BM: Savaş ve şiddet nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 80 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından 20 Haziran Mülteciler Günü öncesinde yayınlanan yıllık raporda geçen yıl 11 milyon kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı açıklandı.

80 milyon kişi zorla yerinden edildi

Haziran 18, 2020
BM, dünya genelinde evini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının son 10 yılda ikiye katlandığını ve 2019 yılında 11 milyon kişinin şiddet olayları nedeniyle yerinden edildiğini açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) çatışmalar, katliamlar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yaklaşık 80 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından 20 Haziran Mülteciler Günü öncesinde yayınlanan yıllık raporda geçen yıl 11 milyon kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı ve bu rakamın son 10 yıldaki toplam rakamı 2 katına çıkarttığı belirtildi.

Yerinden edilen kişi sayısı 2010 yılında 41.1 milyon iken bu rakam 2020 yılında 80 milyona yükseldi.

Raporda zorla yerinden edilen yaklaşık 80 milyon kişiden 26 milyonunun mülteci konumuna düştüğü, 4.2 milyon kişinin de iltica aradığı açıklandı. Yerinden edilen insanlardan 45.7 milyonunun da ülke içi göçe zorlandığı ve evlerini terk etmek zorunda kaldıkları ifade edildi.

UNHCR, yerinden edilen insanların sayısındaki artıştan endişe duyduğunu söyleyerek, bu artışın Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sahra Bölgesi, Yemen ve yerinden edilen insanların 6’da birinin bulunduğu Suriye’deki çatışmalardan kaynaklandığını açıkladı.

2019 yılının değerlendirildiği raporda ilk kez Venezuela’daki gelişmeler de ele alındı. Raporda ülkede giderek bozulan ekonomik durumun yanı sıra, bir çok kişinin yaşadığı yeri terk ederek Latin Amerika ve Karayipler’in diğer bölgelerine gittikleri açıklandı.

Ayrıca Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen mülteci sayısının 3.6 milyon olduğu ve Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar’ın dünyadaki mültecilerin 3’te 2’sini oluşturduğu belirtildi.

BM, koronavirüs salgınıyla birlikte mültecilerin ve yerinden edilmiş insanların zorluklarının daha da arttığını açıklarken, bu insanların yüzde 70’inin gerekli gıdalara erişemediği kaydedildi.

Kaynak: Yeni Yaşam

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org