EMEP: Komisyonda vicdani retçiler de dinlensin
Emek Partisi, ‘Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nda vicdani retçilerin de dinlenmesi amacıyla Meclis Başkanlığı’na ek liste sundu.
Emek Partisi (EMEP) 15 Ağustos’ta Meclis Başkanlığı’na sunduğu; emek, barış, demokrasi güçlerinden, insan hakları örgütlerinden, barolardan, hukukçulardan, basın örgütlerinden, kadın ve LGBTİ örgütlerinden, akademisyenlerden oluşan geniş ve kapsayıcı listeye ek olarak, vicdani retçilerin de komisyona davet edilmesi için ek bir liste verdi.
Emek Partisi İstanbul Milletvekili ve Komisyon Üyesi İskender Bayhan imzası ile verilen ek listede, toplumsal yüzleşmenin derinleştirilmesi ve farklı kimlik ile inançlara yönelik hak ihlallerinin görünür kılınması amacıyla yürütülen çalışmalar sırasında vicdani retçilerin de komisyonda dinlenmesi istendi.
Emek Partisi’nin dinlenmesini önerdiği vicdani ret hareketi içinde yer alan isimler ise Şendoğan Yazıcı ve Yavuz Atan oldu.
‘Toplumsal yüzleşmeye katkı sunacak’
Zorunlu askerlik hizmetini ahlaki, dini, felsefi, politik veya vicdani gerekçelerle reddeden bireyler olarak tanımlanan vicdani retçilerin de deneyimlerinin dinlenmesinin önem taşıdığını belirten EMEP açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de henüz yasal güvenceye kavuşturulmayan vicdani ret hakkı, uluslararası hukukta temel bir insan hakkı olarak tanınmaktadır. Vicdani retçiler, yargılamalar, cezalar ve kamuoyunda ‘sivil ölüm’ olarak tanımlanan toplumsal dışlanma ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle komisyon çalışmalarına davet edilmeleri:
* Toplumsal yüzleşmeye katkı sunacak, yaşadıkları kayıpları daha görünür kılacaktır.
* Barış sürecini güçlendirecek, savaş karşıtı ve silahsızlanma perspektifiyle sürece katkı sağlayacaktır.
* Demokratik çoğulculuğu pekiştirecek, evrensel insan hakları anlayışına uygun bir kapsayıcılığı güçlendirecektir.
Kaynak: Evrensel


