Vicdani ret KKTC Meclis gündemine taşındı

Meclis Genel Kurulu’nda Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) bütçesi görüşülürken muhalefet milletvekilleri vicdani ret konusunu gündeme taşıdı.

Vicdani ret Meclis gündemine taşındı

15-12-2023
Meclis Genel Kurulu’nda Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) bütçesi oy birliğiyle onaylanırken, muhalefet milletvekilleri vicdani ret konusunu gündeme taşıdı.

Meclis Genel Kurulu’nda 4 milyar 240 milyon TL’lik Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) bütçesi oy birliği ile onaylandı.

Meclis Genel Kurulu’nda GKK bütçesi görüşülürken ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Fazilet Özdenefe, vicdani ret hakkının mevzuatta olmamasını eleştirerek, bu eksikliğin uluslararası normlara aykırı olduğunu belirtti. Askerlik hizmetine alternatif uygulamalara vurgu yapan Özdenefe, Anayasa yorumlanırken uluslararası anlaşmaların dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Özdenefe, Kıbrıs’ın kuzeyindeki vicdani ret kararlarına dikkat çekti ve konunun Meclis tarafından ele alınması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, bedelli askerlik düzenlemelerine değinen Özdenefe, gençlerin bu haklarından yeterince yararlanamadığını söyledi. Askeri suç ve cezalar yasasının güncellenmesi çağrısında bulunan Özdenefe, düşünce ve ifade özgürlüğünde geri kalındığını belirterek, önceki hükümetin yaptığı yasa çalışmasının tekrar ele alınması gerektiğini kaydetti.

DERYA: “GENÇLERİN YÜZDE 70’İ ÜLKEYİ TERK EDECEK MİSİNİZ?” SORUSUNA ‘EVET’ DEDİ”
Bütçe üzerine söz alan CTP Milletvekili Doğuş Derya ise, vicdani rettin dünyadaki tarihsel gelişiminden bahsetti ve temel insan hakları temelinde ele alınması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’nde ve Kıbrıs’ın güneyinde vicdani rettin bir hak olarak tanındığına işaret eden Derya, bu konuda güneydeki mevzuattan, muafiyetlerden ve vicdani ret kriterlerinden bahsetti.

Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani retçilere de değinen Derya, vicdani ret konusunda bir düzenleme yapılıp gençlerin askeri mahkemelerde sürünmesinin önüne geçilmesini istedi. Derya, bunun bir insan hakkı olarak tanınması ve vicdani rettin kriterlerinin belirlenmesinin mümkün olduğunu da kaydetti.

4’lü hükümet döneminde konuyla ilgili yasada yol kat edildiğini ancak hükümet bozulduktan sonra kadük olduğunu anlatan Derya, 2022’nin aralık ayında yapılan bir araştırmaya katılan gençlerin yüzde 70’inin “ülkeyi terk edecek misiniz?” sorusuna “evet” yanıtını verdiğini de belirtti.

SOLYALI: “ERKEN ZAMANDA ELE ALINMALI”
CTP Milletvekili Ürün Solyalı da konuşmasında, Kıbrıs’ta ateşkes koşulları olduğunu belirterek, askerlik konusunun ülkenin gerçekleri çerçevesinde ele alınmasının önemine değindi. Askerliğin önemli bir göç ve ciddi bir nitelikli çalışan kaybı nedeni olduğunu anlatan Solyalı, bu konunun erken zamanda tüm paydaşlarla ele alınmasının önemine vurgu yaptı.
Vicdani ret hakkının da Askerlik Yasası’na adapte edilmesi gerektiğini kaydeden Solyalı, Bedelli Askerlik Yasası’nın da gündemde olduğunu söyleyerek, “Onu tartışırken bunları da o çalışma ortamına koyabilir miyiz?” diye sordu.

Kaynak: Bugün Kıbrıs

**

HP, vicdani ret konusunda AİHM içtihatlarına paralel yasal düzenleme yapılmasını istedi


BATUHAN BORAKAN 15.12.2023
Halkın Partisi, vicdani ret konusunda dünyadaki düzenlemelere ve özellikle AİHM içtihadına paralel bir yasal düzenleme yapılması gerektiği düşüncesini paylaştı.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın, Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcileriyle görüşmesi sonrası partiden yapılan açıklamada, ülkede bedelli askerlikle ilgili düzenleme varken vicdani retle ilgili bir düzenleme olmadığı kaydedildi.

“Yani bireylerin iradesi, maddi gücü ve diğer şartlar dikkate alınarak bazı kişiler askere gitmeden bu yükümlülüğünü yerine getirmiş kabul edilirken, bireylerin vicdanına dayalı olarak askere gitmeme iradesi, isteği yok sayılıyor.” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Oysa yasa ile düzenlenecek belirli şartları yerine getirecek bireyler için, herhangi bir istismara imkan vermeyecek şekilde vicdani ret hakkının düzenlenmesi ve bu durumdaki bireylerin askere gitmek yerine başka kamu görevlerini yapmaları mümkündür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından geliştirilen içtihat da bu konuda destekleyici niteliktedir ve belirli koşullarda vicdani ret bir hak olarak kabul görmektedir.

Görevde olduğumuz dönemde vicdani ret konusunda yasal bir düzenleme yapılması için bir taslak üzerinde çalışmış, bunu Bakanlar Kurulu’ndan geçirmiş ve Meclis’e göndermiştik. Daha sonra Meclis komitelerinde bu konuda belirli bir noktaya da gelinmişti. Biz Halkın Partisi olarak bu konuda dünyadaki düzenlemelere (özellikle AİHM içtihadına) paralel bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve bunu destekliyoruz. Bugün bu sebeple bazı gençler yargılama süreçlerine tabi olmakta ve sıkıntı yaşamaktadırlar. Mahkemelerimiz ise yasal düzenleme ihtiyacına ve bu konuda görevin yasamada olduğuna dikkat çekmektedirler.”

Açıklamada, yasal düzenleme eksikliği nedeniyle mağduru olanları temsilen Vicdani Ret İnisiyatifi yetkilileriyle görüşerek bilgi alındığı kaydedildi ve ziyaret için teşekkür edilerek “Bu konuda daha medeni yaklaşımlara ihtiyacımız olduğu kesin.” denildi.

Kaynak: Bağımsız Gazete

**

TDP, Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcilerini kabul etti: Yüzde yüz arkanızda ve yanınızdayız


22 Aralık 2023
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) yetkilileri, Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcilerini kabul etti, mücadeleye destek belirten Genel Başkan Mine Atlı ve Nevzat Özkunt, konuyla ilgili Mahkeme’nin de işaret ettiği yasa çalışmasının yapılması için Meclis’i işaret etti

Atlı: Biz parti olarak yüzde yüz arkanızda ve yanınızdayız
TDP Genel Merkez’de yapılan görüşmede konuşan Genel Başkan Mine Atlı, vicdani ret kararını açıklayan ve seferberlik çağrısına uymadığı için yargılanan Mustafa Hürben’i cesaretinden dolayı tebrik etti ve “Biz parti olarak yüzde yüz arkanızda ve yanınızdayız” dedi.

“Bize göre vicdani ret bir insan hakkıdır” diyen Mine Atlı, dünyanın birçok ülkesinde bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler bulunduğunu, bu kararı alanlara farklı alanlarda topluma hizmet görevi verildiğini söyledi.
Mine Atlı, “Bu bizde de geçerli olabilir. 2024 yılına geliyoruz ve bu konunun hala gündemde olması bile absürt. Sizin gibi düşünen kişilerin hala Mahkeme koridorlarında bu konuyla ilgili sürünmesi kabul edilemez. Meclis’teki arkadaşların da yasa konusunda harekete geçmesi lazım ancak müthiş bir irade eksikliği görüyoruz” dedi.

Özkunt: Her türlü platformda mücadelenize destek vereceğiz
Görüşmede konuşan bir diğer isim Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Özkunt oldu. Özkunt, vicdani ret kararının bir hak olduğunu hem bireysel hem de parti olarak yıllardır savunduklarını ve TDP’nin diğer tüm özgürlükler kapsamının içinde vicdani ret hakkının da tanımlaması olduğunu kaydetti.

Özkunt, “Bunun bir insan hakkı olduğunu teslim ediyoruz ve destekliyoruz. Yasal düzenlemelerin Meclis’te yapılması gerekiyor. Her türlü platformda mücadelenize destek vereceğiz” dedi.

Kanatlı: “Yasal düzenleme yapmak Anayasa’ya aykırılık içerir mi?” tartışması da bitti
Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcilerinden Murat Kanatlı da bu konunun ilk zamanlarda Anayasa’da “zorunlu askerlik” maddesi bulunmasından dolayı “Yasal düzenleme yapmak Anayasa’ya aykırılık içerir mi?” şeklinde tartışıldığını hatırlattı ancak bu tartışmanın da kendisinin davasında verilen kararla son bulduğunu belirtti.

Kanatlı, “Benim davamda Anayasa Mahkemesi AİHM kararlarını okuduğunu, bunların aynen bizim Anayasa’mızdaki düşünce ve ifade özgürlüğünü kapsadığı belirtildi ve bu kapsamın vicdani reddi de içine alacak kadar geniş olduğu kaydedildi. Mustafa’nın davasında da Yargıç yine önceki Mahkeme kararlarına atıfta bulundu ve yasa değişmediği sürece bunun suç olacağını söyledi ve Meclis’i işaret etti” dedi.

Kanatlı, Meclis’in bir an önce yasal düzenleme için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

TDP Basın Bürosu

Kaynak: Özgür Gazete

**

İnsan Hakları Platformu, Vicdani Ret İnisiyatifi ile görüştü


21 Aralık 2023
İnsan Hakları Platformu, Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcileri ile görüşerek, vicdani reddini açıklayan Mustafa Hürben’in dava süreci hakkında bilgi aldı

İHP: Yasal düzenlemeler yapılmazsa Mustafa da hapse girebilir
Geçtiğimiz haftalarda Vicdani Rettini açıklayan ve seferberliğe gitmeyi reddettiği için yargılanan Vicdani Retçi Mustafa Hürben’in dava sürecinin takipçisi olan İnsan Hakları Platformu, fikir ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının kabul edilemez olduğunu ve vicdani rettin bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Geçmişte de vicdani rettini açıklayan kişilerin hapse atıldıklarını ve bu durumun endişe verici olduğunu gerekli yasal düzenlemenin biran önce yapılmazsa 18 Ocak’ta Mustafa’nın da hapse girebileceğini söyleyen temsilciler, ivedilikle Vicdani Ret Hakkı’nın yasallaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

“Sorumluluk yasa yapıcılarda”
Toplantıda ayrıca daha önce hapse atılan Vicdani Retçi Murat Kanatlı, Haluk Selam Tufanlı ve Halil Karapaşaoğlu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açtıkları davalar olduğunu ve dolayısıyla da süreçlerinin askıda olduğu belirtildi.

Son olarak da Mustafa Hürben’in 14 Aralık 2023’de Askeri Mahkeme’de görülen davasında da Anayasa Mahkemesi kararlarından da anlaşılacağı gibi sorumluluğun yasa yapıcılarda olduğu ve bu yapılmadığı sürece vicdani retçilerin hapse atılma tehlikesinin süreceği vurgulandı.

Bir sonraki davanın 18 Ocak 2023 saat 13:00’de Askeri Mahkeme’de gerçekleşeceğini vurgulayan İnsan Hakları Platformu, insan hakları ve özgürlüklerini savunan herkesi Mustafa Hürben ile dayanışmaya ve Vicdani Ret Hakkı’nın bir insan hakkı olduğunu haykırmaya davet etti.

Kaynak: Özgür Gazete

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org