2014 sonrası Afganistan’da 9 NATO üssü ve 12bin yabancı asker kalacak

Afganistan’ın bir önceki Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Afganistan Halk meclisinin onaylamasına rağmen ABD ve Afganistan arasında imzalanması planlanan stratejik güvenlik antlaşmasını bazı nedenlerle imzalamayı reddetmişti.

ABD ve Afganistan Stratejik Güvenlik Anlaşması’nı İmzaladı

30 Eylül 2014 Salı 18:53
ABD ve NATO askerlerinin Afganistan’da kalmasını sağlayacak ve imzalanması yılan hikayesine dönen Stratejik Güvenlik Antlaşması, Afganistan ile ABD-NATO birlikleri arasında imzalandı.

ABD ve NATO askerlerinin Afganistan’da kalmasını sağlayacak ve imzalanması yılan hikayesine dönen Stratejik Güvenlik Antlaşması, Afganistan ile ABD-NATO birlikleri arasında imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı görevini Hamid Karzai’den devralan Eşref Gani Ahmadzai, ilk önemli icraatını bugün gerçekleştirdi. ABD Kabil Büyükelçisi James Cunningam ve Eşref Gani Ahmadzai’nin güvenlik danışmanı Hanif Atmar, ABD askerlerinin 2014 sonrasında Afganistan’da kalmasını sağlayan antlaşmayı imzaladı. Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan imza törenine Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmadzai, Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdul Reşit Dostum, ikinci yardımcı Server Daniş, İcracı Yönetici Abdullah Abdullah, Amerika’nın Kabil büyükelçisi James Cunningam ve birçok yetkili katıldı.

İmza töreninin ardından bir konuşma yapan Eşref Gani Ahmadzai bu antlaşmayı bizzat okuduğunu ve bu antlaşmanın Afganistan’ın çıkarlarına olduğunu dile getirdi. Gani ayrıca bu antlaşmanın Afgan yasalarına uygun olduğunu ve kesinlikle Afganistan’ın bütünlüğüne ve bağımsızlığına aykırı olmadığını sözlerine ekledi. Gani, bundan sonra Afganistan’a gelecek yabancı askerlerin de Vize ve pasaport zorunluluğu olduğunu dile getirdi. Gani ayrıca bu anlaşmanın Afganistan’ın komşularına karşı herhangi bir tehdit içermediğini belirtti. ABD’nin Afganistan’la olan ilişkilere çok değer verdiğini söyleyen Cunningam ise bu anlaşmanın sadece Afganistan için değil tüm bölge için önemli olduğunu söyledi. Cunningam ayrıca bu antlaşma ile ABD’nin Afganistan’a yapacağı yardımların garanti altına alındığını belirtti. İcracı Yönetici Abdullah Abdullah da anlaşmanın ihtiyaçlar doğrultusunda imzalandığını belirterek, “Bu antlaşma ile Afganistan büyük bir adim atmış oldu. Bu antlaşma için çok çalıştık ve Afganistan’ın ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanmış bir antlaşmadır” dedi.

26 maddeden oluşan antlaşma sayesinde ABD ve diğer NATO ülkeleri 2014 sonrasında Afganistan’da üst bulundurabilecek. Antlaşmaya göre ülkede dokuz NATO üssü bulunacak ve bu üstlerde sekiz bini Amerikan olmak üzere toplam on iki bin yabancı asker 2014 sonrası Afganistan’da kalmaya devam edecek. Bu askerler sadece Afgan ordusunu ve polisinin eğitiminden sorumlu olacak ve ülke içinde operasyon yapamayacak. NATO Afganistan’a önümüzdeki dört yıl boyunca her yıl 5.1 milyar olmak üzere toplamda 22.4 milyar dolarlık askeri yardımda bulunacak.

Afganistan’ın bir önceki Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Afganistan Halk meclisinin onaylamasına rağmen ABD ve Afganistan arasında imzalanması planlanan stratejik güvenlik antlaşmasını bazı nedenlerle imzalamayı reddetmişti. Antlaşmanın ardından basına bir mail gönderen Taliban ise bu antlaşmaya tepki gösterdi. Taliban liderlerinden Zabiullah Mücahid bu antlaşmaya imza atan “Amerikan kölelerinin” görevlerini yerine getirdiğini ve ABD memuru olarak ülkeyi sattıklarını ifade etti.

Yaklaşık on üç yıldır NATO’ya karşı savaşan Taliban’ın bundan sonra da saldırılarına devam etmesi ve ülkedeki güvenlik sorunlarının devam etmesi bekleniyor. – KABİL

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org