Neden 1 milyon kişi yaşının geçmesine rağmen askerliğe gitmedi? – Abdülhamit PEHLİVAN

Askerlik görevini yerine getirmeyen kişilerin sayısında ki bu artış, Askerlik şartlarının gözden geçirilmesi ve düzenlenmesiyle çözülebilecek bir sorun haline geldiğinin göstergesidir.

Askerlik sorunu; nerdesin asker!

18.11.2014 13:16:38
Uzunca bir süredir tartışılan ve son olarak da Akp Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık’ın dile getirdiği Bedelli Askerlik konusunu şaşkınlık ve heyecan içinde takip ediyorum. Öznür Çalık geçen gün yaptığı konuşmada “Gençlerimizin bu konuda çok yoğun talepleri var. Bedelli askerlik isteniyor. Bu konuda benim kanaatim de gençlerimizle beraber. Bedelli askerlik çıkmalı diye düşünüyorum.” dedi.

İşin beni şaşırtan ve heyecanlandıran kısımı tabi ki Sayın Çalık’ın açıklamaları değil. Bu ve bunun gibi yapılan tüm söylemlerde “Bedelli Askerlik” olayına askere gitmeyen insanların basit bir talebi gözüyle bakılmasıdır asıl şaşırtıcı olan. Son yapılan araştırma verilerine göre 30 yaş ve üstü 400 bin, 25 yaş ve üstü 1 milyon kişinin çıkacak uygulamadan faydalanacağı söyleniyor.

25 yaşın üzerinde 1 milyon kişi henüz askerlik yapmamışsa, sorun bugüne kadar yeterli sayıda bedelli askerlik çıkarılmamış olması değildir. Bu sebeple de bedelli çıkararak sorunun çözülemeyeceği gün gibi aşikar. Sorunun bedelli askerlik olduğunu düşünen bir çok anket firması çalışma yapmış. “Bedelli askerlik yasasını istiyor musunuz? Kaç yaşa kadar olsun? Ücreti nekadar olsun?” gibi sorular ile sorunun(!) ehemmiyetini ortaya koymuşlar. Gördüğünüz gibi anket firmalarının yaptığı araştırmalar karar organlarının işini bir hayli kolaylaştırıyor. Hatta bu araştırmaların sonucunda da bedelli askerlik çıkararak sorunu da çözebilirsiniz.

Mesele de tam olarak bu zaten!

Hiç bir kurum ve kişi, 25 yaşın üzerinde ki ‘Bedelli’ askerlik sorunsalı kaç yaş, ne kadar para yerine, “bu insanlar neden askerlik görevini icra etmemişler” diye sormakla çözülebilir, daha da doğrusu çözülmeye başlanabilir. Askerlik görevini yerine getirmeyen kişilerin sayısında ki bu artış, Askerlik şartlarının gözden geçirilmesi ve düzenlenmesiyle çözülebilecek bir sorun haline geldiğinin göstergesidir.

Anayasa’nın 72. Maddesi; Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getireleceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.

Yukarıda açık şekilde sorunun çözümünün nasıl olacağı yazılmıştır. “Ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.” Kişilerin içinde bulunduğu durumlar incelenerek gitmeme sebepleri araştırılmalı. Akademik kaygı mı? Evli ve/veya çocuğu olması mı? İş yerini bırakmak istemiyor mu? Anne ve baba gibi bakmakla yükümlü olduğu kişiler mi? İnanç ve görüşlerinden dolayı mı? Hangisi yada hangileri ise bu doğrultuda çözümler üretilip kanunlaştırılmalıdır. Tabi hepsinden önce bu sorun çözülmek istenmeli. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda insanların neden askerlik görevini yapamadıklarını ve yapmak istemediklerini analiz ettikten sonra bu doğrultuda çözümler üretilmelidir.

Tüm bu bahsettiğim sorun ve çözüm arayışının doğrultusunda “Bedelli Askerlik” sorunun kesin çözümü değil ancak çözüm yollarından birisi olabilir. Bu da devlete fiziki olarak değil maddi olarak hizmet hususunu kapsar. Bunun gibi çözüm yollarının açılması için meclisin bir an önce sorunun özüne yönelmesi lazım. Bizlerin üzerine düşen görev ise bedelli askerlik sorunu değil ‘Askerlik sorunu’ üzerine kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlamaktır.

Sorun askerlik değil sadece bedelli istiyoruz diyenlerden iseniz, işinize yarayacak bir kaç bilgi;

Bedelli askerlik yasasını desteklermisiniz sorusuna %65,2 Evet,
Evet diyenlerin %64‘ü 25 yaş ve üstünü kapsasın,
Bedel ne kadar olmalıdır sorusuna %59,1 15 Bin TL demiştir.

Yaklaşan seçimlerde asker kaçağı olduğu için oy kullanamayacak kişilerinin %66,2‘si Siyasi tercihini AKP’den yana kullanacağını söylemiş.

Abdülhamit PEHLİVAN
Tecilli Vatandaş
http://www.hamitpehlivan.com


http://blog.radikal.com.tr/politika/askerlik-sorunu-nerdesin-asker-79590

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org