Derneklere, İçişleri Bakanlığı’na kayyım atama yetkisi getiren kanun teklifine STK’ler tepki gösterdi

TBMM Adalet Komisyonunda görüşülerek TBMM Genel Kuruluna sevk edilen teklifin aynen yasalaşması durumunda, başta insan hakları, kadın hakları, LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfların tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak.

STK’lerden kayyım ve kısıtlama içeren teklife tepki: Anayasaya ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı

Dernek ve vakıf faaliyetlerine kısıtlama getiren ve İçişleri Bakanlığı’na kayyım atama yetkisi getiren kanun teklifine STK’ler tepki gösterdi: “Dernek ve vakıfların tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte ‘hızlı kapatma’ prosedürü yaratılmış olacaktır.”

22 Aralık Salı 2020
DUVAR – Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin 43 maddelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi bekleniyor.

2860 sayılı “Yardım Toplama Kanunu” kapsamında yeni düzenlemeler de getiren kanun teklifine göre, internet ortamında yardım kampanyası düzenlenmesi yeni esaslara bağlanırken, yasaya aykırı yardım toplamanın cezası 200 bin liraya kadar artırılıyor. Aynı zamanda dernek ve vakıf faaliyetlerine yönelik kısıtlamalar getirilirken, İçişleri Bakanlığı’na yöneticilerin görevden alınması ve yerlerine kayyım atanması yetkisi veriliyor.

Muhalefet partilerinin “dernek faaliyetlerinin kısıtlanması, yöneticilerinin görevden alınması ve yerlerine kayyım atanması” gibi maddelere tepki gösterdiği ve anayasaya aykırı olduğunu belirttiği kanun teklifine sivil toplum örgütleri de tepki gösterdi. Çok sayıda STK’nin öncülüğünde teklife karşı kampanya başlatılarak ortak açıklama yapıldı. https://siviltoplumsusturulamaz.org/ sitesinde yer alan ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi Anayasaya ve Örgütlenme Özgürlüğüne Aykırıdır!’ başlıklı açıklamada şöyle denildi:

‘AMACI VE İSMİ İLİ HİÇ İLGİSİ OLMADIĞI HALDE…’
TBMM Adalet Komisyonunda görüşülerek TBMM Genel Kuruluna sevk edilen ve 6 kanunda değişiklik öngören 43 maddelik “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”, başta Anayasa olmak üzere bağlı olduğumuz uluslararası insan hakları sözleşmelerine ve edinilmiş müktesep haklara aykırıdır.

Teklifin amacı ve ismi ile hiç ilgisi olmadığı halde, Yardım Toplama ve Dernekler Kanunlarında yapılan değişiklikler ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmakta ve İçişleri Bakanlığının dernekler üzerindeki siyasi vesayetini sağlayacak yeni düzenlemeler içermektedir.

‘HIZLI KAPATMA PROSEDÜRÜ’
Teklifin aynen yasalaşması durumunda, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk-gençlik hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte “hızlı kapatma” prosedürü yaratılmış olacaktır.

Aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak ekte kapsamlı olarak temel itiraz sebeplerini belirttiğimiz tekliften dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesini, sosyal tarafların görüşleri alınmadan bu tarz tekliflerin yapılmamasını talep ediyoruz.

Kaynak: Gazete Duvar

Aralarında Vicdani Ret Derneği’nin de bulunduğu listeyi görmek için tıklayın.

**

TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin 43 maddelik kanun teklifine muhalefet şerh koydu:

CHP, “Dernekler, platform gibi hukuk sisteminde tanımlanmamış yapılarda örgütlenmeye teşvik edilecek” dedi. İYİ Parti, iktidarın muhalif her kesimi terörist olarak suçlamasının bu düzenlemeyi kötü niyetle kullanacağı endişelerini artığını belirtirken, HDP STK’lara dönük düzenlemeleri “İstibdat rejiminin göstergesidir” şeklinde değerlendirdi.- Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org