Militarizmle Nasıl Mücadele Edebiliriz? – Richard E. Rubenstein

Militarizm ile pratik etkileri arasındaki gerilim, insani hizmetlere yönelik toplam talep arttıkça artma eğilimindedir. Veya bunu biraz farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse, sadece askeri güvenliğe değil, insan güvenliğine yönelik ihtiyaçlar çoğaldıkça bu gerilim de artma eğilimindedir.

2 Ekim 2023
Herkes, Amerika Birleşik Devletleri’nin, bir trilyon dolara yaklaşan yıllık “savunma” bütçesiyle, sonraki 144 ülkenin silah bütçelerinin toplamından çok daha fazla olan, dünyanın önde gelen askeri gücü olduğunu biliyor.

ABD, 3,5 milyondan fazla aktif askeri ve sivil personel istihdam etmekte ve dünya çapında yaklaşık 80 ülkede 750’den fazla askeri üs bulundurmaktadır. Ülkenin en karlı ve en hızlı büyüyen imalat sektörü, 4 milyondan fazla işçiyi çalıştıran ve dünya silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan toplam silahların yaklaşık yüzde 40’ını sağlayan askeri-endüstriyel komplekstir. Nükleer silahların üretimi ve konuşlandırılmasında elbette ABD mutlak hakimdir.

Bütün bunlar ortak bilgidir. Ancak silah üretiminin ve savaş hazırlığının kalbinde militarizm hakkında neredeyse hiçbir tartışma yok. Yalnızca bir avuç kişi ve kuruluş, askeri bütçenin büyüklüğü, askeri değerlere neredeyse tapınma ve hem liberal hem de muhafazakar rejimlerin saldırganlığı konusunda endişeleniyor ve tedirgin oluyor. Vietnam fiyaskosu veya Irak’ın işgali gibi bir kriz olmadığında, onların görüşleri düşmanca veya kayıtsız medya kuruluşları ve siyasi güçler tarafından marjinalleştirilme ve görmezden gelinme eğilimindedir.

Militarizmin eleştiriye karşı göreceli bağışıklığının bir nedeni, Amerikan toplumunda askeri yanlısı kurumların ve düşünce tarzlarının olağanüstü kültürel gücüdür. Bazı analistlerin “sıradan militarizm” olarak adlandırdığı şey her yerde mevcuttur, öyle ki neredeyse görünmez hale gelir, solunan havanın bir parçası haline gelir. Bu terim, silahlı kuvvet kullanımının, kişiliğimizin ve kolektif kimliğimizin bir parçasını oluşturduğu yarı bilinçli olarak kabul edilen kalın bir günlük varsayımlar, gelenekler, ritüeller ve duygular ağı tarafından meşrulaştırıldığı veya teşvik edildiği yollara işaret etmektedir.

Sıradan militarizmin bir örneği, spor yarışmalarından savaş gazilerini ve ölen askerleri yüceltmek için tasarlanan tatil kutlamalarına kadar Amerika’daki birçok halka açık etkinlikte kendini gösteren askeri personele ve sembollere yönelik ritüelleştirilmiş saygıdır. Spor etkinliklerinde, üniformalı askeri birimlerin İstiklal Marşı’nın söylenmesinden önce resmi olarak “renklerini sunmaları” (Amerikan bayrağıyla geçit töreni) bir gelenek haline geldi. Geri dönen gaziler rutin olarak beyzbol maçlarında kalabalığa tanıtılır ve hizmetleri için resmi olarak teşekkür edilirken, profesyonel futbolun Superbowl devre arasında askeri savaş uçakları tepeden uçar.

Sıradan militarizm aynı zamanda insan doğasının, toplumun ve tarihin tartışılmaz gerçekleri olarak kabul edilen, anlatılar ve görüntüler aracılığıyla duygulara bağlanan fikirleri de ifade eder. Tipik bir örnek, şeytani saldırganların yalnızca şiddet tehditleriyle caydırılabileceği ve eğer caydırıcılık başarısız olursa onlara silahlı güçle direnilmesi ve yenilgiye uğratılması gerektiği fikridir. Bu tür kavramlar tartışılacak veya değerlendirilecek konular olarak geliştirilmemiştir ancak açık olduğu varsayılmaktadır; yani Amerikan sivil dininin dogmaları olarak sunulurlar. Filmlerden ve televizyon programlarından pek çok destekleyici hikaye var. Kendi çocukluğumdan canlı bir şekilde hatırladığım şeylerden biri, Soğuk Savaş tarafından şekillendirilen, patolojik olarak saldırgan kanun kaçağını şeytanlaştıran, cesurca şiddete başvuran kahramanı kutsayan “Yüksek Öğlen” (1952) filmidir. ve kahramanın duygusal bir pasifist olan nişanlısını ve korkak kasaba halkını suçluyor. Filmin benim gibi ergenlik çağındaki çocuklar için açıkça anlaşılan temel mesajları şuydu: Düşmanlar düzeltilemez, görev aşka galip gelir, korkaklık günahların günahıdır ve korkak olarak ölmek istemeyenlerin görevi düşmanla silahla yüzleşmektir.

Bu kısa tartışmadan, kültürün insanların zihinlerini ve duygularını şekillendirme gücü göz önüne alındığında, sıradan militarizmle mücadelenin imkansız olduğu sonucuna varılabilir. Ancak fikirler ve duygular, bağlantılı ya da yatırımlı olsalar bile tek başına ayakta duramazlar; hem maddi hem de ideal bir temele sahip olan ve kültürel ürünlerin meşruiyet sağlamak için kullanıldığı organize sistemlerle yakından ilişkilidirler. Fikirler ve tutumlar bir yana, “militarizm” silah altındaki milyonlarca erkek ve kadını kapsamaktadır; maaşlarını ve mevcut bakım ve ömür boyu bakım masraflarını ödeyen vergi mükellefleri; silah ve askeriyeyle ilgili diğer ürünleri üreten şirketler; bu üretimin finansmanına yardım eden ve askeri ihtiyaçların karşılanması amacıyla sosyal yardım programları olmadan hareket eden vatandaşlar; askeri üsler ve endüstriler arayan ve savaşa “hazırlık”ı savunan politikacılar; aynı politikacıların seçim kampanyalarını finanse eden silah üreticileri ve satıcıları; ve dahası.

Bu örneklerin de açıkça gösterdiği gibi, ordunun ve onun sanayi kompleksinin toplum üzerinde, militarist inanç veya tutumlar nedeniyle kaybolmayan veya yarı bilinçli hale gelmeyen etkileri vardır. Tam tersine, bir ideoloji olarak militarizm ile pratik etkileri arasındaki gerilim, insani hizmetlere yönelik toplam talep arttıkça artma eğilimindedir. Veya bunu biraz farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse, sadece askeri güvenliğe değil, insan güvenliğine yönelik ihtiyaçlar çoğaldıkça bu gerilim de artma eğilimindedir. Şu anda ABD sistemi (aynı zamanda diğer gelişmiş endüstriyel sistemler) üç kaynaktan çarpıcı biçimde artan baskı altındadır: jeopolitik, çevresel ve sosyoekonomik. Aşağıdaki zorlukların her biri, Amerikalıların açıkça ideolojik veya “sıradan” bir şekilde militarist bir duruş sürdürmelerini zorlaştırıyor:

Jeopolitik: ABD militarizminin yalnızca ulusal değil emperyal olduğu da bir süredir kabul ediliyor. İkinci Dünya Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyanın tek süper gücü olmasıyla sona erdi; bu, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve 1990’ların başında Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle de doğrulandı. Ancak, maliyetli, sonuçsuz veya kaybedilen savaşlarla damgalanan kırk yıllık küresel hakimiyetin ardından, Amerikan imparatorluğu artık çok kutuplu bir dünyayı yaratan bir dizi faktörle karşı karşıya. ABD ile Çin ve Rusya gibi ilan edilen “düşmanlar” arasındaki gerilim arttıkça militarist sesler daha da yükseliyor ve daha ısrarcı oluyor. Ancak daha fazla askeri maceraya karşı muhalefet hem özgürlükçü Sağda hem de ilerici Solda da yoğunlaşıyor. Bu, militarizmi daha az “sıradan” hale getirme ve daha önce tabu kabul edilen konuların tartışılmasına kapı açma etkisine sahiptir.

Çevre: Diğer birçok ülkede olduğu gibi ABD’de de insan güvenliğine yönelik en büyük tehditler askeri değil çevreseldir. Bunlar arasında yangınlar, seller, fırtınalar, kuraklıklar ve insan kaynaklı iklim değişikliğiyle bağlantılı diğer “doğal afetler”, COVİD-19 salgını gibi salgınlar ve atmosferimizin, ormanlarımızın, okyanuslarımızın ve su yollarımızın endüstriyel kirliliğinin sonuçları yer alıyor. Bu tür sorunlarla başa çıkmak, neredeyse kesin olarak mevcut askeri harcama seviyelerini azaltacak büyük miktarda finansman gerektirecektir. Aynı zamanda yeni kolektif sivil eylem biçimlerinin geliştirilmesini de gerektirecektir. Ancak bu yeni gerçekliklerin nüfusun geniş kesimleri üzerindeki asıl etkisi, onların hayatlarını, özgürlüklerini ve mutluluklarını tehdit eden “düşmanın” megaloman bir Büyük Güç veya Diktatör değil, istismar edilmiş doğa ve doğanın bir karışımı olduğunu açıkça ortaya koymak olacaktır. işlevsiz hükümet.

Sosyoekonomi: Ayrıcalıklı ve daha az ayrıcalıklı sınıflar arasında gelir, servet ve toplumsal güç açısından büyük farklılıklara yol açan bir toplumsal eşitsizlik krizi, ABD de dahil olmak üzere pek çok gelişmiş sanayi ülkesinde siyaseti zaten istikrarsızlaştırıyor. Süper kârlı şirketlerin yüksek teknolojili üretim yöntemlerini kullanması, bu krizi hafifletmek değil, yoğunlaştırmaktır. Çürümüş bir altyapıyı yeniden inşa etmek, sivil istihdam yaratmak ve kolektif ekonomik planlamayı teşvik etmek için askeri-endüstriyel üretimi barış zamanı kullanımlarına dönüştürmek gerekli olacaktır. Tekrar ediyorum, çözüm gerektiren gerçek toplumsal sorunlarla karşı karşıya kaldığımızda militarizm, uğursuz ya da itibarsız bir ideolojiden çok, ilgisiz bir dikkat dağıtıcı olarak karşımıza çıkıyor.

Bu nedenlerden dolayı, zamanla ABD’de ve diğer yerlerde militarist değer ve uygulamaların hegemonyasına meydan okuyan halk hareketlerinin büyümesini görmeyi bekleyebiliriz. Ancak şu anda barış savunucuları bu süreçte yaratıcı bir rol oynayabilir. Code Pink, World Beyond War, TRANSCEND ve Campaign for Peace, Silahsızlanma ve Ortak Güvenlik gibi örgütlere, şiddete başvurma ihtiyacı gibi yerleşik dogmalara meydan okuyan halka açık gösteriler ve tartışmalara katılarak militarizmi “sıradan” kılan tabuları parçalayabilirler. Rusya’ya karşı “zafer” elde etmek için Ukrayna rejiminin silahlandırılması gibi caydırıcılık ve politikalar. Üniversitelerde dersler düzenleyebilir, toplumsal örgütlerde, sendikalarda diyaloglar düzenleyebilirler. ve ortak güvenliğe yönelik gerçek zorlukları ve askeri hazırlıkların ve faaliyetlerin fahiş maliyetlerini ortaya çıkaran kiliseler. Ayrıca iş arkadaşları, arkadaşları ve akrabalarıyla uzun zamandır askeri faaliyetlerle ilişkilendirilen cesaret, yoldaşlık ve fedakarlık gibi erdemleri militarize edilmiş bir imparatorluğun acımasız, kendi kendini yok eden uygulamalarından ayırmanın gerekliliği hakkında konuşabilirler.

ABD’yi ve dünyayı militarizmden kurtarmak şüphesiz zaman alacak. Ama olacak. Ve bilge Hillel’in sorduğu gibi, “Şimdi değilse ne zaman?”

Richard E. Rubenstein
Richard E. Rubenstein, TRANSCEND Barış Geliştirme Ortamı Ağı’nın bir üyesidir ve George Mason Üniversitesi Jimmy ve Rosalyn Carter Barış ve Çatışma Çözümü Merkezi’nde çatışma çözümü ve halkla ilişkiler profesörüdür. Harvard College, Oxford Üniversitesi (Rhodes Scholar) ve Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan Rubenstein, şiddet içeren sosyal çatışmaların analizi ve çözümü üzerine dokuz kitabın yazarıdır. En son kitabı Yapısal Çatışmaların Çözümü: Şiddetli Sistemler Nasıl Dönüştürülebilir (Routledge, 2017). 2020 sonbaharında yayınlanacak olan kitabı, Korona Sonrası Çatışmalar: Yeni Mücadele Kaynakları ve Barış Fırsatları’dır.

Kaynak: eurasia review

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org