Av. Ahmet Çevik: Kışladaki ölümler soruşturulmuyor

Askeri Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Avukatı Ahmet Çevik, asker ölümlerine dair yargı sisteminin verdiği kararları değerlendirdi. Ölümlerde “askeriyenin bir sorumsuzluğu söz konusu olmaz” denilerek, dosyaların kapatıldığını söyledi.

‘Kışladaki ölümler soruşturulmuyor’

Ağustos 15, 2020
Şüpheli asker ölümlerinin örtbas edildiğini ifade eden Askeri Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Avukatı Çevik ‘Yargı sisteminin de bir şekilde zorunlu askerliğin uygulanmasının hak ihlallerini ortadan kaldırması gerekiyor’ dedi

Zorunlu askerlik görevi sırasında “intihar etti”, “kaza kurşunu” ve “kalp krizi geçirdi” gibi gerekçelerle duyurulan şüpheli asker ölümleri son zamanlarda yeniden arttı. En son İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde askerlik yaparken tehdit edildiğini ailesine bildiren Jandarma Er Osman Özçalımlı şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Askeri Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Avukatı Ahmet Çevik, asker ölümlerine dair yargı sisteminin verdiği kararları değerlendirdi.

‘Kürt, Alevi, Ermeni’

AKP iktidarı döneminde kışlalarda şüpheli bir şekilde ölenlerin verilerinin paylaşılmadığının altını çizen Çevik, ölümlere dair etkin bir soruşturma yürütülemeyip, ölümlerin örtbas edildiğini söyledi. Çevik, “Zorunlu askerlik; zorunlu ölümleri getiriyor. Bedelli askerlikte, ölümlerin önüne geçmiyor. Askeri şüpheli ölümlerine baktığımızda Kürt, Alevi, Ermeni ve ötekileştiren mağdurları içeriyor” diye belirtti.

‘Sorumlular cezalandırılmalı

2017’de Askeri Mahkemeler kaldırılarak, davaların sivil mahkemelerde görünmeye başlandığını hatırlatan Çevik, bu sivil mahkemelerde “Yaşam hakkı ihlali” denilerek, tazminat davaları açıldığını ancak bu mahkemeler ve savcılıkların “Soruşturmaya yer yok” kararları verdiğini ifade etti. Çevik, “Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri’nin kalkması sonrası İdare Mahkemeleri’ne taşınan davalarda da bu konuda ihtisas sahibi olmayan yargıçlar tarafından reddedildi. Yani askerin kendi kusuruyla yaşamını yitirdiği iddiasıyla da davalarda reddedildi” dedi. Yerel mahkemelerinin kararlarının Danıştay, AYM ve en sonda da AİHM’ye kadar gidildiğini vurgulayan Çevik, ölümlerde askeriyenin bir “Sorumsuzluğu söz konusu olmaz” denilerek, dosyaların kapatıldığını paylaşarak, “Tabii ki de askeriyenin sorumluluğu vardır. Dava süreçleri bir ömür sürüyor. Yargı sisteminin de bir şekilde zorunlu askerliğin uygulanmasının hak ihlallerini ortadan kaldırması gerekiyor. Devletin görevi yaşatmaktır. Yaşam hakkı ihlali devletin pozitif yükümlüdür diyerek zorunlu askerliğin haklarını teslim ediyor. Bu dosyalar etkin bir soruşturmayla yaşanan ölümler gün yüzüne çıkarılarak, sorumlular cezalandırılmalıdır” diye konuştu.

ANTALYA

Kaynak: Yeni Yaşam

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org