Vicdani retçiler kaç yaşında olursa olsun cezalandırılmaya devam ediliyor. Vicdani retçi Ziya Gökalp Türkeş, Mersin 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nce “Askeri Ceza Kanununa Muhalefet” suçlamasıyla 10 ay cezaya çarptırıldı. Türkeş hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
68 yaşındaki Ziya Gökalp Türkeş vicdani ret hakkını kullanmak istediğini mahkeme bildirmiş ve avukatı Gökhan Soysal vicdani ret hakkının görmezden gelinerek kanun düzenlendiğini belirterek anayasaya aykırılık itirazında bulunmuştu. Av. Gökhan Soysal ayrıca savunmasında 68 yaşını geçen müvekkilinin askerliğe elverişli olmadığının açık olduğunu, atılı suçun oluşamayacağını belirtmiş ve ayrıca atılı suçun zamanaşımına uğradığını açıklamıştır. Soysal daha sonra AİHM, AYM, Yargıtay kararlarını sunarak vicdani reddin uluslararası insan hakları sözleşmelerince tanınmış bir hak olduğunu ve TC Devleti’nin bu kararları dikkate alarak karar vermesi gerektiğini vurguladı ve beraat verilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca Soysal AİHM’e gitmeye gerek kalmadan beraat verilmesi gerektiğini ifade etti.
Ancak Mersin 3. Asliye Ceza Mahkemesince savunmada belirtilen hususlarda karşı bir gerekçe göstermeden “Askeri Ceza Kanununa Muhalefet” suçlamasıyla 10 ay cezaya çarptırıldı. Türkeş hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması karar verildi.
Av. Gökhan Soysal, kararı istinaf ettiklerini belirtti.