MSB’nin “işten çıkarma tebligatı”na karşı ilk “yürütmeyi durdurma” davasını bir vicdani retçi açtı

Vicdani Ret Derneği üyelerinden Timuçin Kızılay, dernek avukatlarının hukuki dayanışmasıyla İdare Mahkemesinde ilgili kararın en kısa zamanda yürütmesinin durdurulmasını ve sonuç olarak iptali istemiyle ilk davayı açtı.

Son zamanlarda yoklama kaçaklarının ve bakayaların çalıştıkları iş yerlerine Milli Savunma Bakanlığı tarafından yazılar gönderilmeye başlanmıştı.

Askeri Ceza Kanunu’nun 75. maddesine dayanan bu uygulama ile yoklama kaçaklarının ve bakayaların çalıştıkları iş yerlerine gönderilen Bakanlık tebligatlarında, söz konusu kişilerin işten çıkarılmasına ilişkin bir baskı mekanizması işletilmeye başlanmıştır. İşverene yapılan Bakanlık “bildirimi” ile yoklama kaçağı ve bakaya olan kişileri çalıştırmanın bir “suç” olduğu belirtilmiş ve bu kişilerin “askerlik şubesine yönlendirilmeleri” konusunda işveren üzerinde bir baskı oluşturulmaya başlanmıştır. Tebligatta belirtilen şekilde, söz konusu kişiyi askerlik şubesine yönlendirmeyen işverenler ise olağanüstü hal koşullarında iki yıla kadar ceza ile tehdit edilmiştir.

İşte bu yazılara karşı ilk dava açıldı.

Vicdani Ret Derneği üyelerinden Timuçin Kızılay, dernek avukatlarının hukuki dayanışmasıyla İdare Mahkemesinde ilgili kararın en kısa zamanda yürütmesinin durdurulmasını ve sonuç olarak iptali istemiyle ilk davayı açtı.

Timuçin Kızılay’ın işyerine de söz konusu yazı gelmiş ve işyeri üzerinde hissedilir bir baskı oluşturulmuştu.

45 yaşında olan Timuçin Kızılay ise vicdani reddini 2000 yılında açıklamış, 2003 yılında tekrar etmişti. Bu zamana kadar askere gitmediğini, bundan sonra da gitmeyeceğini söyleyen Timuçin Kızılay’ın bu iptal davası, konu hakkında açılan ilk dava olarak biliniyor.

**

“Asker Kaçağı” Çalıştırana Ceza Uygulaması Yargıda

Çeşitli nedenlerle zorunlu askerlik yapmayanları çalıştıranlara 2 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören uygulama, vicdani retçi Timuçin Kızılay tarafından yargıya taşındı.

Ekin Karaca İstanbul – BİA Haber Merkezi 06 Aralık 2016, Salı 15:43
Zorunlu askerlik yapmak istemeyenlerin, yoklama kaçaklarının ve bakayaların çalıştıkları iş yerlerine Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından “işten çıkarılmalarına” ilişkin tebligat göndermesi yargıya taşındı.

Vicdani Ret Derneği üyelerinden Timuçin Kızılay, söz konusu uygulamaya ilişkin dava açan ilk kişi oldu.

2000’de vicdani reddini açıklayan 45 yaşındaki Timuçin Kızılay, çalıştığı şirkete Bakanlık tebligatının gelmesi üzerine Vicdani Ret Derneği avukatlarıyla iletişime geçti.

Süreçle ilgili bianet’e bilgi veren Avukat Gökhan Soysal, MSB’nin askerlik yapmayan kişilerin işyerlerine yazı göndermesinin idari bir karar olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması talebiyle idare mahkemesine dava açtıklarını söyledi.

Sadece vicdani retçiler için emsal

Peki, mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verirse bu, işyerine tebligat gönderilen diğer kişileri de etkiler mi?

Avukat Soysal, Kızılay’ın vicdani retçi olduğunun altını çiziyor ve olası bir iptal kararının sadece vicdani retçiler için emsal teşkil edeceğini belirtiyor:

“Şu aşamada Türkiye’de kişinin vicdani ret başvurusu için idari bir mekanizma yok. MSB herkese ezberden böyle bir işten çıkartma yazısı gönderiyor ama vicdani retçilere vicdani ret hakkından dolayı ayrımcı bir uygulamada bulunamazlar. Askerlik yapmadıkları için de işten çıkartamazlar. Bu çalışma hürriyetine aykırıdır. Başvurumuzun kabul edilmesi durumunda bu karar tüm vicdani retçiler için emsal teşkil edecek. Vicdani retçi olmayanlar için ise emsal teşkil etmez.”

İş yeri ne yaptı?

Avukat Soysal’a, Timuçin Kızılay’ın işyerine tebligatın ulaşmasından sonraki süreci soruyoruz…

“Tebligatın geldiği gün şirket kendisine tebliğde bulunuyor ve kendisinin takdirine bırakıyorlar.

“Biz de yürütmeyi durdurma kararını kısa zamanda çıkarttırabilirsek iş yeriyle arasında bir sorun yaşamayacaktır.”

Her gün 3-4 başvuru

Kendilerine söz konusu tebligatların gönderilmesinin ardından çok sayıda başvuru geldiğini söyleyen Avukat Soysal, bugüne kadar çok sayıda kişinin işten çıkartıldığını belirtiyor.

Soysal, her gün en az üç dört kişinin kendilerine başvurduğunu dile getirirken zorunlu askerliğe ilişkin genel duruma dikkat çekiyor: “Türkiye’de askerlik yükümlüsü olmasına karşın çeşitli nedenlerle askere gitmeyen yüzbinlerce insan var.”

Ne olmuştu?

Vicdani Ret Derneği (VR-DER) tarafından 22 Kasım 2016’da kamuoyuyla paylaşılan bilgiye göre, zorunlu askerlik yapmak istemeyenlerin, yoklama kaçaklarının ve bakayaların çalıştıkları iş yerlerine Milli Savunma Bakanlığı tarafından tebligat gönderildiği ortaya çıktı.

Yoklama kaçaklarının ve bakayaların çalıştıkları iş yerlerine gönderilen Bakanlık tebligatlarında, söz konusu kişilerin kolluk kuvvetleri tarafından arandıkları vurgulanırken, iş yeri sahibinin söz konusu kişi /kişileri askerlik şubesine yönlendirmemesi halinde haklarında “asker kaçağı çalıştırmak” suçlamasıyla soruşturma başlatılacağı ve iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacakları ifade ediliyor.

Vicdani Ret Derneği, Askeri Ceza Kanunu’nun 75. maddesine dayanan 1945 tarihli uygulamanın bugüne kadar uygulanmadığını belirterek 400 bin kişinin etkileneceğine dikkat çekti.
(EKN)

Kaynak: Bianet

**

‘Asker kaçağı’ çalıştırına ceza uygulaması yargıya taşındı – Cumhuriyet

**

VR-DER: MSB, İşyerlerine Tebligat Gönderip, Zorla Asker Alımı Yapmaya Çalışıyor
vr-der-logo

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org