Çin Füzesinde karar seçim sonrasına kaldı

İç politikada yaşanan “rüşvet ve yolsuzluk” tartışmaları nedeniyle yıpranan hükümetin, füze ihalesinin sözleşme görüşmelerini üç ay uzatarak dışpolitikada yeni polemik konularından kaçındığı öne sürüldü.

Füze ‘sandığa’ kilitlendi

Füze ihalesinde karar 30 Mart seçimleri sonrasına kaldı
Barkın Şık / Cumhuriyet
Yayınlanma tarihi: 29 Ocak 2014 Çarşamba

“Uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi” ihalesinde Çin ile sözleşme görüşmelerine başlaması nedeniyle ABD ve NATO üyesi ülkelerin tepkisi ile karşılaşan Türkiye, sürpriz bir sondakika gelişmesine imza attı. 31 Ocak’ta karar çıkması beklenen ihale için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) 3 ay uzatma yoluna gitti. SSM, ihalede Çin’in ardından yer alan Fransa – İtalya konsorsiyumu ile ABD’ye “tekliflerinizi 31 Nisan’a kadar koruyun” şeklinde talepte bulundu. Savunma kaynakları, ihaledeki kararın en erken 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından çıkmasının beklendiğini bildirdi. Füze savunma sistemi ihalesini 3,44 milyar dolara alan Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait CPMIEC firması yetkililerinin Ankara’daki görüşmelerini sürdürdükleri öğrenildi.

ABD ile Fransa – İtalya konsorsiyumunun fiyat teklifinin Çin ile sözleşme görüşmeleri sürerken geçerliliğini korumasının daha fazla bilgi paylaşımı ve ortak üretim konularında Türkiye’nin elini güçlendirmesi için istendiği bildirildi.

Çinle görüşmeler sürüyor
Füze savunma sistemi ihalesini 3,44 milyar dolara Çin Halk Cumhuriyeti’nden CPMIEC firmasına veren Türkiye’nin, bu ülkeyle yürüttüğü görüşmelerde şu ana kadar herhangi ciddi bir pürüz yaşamadığı bildirildi. Kaynaklar, Çin’in en düşük fiyat teklifini verirken, Roketsan ve Aselsan’a yüzde 30 iş payı taahhüdünde bulunduğunu kaydetti. İhaleye katılan diğer firmaların yüksek fiyatın yanısıra, yerli katkı payına ve teknoloji transferine sıcak bakmaması nedeniyle ihaleyi kaybettiklerinin altı çizildi. İhalede, “En kısa sürede teslimat” ve “En yüksek yerli katkı payı” taahhütlerinde bulunan Çin ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri arasında görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

‘Yeni polemik istenmedi’
Çin ile sözleşme görüşmeleri sonucunda anlaşmaya varılamaması durumunda ikinci sırada bulunan Eurosam (Fransa-İtalya ortaklığının) ile onunla da görüşmelerin başarıyla sonuçlandırılamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanacak. Karara tepkili ABD ve NATO, Türkiye’nin bu kararından vazgeçmesi için yoğun lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Ancak kaynaklar, şu anda Türkiye’nin kararında geri adım atmasıyla ilgili bir gelişmenin olmadığını vurguladı. İç politikada yaşanan “rüşvet ve yolsuzluk” tartışmaları nedeniyle yıpranan hükümetin, füze ihalesinin sözleşme görüşmelerini üç ay uzatarak dışpolitikada yeni polemik konularından kaçındığı öne sürüldü.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr

Daha fazla bilgi için:

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org