AİHM, Askeri Mahkemeyi, “Askerin İntiharını Etkin Soruşturmamaktan” Mahkum Etti

Zorunlu askerlik sırasında hayatını kaybeden Arslan’la ilgili yargılamada üç rütbeliye sadece 25’er günlük ceza verilince olay AİHM’e taşındı. AİHM, Türkiye’yi “yaşam hakkı ihlalini etkin soruşturmamaktan” mahkum etti.

AİHM: Zorunlu Askerin Ölümü, Yaşam Hakkı İhlali

Zorunlu askerlik sırasında hayatını kaybeden Arslan’la ilgili yargılamada üç rütbeliye sadece 25’er günlük ceza verilince olay AİHM’e taşındı. AİHM, Türkiye’yi “yaşam hakkı ihlalini etkin soruşturmamaktan” mahkum etti.

Ayça Söylemez İstanbul – BİA Haber Merkezi 22 Temmuz 2015, Çarşamba 14:51
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) zorunlu askerken “intihar ettiği” iddia edilen Erdal Arslan’ın ailesinin başvurusunu sonuçlandırdı.

AİHM’in dün açıkladığı karara göre Türkiye’nin, “ölümü engellemek için adım atmamış olmak ve ölümle ilgili etkin soruşturma yapılmamasından” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesi uyarınca yaşam hakkını ihlal ettiğine hükmedildi. Aile tazminat talep etmediği için tazminat ödenmeyecek.

Mardin Nusaybin doğumlu Erdal Arslan, zorunlu askerlik öncesinde konulan teşhis gereği ruh sağlığı için ilaç kullanıyordu. Bunu bildirdiğinde orduda yapılan testler neticesinde “askerlik yapmaya uygundur” sonucuna varıldı.

Zorunlu askerlik sırasında jandarmadayken, 11 Ekim 2007’de narkotik ilaçlar kullandığı için 14 günlük hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezayı öğrendiği gün, tüfekle ağır şekilde yaralanmış olarak bulundu. Hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti.

Erdal Arslan’ın ailesine, Kars Merkez Jandarma Komutanlığı’na bağlı Boğatepe Karakolu’nda intihar ettiği bildirildi.

Askeri savcılık ölümle ilgili soruşturma başlattı, iki aylık soruşturma sonucunda Erdal Arslan’ın “intihar ettiğini” ifade etti ve takipsizlik kararı verdi.

Annesi Zerife Arslan ile babası Abdullatif Arslan takipsizlik kararına itiraz etti. Askeri mahkeme itirazı reddetti ve takipsizlik kararının uygunluğuna hükmetti.

Arslan ailesinin avukatları Erdal Kuzu ve Hüseyin Cihangir, itiraz dilekçelerinde, “Aslan’ın psikolojik rahatsızlığının bulunduğunu ve acemi birliğinde gönderildiği İzmir Asker Hastanesi’nce, kadro birliğindeki Sarıkamış Asker Hastanesi Psikiyatri Bölümü’ne sevk edildiğini” ifade etti.

“Sarıkamış Asker Hastanesi’nde 10 Ekim 2007’de muayene olduktan sonra karakola dönen Aslan, 11 Ekim’de hayatını kaybetti.”

Yapılan itiraz üzerine Nisan 2008’de askeri savcılık soruşturmaya devam etti ve Erdal Arslan’ın birliğinin komutanı ve iki çavuşla ilgili görevi ihmalden iddianame hazırlandı.

Askeri savcılığın iddianamesinde, “Olay günü madde bağımlısı Erdal Aslan’ın uyuşturucu madde kullanması üzerine, Yüzbaşı Mesut Karabulut tarafından dövüldüğü” bilgisi de yer aldı. Kars Askeri Mahkemesi’nde açılan davada Aslan’ı darp eden Yüzbaşı M. K.’ye “Asta müessir fiil”, Astsubay A.E.’ye de “görevi kötüye kullanma” suçlaması yöneltildi.

Ancak yargılama sonucunda üç sanığa sadece 25’er gün hapis cezası verildi.

Erdal Arslan’ın ailesi cezaya itiraz etti. İtirazları reddedilince de AİHM’e başvurdu. 2009’da Zerife Arslan ile Abdullatif Arslan, oğullarının ölümüyle ilgili bir de tazminat davası açtı, bu dava halen sürüyor.

AİHM başvurularıyla ilgili dün karar verdi. Türkiye, ““ölümü engellemek için adım atmamak ve ölümle ilgili etkin soruşturma yapmamaktan” mahkum oldu. (AS)

http://www.bianet.org/bianet/militarizm/166193-aihm-zorunlu-askerin-olumu-yasam-hakki-ihlali?bia_source=rss

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org