Burundi’de darbe başarısız oldu generaller tutuklandı

İki dönemdir devlet başkanlığı koltuğunda oturan Nkurunziza’nın, ülke anayasasının iki dönemle sınırladığı bu göreve 26 Nisan’da partisi tarafından üçüncü kez aday gösterilmesi ülkeyi karıştırmıştı.

Burundi’deki darbeci generaller tutuklandı

hurriyet.com.tr
15 Mayıs 2015
Orta Afrika ülkesi Burundi’de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’ya darbe girişiminde bulunan generallerden üçü tutuklandı. Generallerden Cyrille Ndayirukiye, başarısız olduklarını kabul etti.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Devlet Başkanı’na bağlı askerlerce tutuklanan eski Savunma Bakanı Ndayirukiye, “Başarısız olduğumuzu kabul ediyorum. İktidarı destekleyen askerlerin büyük direnişiyle karşılaştık” dedi.

Devlet Başkanı Nkurunziza’nın sözcüsü Gervais Abayeho, darbe girişiminde bulunanların başındaki eski İstihbarat Şefi Godefroid Niyombare’nin ise halen yakalanamadığını söyledi. Ancak darbeci lider Niyombare, AFP’ye telefonla yaptığı açıklamada, kendisinin de teslim olacağını söyledi. Niyombare, “Teslim olmaya karar verdik. Umarım bizi öldürmezler” dedi.

Burundi Devlet Başkanı Nkurunziza, yurt dışına çıkmasının ardından darbe girişimine maruz kalmıştı. Nkurunziza dün Twitter hesabından ülkesine döndüğünü duyurmuştu. Nkurunziza, “Vatanseverliklerinden dolayı ordu ve polisi tebrik ediyorum. Halkımızı da gösterdikleri sabırdan dolayı kutluyorum” ifadesini kullanmıştı.

Burundi’deki krize çözüm yollarını görüşmek için önceki gün düzenlenen Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Zirvesi için Tanzanya’ya giden Nkurunziza, darbe girişimi haberleri üzerine ülkesine dönme kararı almıştı. Ancak Nkurunziza hava sahasına giriş izni verilmemesi üzerine Tanzanya’ya dönmüştü.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29010277.asp
**

Darbe orduyu böldü

14 Mayıs 2015
Afrika’da yine bir ülke lideri, yurtdışına çıkmasının ardından darbe girişimine maruz kaldı. Burundi’deki müdahale sonrasında ordu bölündü, çatışmalar çıktı. Taraflar propaganda için radyo kanallarını ele geçirme savaşına girdi.

ORTA Afrika’nın yaklaşık 10 milyon nüfuslu ülkesi Burundi’de darbe girişiminin ardından ordu ikiye bölünürken, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza yanlısı askerler ile darbeci general Godefroid Niyombare’nin güçleri arasında şiddetli çatışmalar başladı.

Nkurunziza’nın üçüncü kez aday olma girişiminin ardından protestoların yaşandığı ülkede eski Genelkurmay Başkanı ve eski İstihbarat Şefi Godefroid Niyombare, Devlet Başkanı’nın Tanzanya’ya gitmesini fırsat bilerek önceki gün özel bir radyo kanalı olan Bonesha FM’den “Nkurunziza’nın görevinden uzaklaştırıldığını, Burundi parlamentosunun dağıtıldığını” açıkladı.

Mevcut Genelkurmay Başkanı Prime Niyongabo ise devlet radyosundan yaptığı açıklamada darbe girişiminin durdurulduğunu söyledi.

Tanzanya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında darbe girişimine uğrayan Burundi lideri Nkurunziza, haberi alır almaz ülkesine uçtu.

Ancak darbeci general Niyombare’ye bağlı kuvvetler, başkent Bujumbura’da havaalanının kontrolünü aldığı için Tanzanya’ya geri döndü.

Çıkan çatışmalarda üç asker öldü. Devlet Başkanı Nkurunziza, dün akşam ise ülkesine dönmeyi başardı.

Ofisinden yapılan açıklamada “Devlet başkanı başarısız darbe girişiminin ardından ülkesine geri döndü. Orduyu, polisi ve halkı kutluyor” dedi.

BM’DEN DARBEYE KINAMA

Birleşmiş Milletler, darbe girişimini kınarken tüm taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

ABD ise Pierre Nkurunziza’yı “ülkenin yasal devlet başkanı” olarak gördüklerini açıkladı.

İki dönemdir devlet başkanlığı koltuğunda oturan Nkurunziza’nın, ülke anayasasının iki dönemle sınırladığı bu göreve 26 Nisan’da partisi tarafından üçüncü kez aday gösterilmesi ülkeyi karıştırmıştı.

Nkurunziza’nın anayasanın söz konusu maddesini değiştirme yönünde daha önceki girişimleri parlamento tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine Burundi lideri, kendisinin ilk döneminde parlamento tarafından görevlendirildiğini ve bunun bir seçim olmadığını savunarak, 26 Haziran’daki seçimlerde üçüncü kez aday olmasının anayasaya uygun olduğunu savundu.

Bu adım ülkede büyük protestolara neden olurken, çıkan olaylarda en az 22 kişi ölmüştü.

YURTDIŞINA ÇIKAN KOLTUĞUNU KAYBEDİYOR

Burundi’deki darbe girişimi Afrika’nın diğer ülkelerinde devlet başkanı ya da başbakanların çeşitli sebeplerle yurtdışına çıktıklarında maruz kaldıkları benzer durumları akıllara getirdi.

Libya Kralı 1. İdris, kaplıca tedavisi için Türkiye’de bulunduğu sırada darbeyle devrildi. Darbeyi yapan Muammer Kaddafi’ydi.

Sudan Devlet Başkanı Cafer Nimeiry, 1985’de darbeyi önleyemedi. Darbe, ABD’de tedavi gördüğü sırada yapıldı.

2005’te Moritanya’da Devlet Başkanı Maaouiya Ould Taya, bu yıl Suudi Arabistan’ın eski Kralı Fahd bin Abdülaziz el-Suud’in cenaze törenine katılmak için Riyad’dayken koltuğundan edildi.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29008483.asp

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org