Japonya’da 30 bin kişi 70 yıllık barışçı anayasayı korumak için toplandı!

Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra yapılmış meşru müdafaa dışındaki durumlarda çatışmaların çözümü için güç kullanmayı yasaklayan bir anayasası bulunuyor. Hükümet, ordunun denizaşırı bölgelerde çatışmasının önünü açacak, askeri anayasa değişikliğine izin vermiş bu değişiklik Japonya halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Japonya’da 30 bin kişi 70 yıllık barışçı anayasanın değiştirilme girişimlerine karşı toplandı!

Pınar Demircan 04/05/2015@pnrizumi
3 Mayıs 2015, Japon Anayasasının kuruluşunun 70.yıldönümü.
Yaklaşık 30 bin kişi mevcut barışçı anayasayı korumak için Yokohama limanı yakınlarında bir parkta toplandı. Aslında her sene anayasanın kuruluşunun yıldönümünde adres Tokyo’daki Hibiya Parkı olurdu fakat, bu sene Başbakan Abe hükümetinin barışçı anayasa çizgisinden uzaklaşma girişimlerine karşı yükselen tepkinin yarattığı “kitle” Hibiya Parkı’na sığamayacağı için Yokohama’da toplanıldı.

Yokohama’da 30 bin kişi barışçı anayasayı korumak için bir arada

30 bin kişi öğle saatlerinde parkta toplanarak mevsim normalleri üstünde seyreden sıcaklara rağmen barış karşıtı tehditleri protesto eden konuşmaları ilgiyle dinledi .

Üst Meclis üyesi Yamamoto Taro, Abe hükümetinin yasak ve engellemeleri neticesinde baskı altında tutulan medyanın bu “eylemi” haber yapmayacağı bilinciyle helikopterden gerçekleştirdiği çekimle eylemin büyüklüğünü ispatladı. Dolayısıyla biz de haberi Yeşil Gazete olarak helikopterden yapılan çekim videosuyla sosyal medyada paylaşılan bilgilerden derlemiş bulunuyoruz.

Eylemde ana tema anayasa değişikliği olurken bu kapsamda insan hakları, barış ve nükleer santraller üzerine odaklanıldı. Dünyaca tanınan, daha önce de Fukuşima hakkında nükleer karşıtı çağrılarda bulunan Kenzaburo Oe , konuşmasında Nisan ayı başında kaybettiğimiz Gunter Grass’ın ölümünden 2 hafta önce verdiği röportajda Dünyanın savaşı kanıksadığını, Suriye’deki savaşın bile unutturulduğunu söylediğine dikkat çekti. Grass’a göre dünyada savaş hakim olacak geriye sadece nükleer atıklar kalacaktı.

“2020 Olimpiyatlarının Tokyo’da yapılması için Abe yalan söyledi! ”

Eylem içerisinde hükümetin nükleer santrallerin tekrar açılması için gösterdiği çabaya da değinen konuşmacılar gerçeklerin saklandığını söyleyerek 2020 Olimpiyatlarının Japonya’da yapılacak olmasını eleştirdi. Denizdeki sezyum oranının ölçüldüğünü ne kadar stronsiyumun denize karıştığının ise gizlendiğine vurgu yapıldı. Devletin esas görevinin vatandaşlarının sağlıklı ve güvenli yaşamasını sağlamak ve insan haklarını korumak olması gerekirken Abe hükümetinin tam tersine şirketlerin çıkarlarını öngördüğü ifade edildi.

(Dünya genelinde nükleer karşıtları tarafından Olimpiyatların yapılmaması için bir de kampanya başlatılmış bulunuluyor . Kampanyanın detaylarına buradan ulaşarak katkı sunabilirsiniz: http://www.thepetitionsite.com/352/112/859/radioactive-tokyo-resign-as-host-of-2020-olympics/ )

Eylemde “Sayonara Genpatsu” aktivisti Keiko Ochiai de bir konuşma yaparak Abe Hükümetinin hukuksuz uygulamalarına karşı mücadele ederek 70 yıldır hayatlarını insan hakları çerçevesinde sürdürmelerini sağlayan anayasalarını korumaları gerektiğini anlattı. Ochiai geleceğin insanların kendi elinde olduğunu söyleyerek önce kitleye sonra eylemde sayıca az olan gençlere seslendi, arkadaşlarını harekete katmaları için gençlere çağrı yaptı.

Japonya’da hükümet, ordunun denizaşırı bölgelerde çatışmasının önünü açacak, askeri anayasa değişikliğine izin vermiş bu değişiklik Japonya halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Karar açıklandıktan sonra bir eylemci Başbakan Abe’yi protesto etmek için Tokyo’da bir köprüde kendini ateşe vermişti.

Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra yapılmış meşru müdafaa dışındaki durumlarda çatışmaların çözümü için güç kullanmayı yasaklayan bir anayasası bulunuyor.

Haber: Pınar Demircan
(Yeşil Gazete)

http://yesilgazete.org/blog/2015/05/04/japonyada-30-bin-kisi-70-yillik-barisci-anayasanin-degistirilme-girisimlerine-karsi-toplandi/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org