Konya-Beyşehir’de silah üretimi yapan 80’in üzerinde firma 99 ülkeye silah satıyor

İlçedeki 3 kooperatif, 137 şirket ve 17 şahıs firmasının üretim gerçekleştirdiği sektörde, yılda 30 ila 50 bin arasında tüfek üretimi gerçekleştiriliyor.

Avustralya’da gündem: Beyşehir’in silahları
Konya Beyşehir’deki Adler Silah fabrikasının ürettiği seri atış yapan silahlar Avustralya’da siyasetin en önemli gündem maddesi oldu. Silahların Avustralya’ya ithali ve ruhsat alımına yasak getirildi. Bazı sağ partiler ise Adler silahları üzerindeki yasağın kalkmasını istiyor.

24 Kas 2016 – Sadık Güleç
DUVAR – Konya Beyşehir’in Huğlu ve Üzülmez mahalleleri, Türkiye silah sektörünün önemli mekanları olarak adlarını duyurdu. Aralarında rekabet olduğu da bilinen bu mahallelerden Üzülmez’de kurulu bulunan Adler Silah Fabrikası, Avustralya’da parlamentonun son günlerdeki en önemli gündem maddesi oldu.

Avustralyalı avcıların ve silahseverlerin en çok rağbet ettiği markalardan birisi olan Adler tüfekleri ülkedeki siyasi partileri ikiye böldü. Parlamentoda bazı siyasi partiler seri atış yapabilen Adler tüfeklerinin yasaklanmasını isterken diğer bir grup yasağın hafifletilmesini talep ediyor.

TAZMANYA KATLİAMI YASAK GETİRDİ

Avustralya’daki tartışmanın başlangıcı 1996 yılında meydana gelen 35 kişinin öldüğü Tazmanya, Port Arthur katliamına kadar uzanıyor. Avustralya’nın Tazmanya eyaletinin Port Arthur kasabasında Martin Bryant adlı bir kişi turistlerin arasına girerek yarı otomatik bir silahla 35 kişiyi öldürmüştü. Saldırıdan sonra dönemin Başbakanı John Howard ülkede sıkı silah kanunları çıkartmış ve toplatılan 1 milyon 26 bin silah imha edilmişti.

Avustralya’da silah ithal etmek ve ruhsat almak isteyenler için çeşitli kategoriler bulunuyor.

Konya Beyşehir’in Üzümlü kasabasındaki Adler silah fabrikasının ürettiği silahlar halen ülkeye ithal ediliyor. Avustralyalı silahseverler isminden dolayı markayı İngiliz ya da Amerikan markası sanıyor. Youtube’da Avusralyalı avcıların bu silahlarla yaptıkları atışları yükledikleri çok sayıda video var. Silahseverler Adler’in özellikle seri atış yapan tüfeklerini tercih ediyorlar.

ADLER SİHALARINA YASAK GETİRİLDİ

Adler silahlarıyla ilgili tartışma birkaç yıl önce Avustralyalı bir parlamento üyesinin kardeşinin Adler silahlarını ithal etmek istemesi ile başladı. Bu girişimin ardından silah yasağının daha da genişletilmesini isteyenler Adler’in lisans alması en kolay silahları kapsayan A kategorisinde olmasına itiraz etti. İthal edilen Adler silahlarının ruhsat alması en zor olan C ve D kategorisine dahil edilmesini talep ettiler. Eyalet parlamentolarında başlayan tartışma Federal hükümeti de etkileyince kabine eyaletler Adler’in kategorisi üzerinde anlaşana kadar geçici olarak bu silahların ithalini yasakladı.

Avustralya parlamentosunda ancak küçük partilerin desteği ile bu yasağı getirebilen Liberal-Uusal Parti koalisyonu çıkarılacak yasanın her maddesi için çok sayıda senatörle pazarlık edip onları ikna etmek zorunda. Bu nedenle Adler silahlarına uygulanan yasak bu pazarlıklarda önemli rol oynuyor. Adler silahları, partiler arasında çetin pazarlıklar için bir koz haline geldi.

SAĞ PARTİLER YASAĞININ KALKMASINI İSTİYOR

Bu gelişmelerde son yıllarda Avustralya politikasında güçlenen küçük sağ partiler de etkin bir rol oynuyor. Bu partiler silah yasaklarının kalkmasını savunuyor. Avustralya’nın NSW Eyaletinde Orange seçim bölgesinde geçen hafta sonu yapılan ara seçimde Atıcılar, Balıkçılar ve Çiftçiler Partisi adlı küçük bir parti Ulusal Parti’nin yetmiş yıllık kalesi olan bölgede alt meclis üyeliğini küçük bir fakla kazanarak beklenmedik bir başarı elde etti. Bu parti Avustralya tarihinde ilk kez bir milletvekilli kazandı.

Bu durum Ulusal Parti’de sağ seçmenlerin kendisinden uzaklaştığı duygusu yaratırken gelişmeler en çok Adler Silah Fabrikası’na yaradı. Geçen pazartesi yapılan Adler silahlarının ithali ile ilgili yasak için yapılan oylamada Ulusal Parti milletvekillerinden ikisi yasağa karşı oy kullandı. Oylamaya üç bakan ve bir milletvekili de katılmadı. Oysa silah yasağının sürmesi Ulusal Parti’nin de politikalarından biriydi. Yasak bu gelişmelere rağmen İşçi Partisi ve Yeşiller’in de oylarıyla kaldırılmadı. Yasağın kaldırılması için aşırı sağcı Pauline Hanson’s One Nation Partisi milletvekilleri de oy kullandı.

ADLER AÇIKLAMA YAPMAK İSTEMEDİ

Konya Beyşehir’deki Adler silah fabrikasının yetkilileri bu gelişmelerle ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor. Adler Genel Müdürü Hamza Tarip gelişmeleri Avustralyadaki ortaklarının takip ettiğini kendilerinin görüş vermeyeceğini söylüyor. Hamza Tarip, ayrıca kendi sitelerinde de yer alan hızlı atış yapabilen silahların sanıldığı kadar seri atış yapmadığını videoyu hızlı modda yayınladıklarını söylüyor. Bu gelişmeler Avustralya devlet televizyonu SBS’dede geniş olarak yer aldı.

99 ÜLKEYE SİLAH SATIYORLAR

Türkiye’nin av tüfeği üretimine damgasını vuran Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Üzümlü mahallesinde yivsiz silah üretimi yapan 80’in üzerinde firma var. Bu firmalar, 99 ülkeye silah satıyor. Adler de bu firmalardan biri.
İlçedeki 3 kooperatif, 137 şirket ve 17 şahıs firmasının üretim gerçekleştirdiği sektörde, yılda 30 ila 50 bin arasında tüfek üretimi gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org