Burası Auschwitz, Ebu Gureyb ya da Guantanamo değil, Urfa Bozova’da bir karakol bahçesi..!

Urfa’nın Halfeti ilçesinde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bilgisi basına yansımıştı.

Burası Urfa’da bir karakol bahçesi

21 Mayıs 2019 10:41
HABER MERKEZİ – Halfeti’de gözaltında işkence iddiaları gündemde. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda ters kelepçe ile onlarca insanın yüzükoyun yere yatırıldığı görülüyor. 5 dakikalık süre kısıtlaması ve polis nezareti ile müvekkilleriyle görüşebilen avukatlar ise Emniyet’teki işkence dolayısıyla gözaltındakilerde kırıklar olduğunu, yürüyemeyecek durumda olanların bulunduğu bilgisini paylaşıyor. HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde, fotoğraf karelerine de yansıyan gözaltında işkence gündemde.

İlçeye bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bilgisi basına yansımıştı.

Bu çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenirken, bu baskınlarda 60’ı aşkın kişi gözaltına alındı ve Urfa Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldü.

Ancak gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddiası gündemde. Öyle ki konu dün akşam “#HalfetideDevletTerörü” hashtagi ile Twitter gündeminin üst sıralarındaydı.

Birçok hukukçu ve hak savunucusu fotoğraflara da yansıyan gözaltında işkenceye tepkisini dile getirdi.

Neler oluyor?

Mezopotamya Ajansı, gözaltına alınanlara yönelik darbın ev baskını sırasında başladığı ve götürüldükleri Jandarma Karakolu’nda devam ettiğini, bundan kaynaklı çok sayıda kişinin kafa, kol ve bacaklarında kırıklar oluştuğu iddiasını paylaşıyor.

Ajansa göre Bozova ilçesinden gözaltına alınanların tamamının vücutlarında kırıklar var ancak buna rağmen hastaneye götürülmüyorlar.

Urfa TEM Şubesi’ne getirilen kişilere ise daha sistematik işkence uygulanmış.

Çatışmanın yaşandığı Dergili Mahallesi’nde evi askerlerce yakılan Alkuş Ailesi fertleri de TEM şubede ve aile fertleri ağır işkenceden geçirilmiş. Öyle ki ajans, aile fertlerinin tanınmayacak halde olmasına rağmen hala işkenceye maruz kaldığını aktarıyor.

Urfa Barosu, gözaltına alınanlar ve işkenceden geçirilenler arasında çocukların da olduğunu belirtiyor.

Avukatlar görüştürülmüyor

Gözaltıların ardından 24 saatlik avukat kısıtlama kararı bitti ancak birçok avukat müvekkiliyle görüştürülmüyor.

Müvekkilleriyle görüşebilen avukatlar ise ancak 5 dakikalık süre kısıtlaması ve polis nezareti şartıyla görüşme yapabiliyor.

Avukatlar, müvekkillerinin tanınmayacak durumda olduğunu, kimisinin dişleri, kimisinin kafa kısmında kırıklar olduğu ve kanlar içinde kaldığı, yine bacağında problem olanların da yürüyemedikleri bilgisini aktarıyor.

Urfa Barosu ise tepkili. Baro Başkanı Abdullah Öncel Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştü ancak görüşmeye dair henüz bir açıklama yok.

Mahalle ablukada

Çatışmanın yaşandığı Dergili Mahallesi’ndeki asker ablukası da bölgedeki operasyon da devam ediyor.

İlçenin Dergili, Sırataşlar, Kosarda ve Kantarma kırsalında ise askeri hareketlilik var.

Mezopotamya Ajansı, mahalleye giriş ve çıkışların sağlanmadığını, ilçeye ise giriş ve çıkışların kontrollü şekilde yapıldığını belirtiyor.

Konu Meclis gündeminde

Konu Meclis gündemine de taşıdı. HDP’nin Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, fotoğraf karelerine de yansıyan işkenceyi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. O sorular şöyle:

* Çatışmalardan sonra kaç sivil yurttaş yaralanmış ve kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

* Söz konusu çatışmadan kaynaklı olarak Urfa’da toplam kaç kişi gözaltına alınmış ve nerde tutulmaktadır?

* Gözaltına alınan Fahri Alakuş ile eşi Hanım Alakuş’un gözaltına alındıkları esnada yoğun bir işkenceye maruz kaldıkları ve bundan dolayı ağır yaralandıkları için hastaneye kaldırıldıkları iddiası doğru mudur?

* Yine aynı aileden olan Zeki Alakuş, eşi Hazal Alakuş ile oğulları Mehmet Alakuş, darp edilerek gözaltına alındıkları ve nereye götürüldüklerinin bilinmediği doğru mudur?

* Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu konu ile ilgili olarak; “Suç duyurusudur! İşkence ulusal ve uluslararası mevzuata göre mutlak yasaktır. Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 12 kişinin işkenceye uğradığı yönünde ihbarlar alıyoruz” şeklinde açıklamasına konu olan iddialar doğru mudur?

* Bozova ilçesine bağlı Koçhisar mahallesinde yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alındıkları doğru mudur? Doğrusu ise hangi gerekçe ile gözaltına alınmışlar?

* Köylülerin gözaltına alınma aşamasında ve gözaltındayken işkenceye maruz kaldıkları ve avukatları ile görüştürülmedikleri iddiası doğru mudur?

* Dergili (Derto) köyünde yaşanan çatışmanın ardından kaç kişi gözaltına alınmıştır?

* Alakuş ailesine ait evde yaşamını yitirenlerin kimlik bilgileri tespit edilmiş midir?

Kaynak: Gazete Karınca

**

38 kişinin gözaltı süresi uzatıldı, 3 çocuk serbest bırakıldı

22 mayıs 2019 – 14:14
Halfeti ve Bozova’da gözaltına alınanlar ‘Bizi tekrar TEM’e getirmeyeceklerinin garantisini verin yapılan işkenceyi anlatalım’ dedi.

Remzi BUDANCİR
ARTI GEÇEK – Urfa’nın Halfeti ilçesinde 18 Mayıs günü çıkan çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde evlere baskın düzenleyen polis çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanların işkence ve kötü muameleye maruz kalırken, Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, gözaltına alınan bazı kişilerin götürüldükleri Bozova Yaylak Jandarma Komutanlığı bahçesinde elleri arkadan kelepçeli şekilde yüzükoyun yere yatırıldığı fotoğrafı paylaşmıştı.

38 KİŞİNİN GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Gözaltına alınan 54 kişiden 41 kişi dün adliyeye çıkarıldı. Artı Gerçek’e konuşan Avukat Mustafa Vefa, “Dün adliyeye sevk edilenler için gözaltı sürelerinin uzatılması istendi. 38 kişi için 4 gün gözaltı süresi uzatılarak tekrar TEM Şubesine götürüldüler. Yaşları 13, 15 ve 17 olan çocuklar için istenen gözaltı uzatma talebi kabul edilmedi. 3 çocuk serbest bırakıldı” dedi.

‘İŞKENCEYİ ANLAMAK İÇİN HEKİM OLMAYA GEREK YOK’

Gözaltında olanların işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Vefa, “Dün adliyeye getirildiklerinde işkence yapıldığı belliydi. Bu anlamak için hekim olmaya gerek yok. Kafaları kırık, gözleri morarmış bir şekildeydiler. Her tarafları yara bere içindeydi. Kimisinin ayağında ayakkabı yoktu. İşkence gördükleri her hallerinden belliydi. Gözaltına olan müvekkilleri ile görüşen avukat arkadaşlar, işkencenin elektrik verilme, haya sıkma gibi uygulamalar ile devam ettiğini aktarıyorlar. Bunu avukatlara anlatıyorlar. İşkence devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘İŞKENCE GÖRENLER TEKRAR TEM’E GÖTÜRÜLMEKTEN KORKUYOR’

Urfa Barosunun işkence ve kötü muamele ile ilgili Savcılıkla görüştüğünü anlatan Vefa, şunları söyledi:

“Savcılık gerekli inceleme yapıldığını söylüyor. Ama işkence devam ediyor. Bakın gözaltında olanlar korkudan anlatamıyor. Avukatlarına, ‘Bizi tekrar TEM’e getirmeyeceklerinin garantisini verin, bize ne yaptıklarını anlatalım. Tutanağı imzalayalım’ diyorlar. Böyle bir korku yaşıyorlar. Onun için tutaklara imza atamıyorlar. Çünkü işkence devam ediyor. Savcılığın acil bir şekilde bu konuda girişimde bulunması gerekiyor.”

Kaynak: Artı Gerçek

**

Bölge baroları: “İşkenceyi yapanların yargı önünde hesap vermesi için her türlü hukuki girişimlerde bulunacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” – Artı Gerçek

**

“Bana jandarma karakolunda işkence yapıldı. Üzerime basıldı, darp izli var. Cop vuruldu, parmaklarıma ve ayaklarıma vuruldu. Su döküp falakaya yatırdılar. Bu olaylar jandarma karakolunda oldu. Emniyette ise gözlerimi kapatıp, 2 kat yukarı çıkartıp cinsel organıma elektrik şok verdiler. Ellerimi ayaklarımı bağlayıp üzerime abandılar” – Yeni Yaşam

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org