“Türkiye, ifade özgürlüğünü ve barışçıl toplanmayı suç saymak için terör tanımını çok geniş tutuyor”

ABD Dışişleri Bakanlığı 2020 Terörizm Raporu yayımlandı: “Türkiye, yabancı terörist savaşçılar için geçiş ülkesi”

17 Aralık 2021 Cuma
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 2020 yılına ait Terörizm Raporu’nu yayımladı. Her yıl yayımlanan ve ülkelerin tek tek incelendiği raporun Türkiye bölümünde Türkiye’nin birçok terör örgütü ile mücadele ettiği ve ülkenin yabancı terörist savaşçılar için bir kaynak ve geçiş ülkesi olduğu belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı 2020 Terörizm Raporu’nun Türkiye bölümünde, Türkiye’nin PKK, DHKP-C ve IŞİD dahil olmak üzere sınırları içinde ve dışında terör örgütlerini yenme çabalarını sürdürdüğü ifade ediliyor.

Raporda Türkiye’nin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu’nun ve Küresel Terörle Mücadele Forumu’nun bir parçası olduğu vurgulanırken, “Türkiye, hem Suriye ve Irak’ta savaşan IŞİD ve diğer terörist gruplara katılmak isteyen hem de bu ülkelerden ayrılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar için bir kaynak ve geçiş ülkesi. Türkiye İçişleri Bakanlığı, 2015’ten Aralık 2020’ye kadar terörle bağlantılı olduğundan şüphelenilen 8 bin 143 kişiyi sınır dışı etti ve 100 bin kişiye ülkeye giriş yasağı getirdi. Kamuya açık verilere göre 2020 sonuna kadar Türkiye, 2 bin 343 IŞİD destekçisi şüphelisini gözaltına aldı ve bunların 333’üne karşı yasal işlem başlattı” ifadelerine yer verildi.

Raporda YPG’ye ilişkin herhangi bir cümle bulunmuyor

Söz konusu raporda Türkiye’nin PKK ile mücadelesine, PKK’nın faaliyetlerine ve Türkiye’nin Kuzey Irak ve Suriye’de PKK’ya yönelik düzenlediği operasyonlara vurgu yapılıyor. Ancak Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olduğu gerekçesiyle terör örgütü olarak kabul ettiği YPG’ye ilişkin herhangi bir cümle geçmiyor.

PKK ile ilgili kısmın sonunda ise “PKK’yı desteklemek ve/veya PKK’ya yardım etmekle suçlanan politikacılar da dahil olmak üzere gazeteciler, insan hakları aktivistleri, avukatların siyasi saikli gözaltı ve tutuklamaları 2020’de de devam etti” deniliyor.

“FETÖ, ABD’de bir terör örgütü değil”

Raporun diğer bir kısmında da Türkiye’nin, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Fethullah Gülen ve hareketini “Fethullah Terör Örgütü (FETÖ)” olarak tanımladığı belirtiliyor ve Fethullah Gülen’den “kendi isteğiyle sürgünde bulunan din adamı ve siyasi figür” olarak bahsediliyor.

Raporda Türkiye ile ABD arasında uzun zamandır bir gerilim yaratan FETÖ’nün ABD’de bir terör örgütü olarak tanımlanmadığı vurgulanıyor ve “Türk hükümeti, Türk vatandaşlarının yanı sıra Türkiye’de ikamet eden yabancı vatandaşları – ABD’nin Türkiye Misyonu’nda yerel olarak çalışan personel de dahil olmak üzere – FETÖ veya terörle bağlantılı olduğu iddiasıyla, çoğu zaman boş deliller ve çok kısa bir yargı süreci sonrasında gözaltına almaya ve tutuklamaya devam ediyor. Hükümet, 2016’daki darbe girişiminden beri 125 binden fazla memuru kamu kurumlarındaki görevlerinden ihraç etti, 96 binden fazla vatandaşı tutukladı ve bin 500’den fazla STK’yı FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapattı” cümlelerine yer veriliyor.

Raporda, görevden ihraçların ve tutuklamaların 2020 yılında da devam ettiğinin ayrıca altı çiziliyor.

“Türkiye’de terör tanımı çok geniş”

Raporda, Türkiye’deki terör tanımının çok geniş olduğuna, hükümetin ifade özgürlüğünü ve barışçıl toplanmayı suç saymak için terörü düzenli olarak kullanmasına dikkat çekiliyor ve “anayasal düzene ve devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları içeren geniş bir terör tanımına sahip olduğuna” dikkat çekiliyor.

Terör tanımının ardından İçişleri Bakanlığı verilerine atıfta bulunularak 2020 yılının ilk yedi ayında 14 bin 186 sosyal medya hesabının incelendiği, 6 bin 743 sosyal medya kullanıcısının “terör propagandası yaptığı suçlamasıyla” soruşturmaya tabii tutulduğu olduğu bilgisine yer veriliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu raporunda Türkiye’nin Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyesi olduğu ve FATF ile 2019 yılında yapılan karşılıklı değerlendirmede tespit edilen eksikliklerin birçoğunu ele alan terörün finansmanı, kara para aklama ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin yeni bir yasa çıkardığı ifade ediliyor.

Dışişleri’nden yanıt: “Rapor eksik ve önyargılı”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2020 Yılı Terörizm Raporu hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin PKK, DHKP-C, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı mücadelesinin ve bu alanda uluslararası çabalara etkin katkılarının hakkaniyetle değerlendirilmediği; raporun bu konuda eksik ve önyargılı bir yaklaşımı yansıttığı görülmektedir” dedi.

Derleyen: Gökalp Badak

Kaynak: medyascope

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org