Silahlar artarsa insan hakları azalır – Faik Akçay

Devletin yaşam alanlarına güçlü biçimde karıştığı Rusya, Çin, Türkiye gibi ülkelerde silah üretimi devlet eliyle yapılmaktadır. Silah üretimini yapma kararı, yetkisi devletin elinde olunca, silahlanma daha etkin boyutlara ulaşmaktadır.

25 Aralık 2015 00:30
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI- Stockholm International Peace Research Institute), her yıl, devletlerin ve silah üreten kuruluşların kamuya açık bilgilerinden yararlanarak, silah harcamaları ve tüketimiyle ilgili yıllık raporlar yayınlamaktadır.

2014 yılı raporunda, ASELSAN (Askerî Elektronik Sanayii) ve TAI (TUSAŞ- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)’nin dünyada silah üreten ilk 100 şirket arasına girdiği görülmektedir.

SİLAHLANMAYLA DEMOKRASİ İLİŞKİSİ

Silahlanmayla insan hakları, demokrasi arasında doğrudan bir ilişki var. Silahlanmanın olduğu ülkelerde, bölgelerde, demokratik değil, baskıcı yönetimlerin egemen oldukları görülmektedir. Silahlanmanın yükselmesi oranında insan hak ve özgürlükleri gerilemekte, işkence, öldüreni bilinmeyen (faili meçhul) ölümler artmaktadır.

Silah üretimi ve silah harcamaları arttıkça, insan hak ve özgürlüklerine saldırı da artmakta, demokratik yaşamla ilgili alanlar daralmaktadır

SİLAH SATIŞLARI SOYGUN YÖNTEMİ

Silah satışları, her zaman olduğu gibi günümüzde de, en çok gelir getiren işlerden birisidir. İnsanlığın yaşadığı savaşların en büyük nedenlerinden birisi budur. Silah üretimleri dursa, yeryüzündeki savaşların azaldığı görülecektir.

“2014 yılında Rusya’nın silah satışları yüzde 50 artmıştır. Raporda silah pazarında giderek payını büyüten ve güçlenen şirketler arasında Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Güney Kore’den şirketlerin bulunduğu vurgulandı.”(1)

Rusya’nın, Suriye sorununun bitmesini niçin istemediğinin, nedeni anlaşılmaktadır.

Soygunlar ortadan kalkmadan savaşlar, silahlanma yarışları ortadan kalkmaz.

DEVLET SİLAH ÜRETİCİSİ

ABD ve Batı ülkelerinde, silah üretiminin özel girişim eliyle yapıldığı bilinmektedir. Devletin yaşam alanlarına güçlü biçimde karıştığı Rusya, Çin, Türkiye gibi ülkelerde silah üretimi devlet eliyle yapılmaktadır.

Silah üretimini yapma kararı, yetkisi devletin elinde olunca, silahlanma daha etkin boyutlara ulaşmaktadır.

Üretilen silahlar kullanılacak, kazanç elde edilip yenileri üretilecek, bunun için de gerekçeler oluşturulacaktır.

Adı geçen raporda, ASELSAN satışlarını yüzde 5,6 artırarak 100 şirket arasında 73., TAİ ise yüzde 15,1 artırarak 89. sırada rapora girmiş bulunmaktadır.

ASELSAN A.Ş., Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşudur.(2)

TAİ, yüzde 54,49 Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın, yüzde 45,45 Savunma Sanayi Müsteşarlığı, yüzde 0.06 Türk Hava Kurumu ortaklığıyla kurulmuş bir kurumdur.

“SIPRI, 2014 yılında, silah endüstrisini geliştirme hedefi koymuş ülkelerdeki gelişmeleri daha iyi izleyebilmek için Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore’nin içinde bulunduğu yeni bir kategori oluşturmuştu. Raporda bu kategoride bulunan ülkelerin silah satışlarının ilk 100’deki firmaların toplam satışları içinden yüzde 3,7 lik bir pay aldığını, gelirlerini de yüzde 5,1 oranında arttırdıkları belirtiliyor.”(3)

Böyle bir ekonomik örgütlenmenin yaşandığı bu topraklarda Kürt sorunu biter mi? Başka “ötekiler” üretilmek istenmez mi? Solcular, Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar arka arkaya dizilmezler mi?

Asker, devlet silah üretim ve tüketiminde ekonomik bir oyuncu olunca, barışa, demokrasiye ulaşmak oldukça güçleşmektedir.

SİLAH TÜKETİMİ “ÖTEKİLER” GEREKTİRMEKTEDİR

Savaşmak, birlerinin elinde bulunan ürünleri almak, bu ve benzeri gerekçelerle insanları öldürmek için “ötekiler”, “düşmanlar” yaratılması yoluna gidilmektedir.

“Ötekiler” yaratmak için gereken araçlar arasında, dinler, düşünce sistemleri biçilmiş kaftan işlevi görmektedir.

Değişik dinlerden, soylardan, dillerden olan insanlar arasında çıkar çatışmaları çıkabilir. Ulus-devletler, bu çatışmaları önlemek yerine körükleme yoluna gittiklerinde, geniş yığınlar için yürekler acısı günler başlamaktadır.

*

(1) İstanbul- BİA Haber Merkezi, SIPRI Silah Üretim Raporu Yayınlandı, Türkiye’den İki Şirket İlk Yüzde, 14 Aralık 2015

(2) Vikipedi, özgür ansiklopedi.

(3) BirGün Gazetesi, SIPRI: Türkiye silah satışlarını arttırıyor, 14.12.2015

* Araştırmacı- Yazar
[email protected]

http://www.taraf.com.tr/silahlar-artarsa-insan-haklari-azalir-2/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org