Silahsızlanma ve barış örgütleri: “Savaşa değil sağlığa yatırım”

Uluslararası Barış Bürosu (IPB) tarafından teşvik edilen ve İtalya’da Barış Ağı ile Silahsızlanma Ağı tarafından yeniden başlatılan kampanyada askeri harcamalara ayrılan kaynakların Covid-19 ile mücadele gibi soysal ve çevresel krizlerin çözümüne aktarılmasının ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

28.04.2020 – Murat Cinar
Uluslararası sivil toplum örgütleri askeri harcamalara ayrılan kaynakların %10 oranında azaltılarak sosyal yatırımlara yönlendirilmesini öneriyor.

İtalya’da Rete Disarmo (Silahsızlanma Ağı), Rete della Pace (Barış Ağı) ve Sbilanciamoci örgütü yeni silah satın alımlarıyla ilgili moratoryum talep ediyorlar.

Global Campaign on Military Spending (GCOMS) tarafından koordine edilen “Askeri Harcamalar için Küresel Eylem Günleri” tüm dünyadaki (Seul, Sidney, Berlin, Barselona, Roma, Washington, Bueno Aires, Rosario) girişimler ve basın toplantılarıyla sona erdi. Uluslararası Barış Bürosu (IPB) tarafından teşvik edilen ve İtalya’da Barış Ağı ile Silahsızlanma Ağı tarafından yeniden başlatılan bu kampanyada askeri harcamalara ayrılan kaynakların Covid-19 ile mücadele gibi soysal ve çevresel krizlerin çözümüne aktarılmasının ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

“Görsel” doğa eylemleri (selfie kampanyası, bilgi ve analizlerin yaygınlaştırılması, politik önerilerin arttırılması) ile karakterize edilmiş olan bu yılki seferberlik tüm halklar adına askeri harcama pandemisinin sona ermesini talep ediyor:

“Ordular ve silahlar genel bir güvenlik sağlamadığı gibi şu an var olan ve gelecekte var olacak tüm çatışmaları daha katastrofik bir hale getirecektir. Bu nedenle enerjimizi diyaloğu geliştirmeye, diplomasi girişimlerine ve ortak güvenlik politikalarına harcamamız gerekir. Bu gereklilik küresel işbirliği ile çözülebilecek askeri bir tehdit olmayan Covid-19 salgını ile mücadelede özellikle belirgindir”

2019 yılında askeri harcamaların uluslararası düzeyde artış gösterdiğini ve bu nedenle Uluslararası Barış Bürosu (IBP) ve ortaklarından Global Campaign on Military Spending (GCOMS) tarafından yıllık askeri harcamaların %10 oranında azaltılması üzerine bir çağrı yapıldığını belirten Uluslararası Barış Bürosu eş başkanı Lisa Clark, bu şekilde tasarruf edilen fonların Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine aktarılması gerektiğini ve bunun vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Dünya sağlık sistemlerini tehdit eden bu Covid-19 salgını döneminde, Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) 2019 yılındaki askeri harcamalarla ilgili güncellenmiş verileri halka açıkladı. Paylaşılan verilere göre askeri harcamalarda 2018 yılına göre 1.917 trilyon dolarlık rekor bir rakamla %3,6’lık bir artış görülmekte, ki bu kişi başına 259 dolara karşılık geliyor.

“Bu artış, dünyanın yalnızca belli bir azınlığın yararına olan ve insanları küresel bir felakete götüren bir silahlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bu artış özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Okyanusya’da savunma sanayisinin muazzam gücünün bir göstergesi. NATO’nun askeri bütçesi tek başına 1.035 trilyon dolara ulaşıyor ve bu rakam küresel askeri harcamaların %54’ünü oluşturuyor”.

Sbilanciamoci kuruluşunun sözcüsü Giulio Marcon yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bütün bunlar olurken tüm sınırlarına rağmen, küresel düzeyde sağlık krizlerine cevap vermeye odaklanan Dünya Sağlık Örgütü’nün devletlerin ve bireylerin gönüllü katkılarıyla oluşan yıllık bütçesi 4.5 milyar Dolar. Burada hükümetlerin yıllık askeri harcamalarının yalnızca %0,11’ni oluşturan bir rakamdan bahsediyoruz.”

Barış Ağı başkanı Sergio Bassoli ise; 152.8 milyar Dolar’ı bulan G20 ülkelerinin Resmi Kalkınma Yardımı’na yaptıkları yatırımın yine aynı ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarının %0.30’una denk geldiğini ve bu rakamın askeri harcamaların %8’inden daha az olduğunu belirtirken bu verilerin hükümetlerin gerçek ilgi ve yatırımlarının 2030 gündemi için belirtilen taahhütlerle tamamen çeliştiğini vurguladı.

İtalya’da ise 2020 yılında 2019 yılına oranla askeri harcamaların %6’dan fazla bir artışla 26.3 milyar Avro’ya varması bekleniyor. Bu rakamların yalnızca başlangıç tahminleri olduğunu belirten Silahsızlanma Ağı koordinatörü Franceso Vignarca son bakiyelerde kesinlikle çok daha yüksek bir harcama görüldüğünü ve 2020 için yapılan tahminlerde, yeni silah sistemlerinin satın alınması için yaklaşık 5,9 milyar Avro’luk bir harcama hedeflendiğini belirtti.

Bu veriler İtalya Silahsızlanma Ağı’nı, Barış Ağı’nı ve Sbilanciamoci örgütünü Covid-19 salgınının neden olduğu krizden çıkmak adına yararlı fonların geri kazanılması ve kaynakların askeri sektörlerden daha faydalı olan sektörlere aktarılması için gerçek bir süreç başlatmak amacıyla ortak bir pozisyonda buluşmaya itti.

Ortak açıklamada hükümete ve meclise verilen öneri şu şekilde özetlendi:

“Yeni silahlanma sistemleri için yapılan tüm askeri alımlar hakkında 2021 yılı için bir yıllık moratoryum talep ediyoruz. 2019’un sonunda oylanan Bütçe Kanunu ile finanse edilmiş ve kararlaştırılmış programları durdurmak mümkün değilse, devletin bir sonraki bütçe kararlarına müdahale etmesi kesinlikle mümkündür. Yeni silah alımları için Savunma Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na ayrılan bütçelerin sıfırlanmasını ve ordu tarafından talep edilen silahlı kuvvetlerin yenilenmesini hedefleyen yasayı(Legge Terrestre) onaylamamanızı talep ediyor ve bu talebimizin gerçekleştirileblir bir talep olduğuna inanıyoruz. Toplamda 6 milyar Avro’dan fazla tasarruf yapılabilir ve bu para Covid-19 sonrası okulların yeniden yapılandırılması, özellikle yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısının arttırılması ve tıbbi ekipman satın alınması için hemen kullanılabilir. Yapılacak olan seçim basit ve aynı zamanda olması gereken bir seçimdir ve bu seçimle halihazırda öngörülen bütçeler ile İtalya’nın geleceği için yalnızca olumsuz ve yararlı olmayan yatırımlardan temel yatırımlara doğru bir hedef değişikliği olacaktır.

Tüm siyasi güçlerden, hükümetten ve Parlamento’dan İtalyan vatandaşlarının gerçek ihtiyaçlarını bir kez olsun askeri çıkarların ve silah endüstrisinin önüne koyma cesaretini göstermelerini istiyoruz’.

Kaynak: pressenza

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org