Guatemala’da yerli kadınlara cinsel saldırıda bulunan 2 askere 360 yıl hapis cezası verildi

Mahkemenin kararı, Guatemala’da 1980li yıllarda ordunun işlediği cinsel şiddet suçlarına karşı kazanılan ilk dava olarak tarihe geçti.

Kadınların mücadelesiyle tecavüz suçlusu askerlere ceza yağdı

2016-02-27 20:35:15
JINHA
HABER MERKEZİ – Guatemala’da 1980’lerde yerli Maya halkına karşı savaş suçu işleyen, kadınlara cinsel saldırıda bulunan ordu mensubu iki askere 360 yıl hapis cezası verildi.

Latin Amerika ülkelerinden Guatemala’da 1960-1996 yılları arasında Maya köylüleri ile solcuların adalet talebiyle başlattığı isyan döneminde devlet destekli paramiliter güçler ve askerler halka karşı soykırım uygulamaları gerçekleştirmiş ve bu dönemde binlerce yerli kadın cinsel saldırıya maruz kalmıştı. 200 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği iç savaşın ardından Guatemala Ulusal Devrimci Birliği (URNG) ile devlet arasında barış görüşmeleri başladı. Guatemala devleti görüşmelerin sonucunda 1980li yıllarda Mayalara karşı soykırım uyguladığını kabul etti. Maya halkından kadınlar, devletin kadınlara yönelik savaş suçlarına karşı örgütlenerek, 30 yıl sonra sorumlular hakkında dava açtırabildi.

Bu kapsamda iki eski ordu mensubu, cinayet, tecavüz suçlarından 360 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararı, Guatemala’da 1980li yıllarda ordunun işlediği cinsel şiddet suçlarına karşı kazanılan ilk dava olarak tarihe geçti. Mahkeme, Francisco Reyes Giron ve Heriberto Valdez Asij’in insanlığa karşı suç işlediği hükmüne vardı. Cezaya çarptırılan eski askerlerden Francisco Reyes Giron, Sepur Zarco bölgesindeki askeri üste komutan olarak görev yapıyordu. Reyes Giron, 15 yerli kadına tecavüz etmek, esir almak ve bir kadın ile iki kızını öldürmekten suçlu bulundu. Ordu için çalışan milis güçlerden Heriberto Valdez Asif de yine kadınları esir almak ve yedi erkeği de zorla alıkoymaktan hüküm giydi.

‘Kadınlar yıllarca mücadele etti’

Kadınlar, yıllardır ülkenin kuzeyinde Alta Verapaz ve Izabal bölgeleri arasında kalan Sepur Zarco köyündeki suçlara dair hesap verilmesi için mücadele ediyordu. Duruşmayı izleyen Nobel Barış Ödülü sahibi Rigoberta Menchu, “Bu tarihi bir karar, kadınlar ve her şeyden önce mağdurlar için çok büyük bir adım” dedi. Davacı kadınlardan Demesia Yac, “Tecavüze uğradık, tüm bunların hepsi yaşandı. Eğer böyle olmadıysa, eşlerimiz nerede? Nerede olduklarını bilmiyoruz” diye konuştu.

(gc)
http://www.bestanuce7.xyz/248939/kadinlarin-mucadelesiyle-tecavuz-suclusu-askerlere-ceza-yagdi&dil=tr

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org