle Türk ordusuna teslim edildi. 2018’e kadar 20 bin MPT-16 teslim edildi. Tüfek, 51 NATO kalibre ve 20 fişek kapasiteli kompozit şarjöre sahip ve etkili menzili 600 metre.

* JMK Bora-12: Türkiye’de üretilen keskin nişancı tüfeği JMK Bora-12, Efrîn’de kullanıldı. Silahın namlu çapı 7,62 milimetre ve menzili 1.2 kilometre.

* KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi: ASELSAN tarafından üretilen radar sistemi, BMC, Katmerciler ve Nurol Holding tarafından üretilen “Kirpi”, “Tosun”, “Ejder Yalçın” adlı zırhlı araçlar, Nüfuz Edici Bomba (NEB), Hassa Güdüm Kiti (HGK), lazer güdümlü füze CİRİT, seyyar hücum köprüsü Samur, Efrîn’de kullanılan yerli üretim askeri envanterin büyük bölümü.

Bayraktar, Katmerciler ve Sancak

* Birçok ülkenin savunma harcamalarında olan silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının pazar payı her yıl yüzde 5 oranında büyüyor ve pazar payının 90 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu pazarın Türkiye’de tek sahibi olma yönünde hızla ilerleyen ise Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın başında olduğu Baykartarlar Holding’dir. Kale-Baykar İş Ortaklığı ile piyasaya giren Bayraktarlar şimdi Kara Kuvvetleri Komutanlığı için SİHA ve İHA montajı yapıyor.

* Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin ismi, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) üretmekle gündeme geldi. Katmerciler’in pazardan pay alması İsmail Katmerci’nin AKP milletvekili olduğu döneme denk geldi. Zırhlı araç çeşitliliğini arttıran Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş. geçen yıl Limak Holding A.Ş. ile gizli bir protokolle bu alanda yeni şirket kurarak pazar payını büyütenlerden.

* Sık sık Erdoğan’a aşık olduğunu ifade eden AKP MYK üyesi ve BMC‘nin sahibi Ethem Sancak da sektöre hızlı giriş yapanlardan. BMC, asker ve polisin kullandığı “Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Araç”, “Taktik Tekerlekli Araçlar”, “Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA)” benzeri “Lojistik Destek Araçları” üretiyor.

* Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ile iktidar arasında sıkı bağlar bulunuyor. Eylül 2016’da Erdoğan, Aliş’e ait Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan silah fabrikasına gizli bir ziyaret gerçekleştirmiş, piyade tüfeği üreten fabrikayı yaklaşık 2 saat gezmişti.

* AKP’den 22. Dönem Aksaray Milletvekili olan Ali Rıza Alaboy’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kombassan Holding A.Ş. ile makine-vinç, kağıt, inşaat, pvc kapı ve pencere, turizm gibi sektörlerden sonra savunma sanayisine giriş yaptı.

Tüm bu gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, silah ticaretine karar verilen Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nı 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Erdoğan’a bağlanması dikkat çekti.

Medyası da reklamını yapıyor

AKP hükümeti tarafından oluşturulan “Savunma Sanayii Havuzu”nda yer alan Limak, Kalyon, Nurol, Cengiz, Kolin, Çalık, Ciner, Zirve ve Katmerciler gibi gruplar aynı zamanda “Havuz Medyası”nın da ortaklıkları arasında.

Adı geçen şirketlerin sahibi olduğu medya organları, Efrîn savaşında sık sık “yerli ve milli silah” haberleri ile montajcı sektörün reklamını yapıyor. “Yerli sistemler Afrin’de Mehmetçik’e güç katıyor”, “Yerli silahlar Afrin’de destan yazıyor”, “İşte Afrin’de kullanılan yerli silahlar”, “Yeni silahlar Afrin’de kendini ispatladı”, “Afrin’e özel ‘TOSUN’” gibi silah reklam ve ticaretini palazlandıran başlıklı haberler dikkat çekiyor. Bu konuda Başbakan Binali Yıldırım da, Efrîn saldırısı öncesi topladığı “gazetecilere” bu silahların reklamını yapacak 15 maddelik talimat vermişti.

Erdoğan’ın da miting alanlarında sıklıkla vurgusunu yaptığı “Yerli ve milli” silahların kendisine yakın iş insanlarının kasasını doldurduğu muhalefet partileri tarafından da dile getirilmekte.

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org