Şehir dışına taşınacak kışlaların yerine park değil, AVM ve plaza yapılacak

Başbakan Binali Yıldırım, “Bütün kışlaları kapatıyoruz, oralar piknik alanı olacak” demişti. Ancak, bakanlıkların ekonomi yönetiminin mali raporu askeri alanların akıbetinin ne olacağını ortaya koydu: “Gelir getirici” ticari işletme yani AVM, konut, plaza

Askeri alanlar piknik alanı değil AVM, konut, plaza olacak

09 Ağustos 2016
Kent merkezlerinde kalan tüm askeri alanların taşınacağının ve bu alanların piknik alanı olacağının ilan edilmesinin ardından bakanlıkların ekonomi yönetiminin mali raporu askeri alanların akıbetinin ne olacağını ortaya koydu: “Gelir getirici” ticari işletme yani AVM, konut, plaza

Darbe girişiminin ardından alınan askeri alanların şehir dışına taşınması kararı Binali Yıldırım tarafından “Bütün kışlaları kapatıyoruz, oralar piknik alanı olacak” şeklinde duyurulmuş, ardından herkesin aklına boşaltılan alanların ranta kurban edilme ihtimali gelmişti. Çok geçmeden askeri alanların ne olacağı sorusu bakanlıklara bağlı ekonomi yönetimi bölümü yanıt verdi: “Gelir getirici” ticari yönü öne çıkan projeler.

Askeri kışla ve tesislerin şehir dışına taşınmasına dönük çalışmalar kapsamında taşınmanın ve yeni tesislere yerleşmenin maliyeti hesaplandı. Habertürk’ün haberine göre Maliye, Milli Savunma ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının ortak çalışma yapacağı taşınmada ekonomi yönetiminin hazırladığı maliyet raporu da ortaya çıktı. Yalnızca 10 askeri tesisin taşınma bedelinin 2 milyar lirayı bulduğunu açıklayan ekonomi yönetimi, tabiki de “maliyetin bütçeye etkisini azaltacak çalışmalar da yapıyor.”

Çözüm: Askeri alanlara “gelir getirici” ticari işletme

Arazileri itibariyle kentlerin yeşil alanları olan kışlalar, Yıldırım ilk açıklamasında “piknik alanı olacak” dediğinde dahi meslek odaları, yaşam savunucuları alanların yapılaşmaya açılmasının tehlikesine dikkat çekmişti. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere kentlerin belediyelerin askeri alanlara yönelik imara açma, konut, ticari işletme vb. yapılar yapma gibi projelerinin olduğunu hatırlatmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal kışlaları için imar değişikliğini belediye meclisine getirmiş, iki kışla için 610 bin 402 metrekare inşaat alanı öngörülmüştü.

Askeri alanların imara açılması: Topbaş’ın aradığı, Gökçek’in beklediği fırsat

Ekonomi yönetimi yaptığı açıklamada 2 milyar liralık taşınma maliyetini karşılamak için boşaltılan askeri alanların konumu, büyüklüğü, trafiğe etkisi ve mevcut kullanım amacına göre nasıl değerlendirileceğinin belirleneceğini söyledi. Boşaltılan arazilerin tamamının piknik alanı olamayacağını da ifade eden birim; askeri lojmanların rezerv konut olarak kullanılabileceğini kentlerdeki sık yapılaşmayı seyreltmek için bu alanların kullanılabileceğini vurguladı. Birim ayrıca bina bulunan bu alanlara, gayrimenkul ve diğer ticari alanlar gibi projeler yapılarak taşınma masraflarının karşılanmasını önerdi.

Hangi askeri alan nereye?

İstanbul’da kapatılacak askeri tesislerin Çorlu ve Trakya’ya, Ankara’daki tesislerin de Polatlı’ya taşınacağı açıklandı. Bu kapsamda, Ankara’da Kazan’daki Akıncı Hava Üssü, Etimesgut’taki Güvercinlik Kara Havacılık Okulu ile Zırhlı Birlikler kapatılacak. Havacılık Okulu Isparta’ya taşınacak. Ankara Mamak’taki askeri tesisler de kapatılacaklar arasında yer alacak. İstanbul’da da Hasdal ve Maltepe’deki kışlalar kapatılacak. Yapılacak çalışmalara göre bu tesislerin sayısı artacak.

Sendika.Org

**

Askeri alanlarda ‘kentsel darbe’ riski

10.08.2016 16:01
BirGün Ankara
Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşaltılacak alanların imara açılması hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Askeri alanların yapılaşmaya açılmasına ve rant anlayışıyla hareket edilmesine tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kimse bilim dışında kafasına göre karar vermesin” dedi.

Kuleli’nin otel, Akıncılar Hava Üssü’nün piknik alanı yapılacağı açıklamalarına tepki gösteren Candan, “Askeri alanların yapılaşmaya açılmadan, bütüncül bir planlama üzerinden ele alınması gerekiyor. Bu yapıların farklı kullanımlarına dair konulara ortak akılla, halkın, STK’ların, idarelerin, yerel yönetimlerin ve meslek odalarının katılımıyla karar verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Bu bir kentsel darbedir”
Askeri alanların şehir dışına taşınmasının kentsel bir darbe olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini söyleyen Candan, bunun teknik bir planlama ve mimarlık, mühendislik işi olduğunu, konuya ilişkin bilgisi olmayanların bu süreçten ellerini çekmesi gerektiğini vurguladı. Candan, hükümetin bu alanlara önce piknik alanı yapma yaklaşımı içinde olduğunu ancak daha sonra büyük askeri alanları ekonomiye kazandırma yaklaşımı içine gireceğini belirtti.

“Cezalar mekanlara kesilmemeli”
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, askeri darbe girişimiyle cezaların alanlara kesilmemesi gerektiğini, bu bölgedeki askeri alanların değerinin yüksek ve iştah kabartıcı olduğunu belirterek bunun Ankara gibi büyük kentlerde fırsatçılık ihtimalini ortaya çıkarabileceğini söyledi.

“Ankara nefessiz kalır”
Askeri alanların ranta kurban gitmemesi gerektiğini ifade eden Candan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Akıncılar Hava Üssü’nün, Etimesgut Zırhlı Birlikleri’nin ve Mamak Askeri Muharebe Okulu’nun kent dışına taşınması durumunda çok ciddi yapılaşma tehdidi altında kalınacaktır. Yapılması gereken ise böyle bir durumda askeri alanların yeşil koridordaki işlevinin korunmasıdır. Özellikle Güvercinlik ve Etimesgut Hava Alanları’nın olduğu yerler, AOÇ’den Mili Savunma Bakanlığı’na verilmiş yerler olduğundan tekrar AOÇ’ye verilmesi gerekmektedir.”

BirGün

**

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentlerde boşaltılacak olan askeri alanların bazılarının kentsel dönüşümde kullanılabileceğini söyledi – SOL

**

İstanbul’un yüzde 10’u askeri alan – Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org